αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΕρχεται πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Apple από Κομισιόν

Ερχεται πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ στην Apple από Κομισιόν

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να επιβάλουν το πρώτο πρόστιμο στην Apple για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες streaming μουσικής, σύμφωνα με πέντε άτομα με άμεση γνώση της μακροχρόνιας έρευνας.

Το πρόστιμο, το οποίο είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του επόμενου μήνα, είναι το αποκορύφωμα μιας αντιμονοπωλιακής έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν η Apple έχει χρησιμοποιήσει τη δική της πλατφόρμα για να ευνοήσει τις υπηρεσίες της έναντι των ανταγωνιστών της.

Η έρευνα εξέτασε το εάν η Apple δεν επέτρεψε οι εφαρμογές της να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις πρόσβασης σε συνδρομές μουσικής εκτός του App Store. Ξεκίνησε αφού η Spotify υπέβαλε επίσημη καταγγελία στις ρυθμιστικές αρχές το 2019.

Η Επιτροπή θα κρίνει ότι οι ενέργειες της Apple είναι παράνομες και αντιβαίνουν στους κανόνες του μπλοκ που επιβάλλουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά, είπαν στους Financial Times άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση. Θα απαγορεύσει την πρακτική της Apple να μπλοκάρει τη δυνατότητα χρηστών στραφούν σε φθηνότερες εναλλακτικές.

Οι Βρυξέλλες θα κατηγορήσουν την Apple για κατάχρηση της ισχυρής της θέσης και επιβολή αντιανταγωνιστικών εμπορικών πρακτικών στους αντιπάλους, ανέφεραν οι πηγές, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα υποστηρίζει ότι οι όροι του τεχνολογικού γίγαντα ήταν «άδικοι όροι συναλλαγών».

Είναι μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Μια σειρά προστίμων κατά της Google που επιβλήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια και ανέρχονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ αμφισβητούνται στα δικαστήρια.

Ενώ η Apple δεν έχει επιβληθεί ποτέ στο παρελθόν πρόστιμο για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από τις Βρυξέλλες, στην εταιρεία επιβλήθηκε το 2020 πρόστιμο 1,1 δισ. ευρώ από τη Γαλλία για φερόμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Η ποινή αναθεωρήθηκε στα 372 εκατ. ευρώ μετά από έφεση.

Η δράση της ΕΕ κατά της Apple θα αναζωπυρώσει τον πόλεμο μεταξύ των Βρυξελλών και των Big Tech σε μια εποχή που οι εταιρείες αναγκάζονται να δείξουν πώς συμμορφώνονται με νέους κανόνες που στοχεύουν στο άνοιγμα του ανταγωνισμού.

Οι εταιρείες που ορίζονται ως «φύλακες», συμπεριλαμβανομένων των Apple, Amazon και Google, πρέπει να συμμορφωθούν πλήρως με αυτούς τους κανόνες βάσει του νόμου για τις ψηφιακές αγορές έως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Ο νόμος απαιτεί από αυτούς τους τεχνολογικούς γίγαντες να συμμορφώνονται με πιο αυστηρούς κανόνες και θα τους αναγκάσει να επιτρέπουν στους ανταγωνιστές να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τους.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι οι κανόνες δεν ενισχύουν τον ανταγωνισμό τόσο γρήγορα όσο ήλπιζαν ορισμένοι, αν και οι Βρυξέλλες επέμειναν ότι οι αλλαγές απαιτούν χρόνο. Το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης της Επιτροπής δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά δεν θα αλλάξει την κατεύθυνση της αντιμονοπωλιακής έρευνας, είπαν οι άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η Apple, η οποία μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια της ΕΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά επεσήμανε μια δήλωσή της πριν από ένα χρόνο, όταν είπε ότι ήταν «ευχαρισμένη» που η Επιτροπή περιόρισε το εύρος των κατηγοριών και σημείωσε ότι θα αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και θα προωθήσει τον ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε: «Το App Store βοήθησε το Spotify να γίνει η κορυφαία υπηρεσία streming μουσικής σε όλη την Ευρώπη και ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τερματίσει την έρευνα που δεν έχει καμία αξία».

Η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − eight =