αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΕίσαι «κολλημένος» με το κινητό σου; Αυτός ο best-seller συγγραφέας παραθέτει μερικά tips για να ξεκολλήσεις

Είσαι «κολλημένος» με το κινητό σου; Αυτός ο best-seller συγγραφέας παραθέτει μερικά tips για να ξεκολλήσεις

Υπάρχουν πολλοί περισπασμοί που μπορούν να σαμποτάρουν την παραγωγικότητα σας — αλλά η «μεγαλύτερη διακοπή» στην παραγωγικότητα είναι το αλόγιστο scroll στα κινητά μας, σύμφωνα με τον best-seller συγγραφέα, James Clear.

«Είναι ψηλά στην λίστα, [το τηλέφωνό σου] είναι δίπλα σου ανά πάσα στιγμή. Είναι εκεί για να διακόψει σχεδόν κάθε εστιασμένη, δημιουργική εργασία στην οποία προσπαθείτε να δουλέψετε», είπε ο Clear στο μάθημά του που ξεκίνησε πρόσφατα στο MasterClass, όπως σημειώνει το CNBC.

«Οι επιλογές που κάνετε στην οθόνη σας στο σπίτι συχνά καταλήγουν να διαμορφώνουν το πού περνάτε το χρόνο σας κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας. Ίσως, κάνετε download το Instagram όταν είστε στο σπίτι. Αλλά μετά βρίσκεις τον εαυτό σου να κάνει scroll χωρίς σκέψη για 30 λεπτά ενώ είσαι στη δουλειά».

Περισπασμοί όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι συνεχείς ειδοποιήσεις μας εμποδίζουν τελικά να «αποδώσουμε σε υψηλό επίπεδο», είπε ο Clear — αλλά υπάρχουν τρόποι για να ξεκόψουμε τους περισπασμούς και να βελτιστοποιήσουμε τις συνήθειες μας.

Σύμφωνα με τον Clear, όσο περισσότερο συνδέεται μια συνήθεια με μια συγκεκριμένη «αποκλειστική ζώνη» όπου την κάνετε, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνει η συνήθεια.

«Είναι αυτό που θα έλεγα «once space, one use»… Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια, αυτή της ανάγνωσης. Αλλά κάθε φορά που κάθεσαι στον καναπέ σου, αποσπάται η προσοχή σου. Θέλεις να ανοίξεις την τηλεόραση», εξήγησε. «Έτσι, δημιουργώντας μια ζώνη ανάγνωσης, παίρνετε απλώς μια μικρή καρέκλα, τη βάζετε στη γωνία και το μόνο πράγμα που συμβαίνει σε αυτήν την καρέκλα είναι διάβασμα».

Αντίθετα, αν προσπαθήσετε να εκτελέσετε πολλές συνήθειες στην ίδια ζώνη, γίνεται πολύ πιο εύκολο να αποσπαστείτε.

«Αν έχω το τηλέφωνό μου μπροστά μου, θα το τσεκάρω κάθε τρία λεπτά μόνο και μόνο επειδή είναι εκεί», είπε ο Clear.

Ενώ η απενεργοποίηση του τηλεφώνου ή των ειδοποιήσεων μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τον φυσικό σας χώρο για να βοηθήσετε σε αυτό.

«Η βασική ιδέα εδώ είναι ότι θέλετε λιγότερα βήματα ανάμεσα σε εσάς και την επιθυμητή συμπεριφορά και περισσότερα βήματα ανάμεσα σε εσάς και την ανεπιθύμητη συμπεριφορά», εξήγησε. Ένας κανόνας που προσπαθεί να ακολουθήσει ο Clear στο γραφείο του στο σπίτι του είναι να αφήνει το τηλέφωνό του σε άλλο δωμάτιο μέχρι το μεσημεριανό γεύμα κάθε μέρα.

«Δεν το κάνω πάντα, αλλά όταν το κάνω, έχω σχεδόν πάντα ένα καλύτερο πρωινό γιατί πιάνω τη δουλειά στην ατζέντα μου, μπορώ να απαντήσω σε πράγματα που θεωρώ πιο ουσιαστικά», εξήγησε.

«Πάντα πιστεύω ότι είναι αστείο… αν το ήθελα πραγματικά, θα μπορούσα απλώς να περπατήσω στο διάδρομο και να πάω να το πάρω, είναι μόνο 30 δευτερόλεπτα μακριά. Αλλά δεν το κάνω ποτέ».

Η διαμόρφωση νέων συνηθειών, ωστόσο, είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Clear συμβούλεψε να εστιάσετε μόνο σε «1% βελτίωση» κάθε μέρα.

«Καθώς οι μέρες κυλούν, θα διαπιστώσετε ότι αυτές οι μικρές αλλαγές, αυτές οι λογικές προσεγγίσεις που παίρνετε ενσωματώνονται σε κάτι πολύ μεγαλύτερο», πρόσθεσε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 2 =