αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΠως είναι να ζεις και να δουλεύεις στην Ισπανία: Το συζητήσαμε με έναν Έλληνα που είναι εκεί

Πως είναι να ζεις και να δουλεύεις στην Ισπανία: Το συζητήσαμε με έναν Έλληνα που είναι εκεί

Είναι, πιθανότατα, μία από τις πρώτες χώρες που έρχεται στο μυαλό κάποιου που σκέφτεται να φύγει από την Ελλάδα και να «αποβιβαστεί» στο εξωτερικό, για να ζήσει και να εργαστεί εκεί. Η Ισπανία. Αλλά ποια είναι τα δεδομένα εκεί αυτή τη στιγμή; Τι επαγγελματικές ευκαιρίες υπάρχουν; Και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μπεις σε μια παρέα Ισπανών;

Τα συζητήσαμε όλα με τον Κωστή Πρασσά. Ο ίδιος μιλά στο It’s Possible απευθείας… από την Μαδρίτη όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια.

Για να πάρουμε την ιστορία από την αρχή, εσείς πότε εγκατασταθήκατε στην Ισπανία και πως πήρατε αυτή την απόφαση;

Ζω και εργάζομαι στη Μαδρίτη από τον Ιανουάριο του 2019 μετά από προσφορά που μου έκανε η εταιρία με την οποία ήμουν εξωτερικός συνεργάτης από το 2015. Οι όροι ήταν αρκετά συζητήσιμοι, οπότε μετά από συμφωνία, το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου βρίσκομαι στην Μαδρίτη, αλλά επισκέπτομαι τακτικά την Ελλάδα και εργάζομαι από εδώ για να βρίσκομαι με την οικογένειά μου.

Με εξαίρεση τις γονικές μου ανησυχίες και προβληματισμούς, καθώς η κόρη μου ήταν μόλις 7 χρονών όταν αποφάσισα να δεχτώ, ήταν μία σχετικά εύκολη απόφαση. Εκτός από την ελκυστική οικονομική προσφορά, πάντα μου άρεσε να ταξιδεύω και να γνωρίζω ή ακόμα και να εντρυφώ, όσο το δυνατό γίνεται σε διαφορετικές κουλτούρες και τοπικά στοιχεία.

Επίσης η πρόταση αυτή, δημιούργησε μία μεγάλη προσωπική πρόκληση και ευκαιρία εξέλιξης, αφαιρώντας όρια που δε θα μπορούσα να υπερβώ ποτέ στην Ελλάδα, τόσο από άποψη επαγγελματικής εξέλιξης, όσο και μισθολογικά.

Όχι λόγω προσωπικής ανεπάρκειας, αλλά επειδή αυτά τα όρια για κάποιο λόγο υπάρχουν στην Ελλάδα αντικειμενικά, σχεδόν σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα.

Ποιος είναι ο κατώτατος μισθός στην Ισπανία; Και γενικότερα τι μισθούς θα βρει κάποιος εκεί και τι επαγγελματικές ευκαιρίες υπάρχουν;

O κατώτατος μισθός στην Ισπανία από φέτος τον Φεβρουάριο είναι στα 1.080 ευρώ. Με αναγωγή όμως στους 14 μισθούς το χρόνο, αυτός διαμορφώνεται στα 1.260 ευρώ το μήνα.

Σε γενικές γραμμές οι μισθοί είναι ελαφρώς μεγαλύτεροι από αυτούς της Ελλάδας, αλλα νομίζω πως η βασική διαφορά είναι αυτό το όριο που προανέφερα. Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι ενώ στην Ελλάδα ένας καλοπληρωμένος ιδιωτικός υπάλληλος μπορεί να φτάσει ένα ανώτατο όριο και να παραμείνει εκεί για πάντα, στην Ισπανία δεν υπάρχει σαφές όριο και κάποιος μπορεί να συνεχίζει να ανέρχεται μισθολογικά και επαγγελματικά για όσο εργάζεται.

Με εξαίρεση μία περίοδο κοντά στο 2010 όπου η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε σημαντικά και η οικονομία παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη, τα νούμερα αυτά έχουν αντιστραφεί τα τελευταία χρόνια (εξαιρώντας την περίοδο της πανδημίας που το αρνητικό αντίκτυπο ήταν παγκόσμιο). Σε γενικές γραμμές η ισπανική οικονομία αναπτύσσεται και παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε διάφορους τομείς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, πολλές εταιρίες τεχνολογίας ανοίγουν γραφεία στη Μαδρίτη, καθιστώντας την πόλο έλξης για επαγγελματίες στο συγκεκριμένο κλάδο. Ο τουρισμός καταλαμβάνει επίσης σημαντικό ποσοστό του ισπανικού ΑΕΠ και, όπως και στην Ελλάδα, αποτελεί σταθερή αξία στην αγορά εργασίας.

Βασικό εμπόδιο σε αυτές τις ευκαιρίες είναι η γλώσσα. Χωρίς γνώση της ισπανικής, κλείνουν πολλές πόρτες, αλλά ταυτόχρονα στην Ισπανία δραστηριοποιούνται και πολλές αγγλόφωνες εταιρίες, σε μία από τις οποίες έχω την τύχη να εργάζομαι και εγώ. Επίσης, τέτοιου είδους εταιρίες παρέχουν και ένα πολιτισμικά ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, όπου οι ευκαιρίες εξέλιξης είναι πραγματικά δίκαιες και δεν μεροληπτούν υπέρ των Ισπανών ένα φαινόμενο που αναπόφευκτα είναι πιο έντονο σε αμιγώς ισπανικές εταιρίες.

Εσείς με τι ασχολείστε επαγγελματικά αυτή τη στιγμή;

Εργάζομαι σε μία πολυεθνική εταιρία τεχνολογίας τοποθεσίας, ψηφιακών χαρτογραφικών δεδομένων και συστημάτων πλοήγησης, που έχει έδρα στο Άμστερνταμ και πολλά γραφεία ανά τον κόσμο. Στη Μαδρίτη έχει ένα σημαντικό τμήμα στο οποίο εργάζονται περίπου 40 άτομα. Αρχικά, εργάστηκα στη Διαχείριση Ποιότητας (Quality Management), αλλά τους τελευταίους μήνες έχω πάει στη Διαχείριση Προγραμμάτων Πελατών (Customer Program Management).

Η αλλαγή ρόλων στα πλαίσια της προσωπικής εξέλιξης είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά σε εταιρίες τεχνολογίας και κάτι που σίγουρα διατηρεί το ενδιαφέρον και δημιουργεί διαρκώς νέες προκλήσεις, αλλά και εμπειρίες.

Πόσο υψηλό ή χαμηλό είναι το κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού στην Ισπανία; Αν θέλετε να μας δώσετε και κάποια παραδείγματα.

Η γεωγραφία παίζει σημαντικό ρόλο. Γενικά η Μαδρίτη θεωρείται ακριβή πόλη όσον αφορά τα ενοίκια, τα οποία ανεβαίνουν όσο πιο κοντά ζει κάποιος στο κέντρο. Για παράδειγμα, εντός του Μ30 (ο πρώτος περιμετρικός της πόλης), ένα δυάρι 70τμ μπορεί να ξεκινάει από 1100 και να φτάνει πάνω από 2000 ευρώ. Όσο απομακρύνεσαι από το κέντρο πέφτουν οι τιμές και κάποιος μπορεί να βρει ένα στούντιο 70τμ και με 800 ευρώ σε πιο απόμακρα προάστια. Δεν είναι τυχαίο ότι η συγκατοίκηση είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο, ακόμα και σε ηλικίες μετά τις σπουδές. Εκτός Μαδρίτης τα πράγματα είναι πιο καλά, ειδικά προς το νότο όπου τα ενοίκια για ένα δυάρι μπορεί να διαμορφώνονται και στα 400-700 ευρώ.

Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πολλούς. Στη δική μου δουλειά, είμαι ο μοναδικός. Όμως από κάποια γκρουπ που παρακολουθώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κοινότητα, είναι αρκετά μικρή, αλλά με ανοδικές τάσεις.

Ποιες είναι μερικές γρήγορες συμβουλές που ίσως θα δίνατε σε κάποιον Έλληνα/ιδα που σκέφτεται να μετακομίσει στην Ισπανία;

Θα ξεκινήσω με μία βασική συμβουλή για κάποιον που θέλει να μετακομίσει γενικά στο εξωτερικό, εφόσον μιλάμε πάντα για αναπτυγμένες χώρες: είναι μία απόφαση με πολλές δυσκολίες, οι οποίες όμως με μία σωστή προσέγγιση και κυρίως με θετική διάθεση και ανοιχτό μυαλό, μπορούν να αντιμετωπιστούν ώστε τελικά κάποιος να καρπωθεί όλα τα θετικά μίας αναπτυγμένης χώρας. Έχω γνωρίσει ικανότατους ανθρώπους που δεν αντέχουν πολύ καιρό σε ξένη χώρα, ή δεν το συζητάνε καν να φύγουν και αυτό δεν πρέπει να είναι κατακριτέο ή δακτυλοδεικτούμενο. Είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα, πόσο εύκολα και κυρίως πόσο διάθεση και ενέργεια έχει κάποιος για να βγει από το comfort zone του.

Η κοινωνικοποίηση είναι πάντα ένα θέμα και ειδικά στην Ισπανία μπορεί να είναι σχετικά δύσκολο. Η γλώσσα είναι βασικό εμπόδιο και σε γενικές γραμμές οι Ισπανοί, αν και ανοιχτοί και ευγενικοί άνθρωποι, έχουν συνήθως κλειστούς κοινωνικούς κύκλους στους οποίους δεν είναι εύκολο για κάποιον άλλο να ενσωματωθεί, ακόμα και Ισπανό – πόσο μάλλον ξένο. Από την άλλη, επειδή υπάρχουν πλέον αρκετοί άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, που κάνουν πιο εύκολα κοινωνικές σχέσεις, αυτή η δυσκολία μπορεί να ελαχιστοποιηθεί.

Η Ισπανία είναι μία σύγχρονη χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό. Ειδικά οι μεγάλες της πόλεις διαθέτουν όλα αυτά τα στοιχεία που συναντά κανείς σε πολλές σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις: εύκολη καθημερινότητα, ψηφιακές ευκολίες, μεγάλα πάρκα, ποδηλατόδρομοι, σεβασμός στον πεζό, ευρύ και πρακτικό δίκτυο ΜΜΜ, σωστή και υπεύθυνη οδήγηση, σύγχρονες υποδομές, μουσεία, πολυπολιτισμικά στοιχεία, αμέτρητες δραστηριότητες, events, κλπ.

Ειδικά η Μαδρίτη είναι μία πολύ ζωντανή πόλη, με αμέτρητες επιλογές στη διασκέδαση, τη γαστρονομία, τις φυσικές δραστηριότητες και τον αθλητισμό.

Οι άνθρωποι είναι φιλικοί, ευγενικοί και εξυπηρετικοί όσο μπορούν, αλλά με μηδενική ως ελάχιστη γνώση αγγλικών. Ο συνδυασμός αυτός, δηλαδή μίας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας και μίας μεσογειακής κουλτούρας που είναι πιο κοντά στην ελληνική (όχι όσο νομίζουμε όμως!), θεωρώ ότι παρέχει έναν ιδανικό προορισμό για κάποιον που θέλει να ζήσει και να εργαστεί σε άλλη χώρα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεί όπου ο κατώτατος μισθός είναι στα 3.775 ευρώ: Μιλήσαμε με έναν Έλληνα που δουλεύει τους χειμώνες στην Ελβετία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =