αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν πληρώνουν… τα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες

Δεν πληρώνουν… τα κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες

«Βουτηγμένες» στα χρέη είναι οι περισσότερες πολυκατοικίες στην Αθήνα, αφού αρκετοί ένοικοι αδυνατούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υπέρογκα ποσά.

Τα χρωστούμενα ενός κατοίκου στις εταιρίες κοινοχρήστων ξεπερνούν ακόμα και τα 1000. Λόγω της γενικότερης ακρίβειας που υπάρχει στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα, τα αυξημένα ενοίκια, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, ο κόσμος επιλέγει με τα χρήματα που έχει, να πληρώσει το ρεύμα ή το νερό έτσι ώστε να μην γίνει διακοπή και όχι τα κοινόχρηστα.

«Τον Αύγουστο τα κοινόχρηστα που χρωστούσα είχαν φτάσει τα 1.030 ευρώ. Έπρεπε να επιλέξω όμως. Να μην πληρώνω το ρεύμα και να μου το κόψουν; Να καθυστερώ το ενοίκιο και να δημιουργήσω πρόβλημα στην σπιτονοικοκυρά; Ή να κόψω από τα βασικά καταναλωτικά αγαθά; Όπως αντιλαμβάνεστε προτιμήσαμε με την σύζυγο μου να μην πληρώνουμε τα κοινόχρηστα. Τον προηγούμενο μήνα, μάζεψα και έδωσα στην εταιρία κοινόχρηστων 500 ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Φυσικά δεν είμαστε μόνο εμείς έτσι. Όλοι στην πολυκατοικία χρωστούν», αναφέρει στα Dnews ένοικος πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πλειοψηφία των ενοίκων αδυνατεί να εξοφλήσει τα κοινόχρηστα, ενώ υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που έχει αλλά το αμελεί.

«Το ποσό που οφείλουμε για τα κοινόχρηστα είναι περίπου στα 700 ευρώ. Ειλικρινά δεν έχω να δώσω. Τον Σεπτέμβρη πλήρωσα όλα τα υπόλοιπα. Κάθε μήνα σε όλα υπάρχει αύξηση εκτός από τους μισθούς μας. Ευτυχώς η εταιρία κοινόχρηστων δείχνει ανοχή, δεν είναι δηλαδή σαν τος εισπρακτικές. Μου έχουν τηλεφωνήσει κάποιες φορές να με ρωτήσουν πότε θα πληρώσω, ενώ μία φορά έστειλαν και έναν εκπρόσωπο τους, αλλά ήταν ευγενέστατος», υποστηρίζει στα Dnews ένοικος διαμερίσματος.

Πότε παραγράφονται τα χρέη και πότε κινδυνεύει ο ένοικος;

Για να απαιτηθούν τα ληξιπρόθεσμα κοινόχρηστα συνήθως απαιτείται ο διαχειριστής να συγκαλέσει γενική συνέλευση και εν συνεχεία να παρθεί απόφαση από τη συνέλευση.

Η πρώτη ενέργεια είναι να γίνει εξωδικαστική όχληση, (εξώδικο) και αφού παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος τότε κατατίθεται αγωγή ή διαταγή πληρωμής. Η διαταγή πληρωμής αν δεν εξοφληθεί στον απαιτούμενο χρόνο τότε το ακίνητο απειλείται με κατάσχεση.

Τέλος, τα χρέη παραγράφονται όταν συμπληρωθούν πέντε χρόνια από τη γέννηση της οφειλής και εφόσον δεν έχει γεννηθεί δικαστική αξίωση δικαστική (τότε ο χρόνος της παραγραφής σταματάει να τρέχει).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 18 =