αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ ΑΑΔΕ ψάχνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες για αδήλωτα εισοδήματα

Η ΑΑΔΕ ψάχνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς και θυρίδες για αδήλωτα εισοδήματα

Σαρωτικές διασταυρώσεις σε καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, προκειμένου να εντοπίσουν εστίες φοροδιαφυγής, μέσα από αδήλωτα εισοδήματα έχουν ξεκινήσει οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Όπως μεταδίδει η Ημερησία, κεντρικός στόχος είναι ο έλεγχος της νομιμότητας της προσαύξησης της περιουσίας, με διασταυρώσεις, βασικά των τραπεζικών καταθέσεων, μέσα από το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών το οποίο είναι συνδεμένο με τα αρχεία των τραπεζών ώστε να αναζητούνται εύκολα οι τραπεζικοί λογαριασμοί καταθέσεων, τα δάνεια και οι θυρίδες των υπόπτων προσώπων.

Η προσαύξηση της περιουσίας που προκύπτει από τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών πρέπει να τεκμηριώνεται επαρκώς, καθόσον αναλήψεις / καταθέσεις μπορεί να αφορούν συναλλαγές -κινήσεις που δεν συνιστούν κατ’ ανάγκη φορολογητέο εισόδημα. Περαιτέρω μεταφορές χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών εξετάζονται και διερευνάται ο λόγος που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές αυτές, αφού προσκομίσει ο φορολογούμενος τα σχετικά έγγραφα.

Στις περιπτώσεις αποστολών εμβασμάτων που πραγματοποιούνται από κοινούς λογαριασμούς πρέπει να γίνεται καταρχήν ισομερής επιμερισμός αυτών μεταξύ των συνδικαιούχων του λογαριασμού προέλευσης του εμβάσματος. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εκδίδεται εντολή ελέγχου σε όλα τα πρόσωπα του κοινού λογαριασμού. Σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επικαλείται διαφορετική αναλογία των χρηματικών αυτών ποσών οφείλει να αποδείξει τον ισχυρισμό του με κάθε πρόσφορο μέσο.

Πότε χτυπάει καμπανάκι και ξεκινούν οι έλεγχοι

Oι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν το έναυσμα της διεξαγωγής φορολογικού ελέγχου, όταν από το σκανάρισμα που διενεργούν στις καταθέσεις τα δύο λογισμικά της ΑΑΔΕ, προκύψουν ύποπτες κινήσεις. Πρόκειται για το «Ειδικό Λογισμικό Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας» της ΑΑΔΕ που αναζητεί στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και τα διασταυρώνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων.

Όταν διαπιστωθεί ότι οι πιστώσεις στον τραπεζικό λογαριασμό είναι περισσότερες από το δηλωθέν εισόδημα για ένα ή περισσότερα έτη, τότε οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ζητούν και λαμβάνουν πρόσθετα στοιχεία, από το «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών», που αφορούν στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών του ελεγχόμενου, μέχρι και για μια πενταετία πίσω, καθώς τα συγκεκριμένα έτη δεν έχουν παραγραφεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 11 =