αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΔύο συμβουλές για να φορτίζεις το laptop σου και να έχει μεγαλύτερη «ζωή» η μπαταρία

Δύο συμβουλές για να φορτίζεις το laptop σου και να έχει μεγαλύτερη «ζωή» η μπαταρία

Όλοι οι χρήστες laptop ξέρουν καλά τον πόνο που προκαλεί μια «πάσχουσα» μπαταρία, αυτή που σου δίνει πια μόνο μια ώρα ζωής εκεί που κάποτε μπορούσες να δουλέψεις όλη μέρα χωρίς φόρτιση.

Υπάρχει ωστόσο τρόπος να αποφύγουμε την τραγωδία και να επιμηκύνουμε το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας. Το μόνο που χρειάζεται, να γίνουμε λίγο πιο προσεκτικοί στο πότε και το πώς τη φορτίζουμε.

Η ζωή της μπαταρίας εξαρτάται από αυτό που ονομάζουμε επίπεδα εκφόρτισης, τι ποσοστό από την μπαταρία έχει χρησιμοποιηθεί δηλαδή: επίπεδο εκφόρτισης στο 40% σημαίνει, για παράδειγμα, πως η μπαταρία έχει ακόμα 60% ζωή, ενώ επίπεδο εκφόρτισης 100% ισοδυναμεί με «στέγνωμα» της μπαταρίας.

Όσο μεγαλύτερο είναι λοιπόν το μέσο επίπεδο εκφόρτισης της μπαταρίας, τόσο λιγότερους κύκλους φορτίσεων θα παίρνεις από την μπαταρία σου. Αν το έχουμε λοιπόν συνήθειο να αφήνουμε την μπαταρία να αποφορτίζεται πλήρως πριν συνδέσουμε το laptop στο ρεύμα, τότε την καταστρέφουμε σταδιακά.

Ας δούμε ένα παράδειγμα: ας υποθέσουμε ότι αφήνεις την μπαταρία να αδειάσει πλήρως πριν την ξαναφορτίσεις στο 100%. Αυτός είναι ένας πλήρης κύκλος φόρτισης. Αν το κάνουμε αυτό συνέχεια, σημαίνει ότι θα έχουμε περίπου 300-500 τέτοιους κύκλους πριν έρθει η ώρα για αντικατάσταση της μπαταρίας.

Να πώς το αποφεύγουμε: αντί να την αφήνουμε να «στεγνώνει» εντελώς από ενέργεια, τη φορτίζουμε όταν φτάσει γύρω στο 40%. Επειδή ακριβώς δεν εξαντλούμε εντελώς την ενέργειά της, δεν την καταπονούμε πολύ, κι έτσι αυτή αντιγυρνά τη χάρη και μπορεί να μας δώσει ακόμα και 4.700 (μη πλήρεις) κύκλους φόρτισης!

Η δεύτερη συμβουλή; Μην τη φορτίζετε στο 100%. Μόλις φτάσει σε επίπεδο που απομένει 40% της λειτουργίας της (επίπεδο εκφόρτισης 60%), φορτίστε τη στο 80% της. Κι αυτό γιατί μια μπαταρία που φορτίζεται πλήρως τείνει να ταλαιπωρείται, κάτι που μειώνει το προσδόκιμο της ζωής της. Ο χρυσός κανόνας της μπαταρίας λέει πως την κρατάμε πάντοτε μεταξύ 40-80% για να την έχουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Και κάτι ακόμα: όσοι χρησιμοποιούν το laptop τους ως desktop, έχοντάς το συνεχώς συνδεδεμένο στο ρεύμα δηλαδή, μπορούν κάλλιστα να αποσυνδέσουν την μπαταρία από τη συσκευή…

Πηγή: Newsbeast.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × four =