αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν είμαι ειδικός, αλλά…»: 4 φράσεις που αποκαλύπτουν ότι ένα άτομο έχει ανασφάλειες

«Δεν είμαι ειδικός, αλλά…»: 4 φράσεις που αποκαλύπτουν ότι ένα άτομο έχει ανασφάλειες

Η ανασφάλεια μπορεί να μας οδηγήσει να πούμε ή να κάνουμε πράγματα που διαφορετικά δεν θα κάναμε. Είναι σαν να προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τους τομείς στους οποίους νιώθουμε έλλειψη.

Αυτή η υπεραντιστάθμιση συχνά εκδηλώνεται σε αυτά που λέμε, με φράσεις που ελπίζουμε ότι θα μας κάνουν να φαινόμαστε πιο σίγουροι ή ικανοί από ό,τι νιώθουμε μέσα μας.

Και ας είμαστε ειλικρινείς, όλοι το έχουμε κάνει. Αλλά η αναγνώριση αυτών των φράσεων είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ανασφάλειών μας. Ορίστε λοιπόν μερικές φράσεις, που χρησιμοποιούνται συχνά από όσους από εμάς νιώθουμε ανασφάλεια, ως μέσο για να αντισταθμίσουμε αυτούς τις εσωτερικές δυσκολίες.

1) «Δεν είμαι ειδικός, αλλά…»

Όλοι έχουμε τους τομείς της εξειδίκευσής μας και είναι φυσικό να αισθανόμαστε αβέβαιοι όταν βγαίνουμε έξω από αυτές τις ζώνες.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν αυτοπεποίθηση συχνά αντισταθμίζουν τις ανασφάλειές τους προτάσσοντας δηλώσεις με αποποιήσεις όπως «δεν είμαι ειδικός, αλλά…». Αυτή η φράση είναι ένας κλασικός τρόπος για να κρύψετε την ανασφάλεια, δείχνοντας φόβο μήπως κάνετε λάθος.

Λέγοντας αυτό, προσπαθούν να προστατευτούν από πιθανή κριτική πριν καν μοιραστούν τις σκέψεις ή τις ιδέες τους. Είναι σαν να δημιουργούν έναν αμυντικό μηχανισμό σε περίπτωση που η συνεισφορά τους δεν γίνει καλά αποδεκτή.

2) «Απλά λέω…»

Γνωρίζατε ότι η φράση «απλά λέω» θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος να ισχυριστεί κανείς τη γνώμη του, αποφεύγοντας την άμεση αντιπαράθεση; Είναι μια προσπάθεια να αμβλύνει το χτύπημα μιας δυνητικά αμφιλεγόμενης δήλωσης, καθιστώντας ευκολότερη την οπισθοδρόμηση εάν συναντήσει αντίσταση.

Οι άνθρωποι που δεν έχουν αυτοπεποίθηση χρησιμοποιούν τακτικά αυτή τη φράση για να ραντισταθμίσουν τις ανασφάλειές τους. Είναι ένας τρόπος να εκφράζουν τις σκέψεις τους χωρίς να είναι σίγουροι, ελπίζοντας να αποφύγουν πιθανές συγκρούσεις ή κριτική.

3) «Είναι κατανοητό;»

Η ανασφάλεια μπορεί συχνά να μας οδηγήσει να αμφισβητήσουμε τη δική μας διαύγεια ή την ικανότητά μας να επικοινωνούμε αποτελεσματικά. Εδώ είναι που η φράση «είναι κατανοητό;» μπαίνει συχνά στο παιχνίδι.

Τα άτομα που δεν έχουν αυτοπεποίθηση τείνουν να χρησιμοποιούν αυτή τη φράση ως τρόπο αναζήτησης επικύρωσης για τις σκέψεις ή τις ιδέες τους. Είναι σαν να χρειάζονται το ΟΚ από άλλους για να επιβεβαιώσουν αν είναι κατανοητό ο,τι λένε, λόγω της εσωτερικής τους αβεβαιότητας για τις ικανότητές τους.

Αλλά εδώ είναι το σημαντικό: Το να ζητάς συνεχώς επιβεβαίωση μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι λιγότερο σίγουρος και γνώστης.

4) «Δεν μπορώ…»

Η φράση «δεν μπορώ» είναι μια αυτοπεριοριζόμενη πεποίθηση που χρησιμοποιούμε συχνά όταν αισθανόμαστε ανασφάλεια. Είναι ένας τρόπος να υπονομεύσουμε τις δικές μας ικανότητες πριν καν δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να δοκιμάσει.

Αλλά εδώ δες: Τις περισσότερες φορές, το «δεν μπορώ» σημαίνει περισσότερο το «δεν θα κάνω…» ή το «φοβάμαι». Δεν είναι ότι είμαστε ανίκανοι. Είναι ότι αφήνουμε τις ανασφάλειές μας να μας κρατούν πίσω. Την επόμενη φορά που θα βρείτε τον εαυτό σας να λέει «Δεν μπορώ», αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναρωτηθείτε γιατί. Είναι πραγματικά ότι δεν μπορείτε ή μήπως φοβάστε να δοκιμάσετε; Η αναγνώριση αυτού μπορεί να είναι ένα ισχυρό πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε τις ανασφάλειές σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen + 10 =