αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δώστε στον εαυτό σας 30 δευτερόλεπτα για να αισθανθεί άσχημα»: Ένας πρώην αστροναύτης προτείνει 3 τρόπους για να αντιμετωπίσεις μία αποτυχία

«Δώστε στον εαυτό σας 30 δευτερόλεπτα για να αισθανθεί άσχημα»: Ένας πρώην αστροναύτης προτείνει 3 τρόπους για να αντιμετωπίσεις μία αποτυχία

Ο καθηγητής του Columbia και πρώην αστροναύτης της NASA, Mike Massimino, αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις στην καριέρα του, ειδικά κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στο διάστημα.

Μοιράζεται μερικά από αυτές στο νέο του βιβλίο «Moonshot: A NASA Astronaut’s Guide to Achieving the Impossible», παραθέτωντας τι έμαθε στα 18 χρόνια του στη NASA από το 1996 έως το 2014 και πώς έχει εφαρμόσει τις συμβουλές στην καριέρα του πίσω στη γη ως καθηγητής και σύμβουλος ηγεσίας σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών.

Είτε βρίσκεται σε τροχιά είτε προς τα κάτω στη Γη, ο Massimino χρησιμοποιεί αυτά τα τρία βασικά κομμάτια της σοφίας της NASA για να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία επίλυσης προβλημάτων του εκτελείται ομαλά.

Δώσε στον εαυτό σου 30 δευτερόλεπτα για να νιώσει άσχημα

Είναι φυσιολογικό να νιώθεις ένοχος όταν κάνεις ένα λάθος στη δουλειά. Το να χτυπάτε τον εαυτό σας γι’ αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε ένα μη παραγωγικό σπιράλ αυτο-υποτίμησης, αλλά μπορεί να είναι καλό να αφήσετε τα συναισθήματά σας να βγουν έξω.

Όταν κάνει ένα ιδιαίτερα απογοητευτικό λάθος, ο Massimino λέει στο CNBC ότι χρησιμοποιεί τον κανόνα των 30 δευτερολέπτων.

Αμέσως αφού κάνει ένα λάθος, αφιερώνει 30 δευτερόλεπτα για να θυμώσει με τον εαυτό του και να γράψει τις τύψεις του για το λάθος σε ένα ημερολόγιο. Η μέση συνεδρία 30 δευτερολέπτων του Massimino ακούγεται ως εξής: «Είμαι ηλίθιος! Πώς θα μπορούσα να το κάνω αυτό! Θα έπρεπε να είχα σκεφτεί περισσότερο το σχέδιό μας. Αν ξεφύγω από αυτό, θα είμαι πιο προσεκτικός στο μέλλον για να μην ξανακάνω αυτό το λάθος».

Αλλά όταν περάσουν τα 30 δευτερόλεπτα, σταματά να βουρκώνει και συγκεντρώνεται σε αυτό που είναι μπροστά. Είναι ζωτικής σημασίας να κάνετε τα 30 δευτερόλεπτα της αυτοκριτικής σας, ώστε να μπορείτε να προχωρήσετε ανακουφισμένοι και με κίνητρο για να επιλύσετε το πρόβλημα.

Πριν ενεργήσετε, σκεφτείτε πώς θα μπορούσε να γίνει χειρότερο. Γιατί πάντα μπορεί

Ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα τα πάτε, μπορείτε πάντα να τα κάνετε… χειρότερα, λέει ο Massimino. Στη NASA, αυτό ονομάζεται νόμος του Hoot, που πήρε το όνομά του από τον θρύλο αστροναύτη της NASA Robert “Hoot” Gibson, ο οποίος συνήθιζε να μοιράζεται αυτές τις συμβουλές με τους συναδέλφους του.

«Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα στα οποία πρέπει να αντιδράσεις αμέσως», λέει ο Massimino.

Όταν βιάζεστε να διορθώσετε ένα λάθος που κάνατε, συχνά καταλήγετε να κάνετε… ένα άλλο επειδή δεν δίνετε αρκετή προσοχή, λέει ο Massimino. «Έχετε πάει από ένα πρόβλημα σε δύο και πρέπει να λύσετε το Πρόβλημα Β προτού μπορέσετε να επιστρέψετε στο Πρόβλημα Α», λέει.

Όταν ο Massimino κάνει ένα λάθος, αφού πάρει τα 30 δευτερόλεπτα της απογοήτευσής του, επιβραδύνει και κάνει ένα βήμα πίσω. Σε αυτή τη φάση οπισθοχώρησης, δίνει μια επιπλέον ματιά στο πρόβλημα και ζητά βοήθεια, συμβουλές ή feedback. Το πιο σημαντικό, σκέφτεται ποιες ενέργειες θα μπορούσε να κάνει σε εκείνο το σημείο που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα και να κάνουν «μια κακή κατάσταση χειρότερη». Το να το καταλάβει αυτό, τον βοηθά να ενεργεί πιο συνειδητά.

Για τα περισσότερα προβλήματα στη ζωή, λέει ο Massimino, μπορείτε να αφιερώσετε τουλάχιστον ένα ή δύο λεπτά για να σκεφτείτε πριν απαντήσετε. «Μην στείλετε αυτό το email αμέσως», κάντε μία παύση και σκεφτείτε πώς μπορεί κατά λάθος να επιδεινώσετε την κατάσταση, λέει.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τι κοινό έχετε με τους συμπαίκτες σας

Στο γραφείο, κάθε σύγκρουση είναι συνήθως μια ομαδική σύγκρουση, λέει ο Massimino, επειδή οι άνθρωποι τείνουν να εργάζονται σε ομάδες. Όταν τα συναισθήματα είναι στο κόκκινο, η επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να φαίνεται αδύνατη, αν οι συμπαίκτες δεν βλέπουν συνεργάζονται. Όταν ο Massimino αντιμετωπίζει μια τέτοια σύγκρουση, η επόμενη κίνηση του είναι να συμβουλευτεί αυτό που αποκαλεί «τράπεζα καλών σκέψεών» του.

«Αυτό που βρήκα ότι είναι ο χρυσός κανόνας για την ηγεσία και την ομαδική εργασία είναι να βρεις έναν τρόπο να νοιάζεσαι και να τους θαυμάζεις όλους στην ομάδα σου», λέει ο Massimino. Μπορεί να μην μοιράζεστε το ίδιο υπόβαθρο, τους τομείς εξειδίκευσης ή τις ίδιες προοπτικές για την εργασία σας, αλλά είναι καλό να θυμάστε ότι όλοι στην ομάδα σας ελέγχθηκαν από την ίδια διαδικασία υποβολής αίτησης που ακολουθήσατε.

«Ίσως να μην συνδέεστε φυσικά μαζί τους, αλλά είναι εκεί για κάποιο λόγο και είστε εκεί για κάποιο λόγο. Ολοι έχουν κάτι να δώσουν στην ομάδα», λέει ο Massimino.

Βρείτε κάτι που θαυμάζετε σε αυτό το άτομο ή που μοιράζεστε από κοινού αφιερώνοντας χρόνο για να το γνωρίσετε. Στη συνέχεια, βάλτε το στη διανοητική (ή γραπτή, αν θέλετε) τράπεζα καλών σκέψεών σας, για να το δείτε όταν αντιμετωπίζετε μια σύγκρουση και δεν μπορείτε να το δείτε κατάματα. Με το να θυμάται τι θαυμάζει στο άτομο με το οποίο μιλάει, ο Massimino λέει ότι γίνεται πιο ανοιχτός στο να ακούσει τις ιδέες τους.

Ακόμα κι αν εξακολουθείτε να διαφωνείτε, το να κάνετε τους συναδέλφους σας να αισθάνονται ότι νοιάζεσαι για αυτούς και τους θαυμάζεις θα τους κάνει πιο ανοιχτούς στις απόψεις σας, λέει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − nine =