αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν ακούς»: Αν κάνεις αυτές τις 5 λάθος κινήσεις οι άλλοι δεν θα σε εμπιστεύονται

«Δεν ακούς»: Αν κάνεις αυτές τις 5 λάθος κινήσεις οι άλλοι δεν θα σε εμπιστεύονται

Η εμπιστοσύνη είναι ένα ρευστό πράγμα. Χρειάζονται χρόνια για να χτιστεί και… λίγα δευτερόλεπτα για να καταστραφεί. Και μερικές φορές, χωρίς καν να το καταλάβουμε, κάνουμε πράγματα που κάνουν τους άλλους να αμφισβητούν την αξιοπιστία μας.

Μιλάμε για εκείνες τις μικροσκοπικές, φαινομενικά ασήμαντες, συνήθειες που μπορούν εν αγνοία μας να κάνουν τους ανθρώπους να αμφιβάλλουν για εμάς.

Εδώ είναι 5 τέτοια λάθη που ίσως κάνεις.

1) Μοιράζεσαι υπερβολικά πολλές πληροφορίες

Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που μοιράζεται πολλές πληροφορίες, πολύ νωρίς. Και ενώ μπορεί να πιστεύουν ότι είναι απλώς ανοιχτοί και ειλικρινείς, μπορεί στην πραγματικότητα να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα με το ”oversharing” είναι ότι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα. Είναι σαν να βγαίνεις σε ένα πρώτο ραντεβού και να έχεις τον/την άλλον/η να σου πει ολόκληρη την ιστορία της ζωής του/της, συμπεριλαμβανομένων όλων των αποτυχιών της προηγούμενης σχέσης που είχε. Είναι πάρα πολλές πληροφορίες- πολύ σύντομα.

Επιπλέον, μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε ότι προσπαθείτε πολύ σκληρά για να σας συμπαθήσουν ή να σας εμπιστευτούν, κάτι που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σας εμπιστεύονται λιγότερο.

2) Είσαι ασυνεπής

Η συνέπεια είναι το κλειδί όταν πρόκειται για την απόκτηση εμπιστοσύνης. Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν από εσάς.

Αυτό ισχύει σε όλα. Από εκείνο το project που πρέπει να παραδόσεις πριν το deadline, μέχρι το αν αργείς στα ραντεβού για καφέ.

3) Μη διατήρηση οπτικής επαφής

Η οπτική επαφή είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Δείχνει ότι είστε πλήρως αφοσιωμένοι και ενδιαφέρεστε για το τι έχει να πει το άλλο άτομο.

Ωστόσο, εάν κοιτάζετε συνεχώς γύρω σας, ελέγχετε το τηλέφωνό σας ή απλώς δεν διατηρείτε οπτική επαφή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, στέλνει το μήνυμα ότι δεν έχετε επενδύσει πλήρως στην αλληλεπίδραση.

Και εδώ είναι το βασικό: Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διατηρούν οπτική επαφή κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας συχνά θεωρούνται πιο αξιόπιστοι. Επομένως, την επόμενη φορά που θα συνομιλήσετε, φροντίστε να διατηρείτε καλή οπτική επαφή. Είναι ένας λεπτός αλλά αποτελεσματικός τρόπος οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

4) Αρνητικότητα

Όλοι έχουμε τις δύσκολες μέρες μας, αλλά αν η αρνητικότητα είναι σταθερή στις αλληλεπιδράσεις σας, μπορεί να προκαλέσει δυσπιστία στους ανθρώπους. Γιατί; Επειδή η αρνητικότητα μπορεί να αποστραγγίσει την ενέργεια των άλλων- και οι άνθρωποι τείνουν να αποστασιοποιούνται από πηγές άγχους ή δυσφορίας.

Η συνεπής αρνητικότητα γεννά δυσπιστία επειδή είναι σαν ένα… σύννεφο βροχής, που ρίχνει σκιά σε κάθε αλληλεπίδραση.

Μια συνεχής ροή αρνητικότητας γίνεται εξουθενωτική. Οι άνθρωποι έλκονται από τη φύση τους προς τη θετικότητα, αναζητώντας πηγές χαράς αντί για αέναη κατήφεια. Όταν η αρνητικότητα γίνεται κανόνας, δημιουργεί ένα περιβάλλον άγχους και δυσφορίας, ωθώντας τους άλλους να αποστασιοποιηθούν για να διατηρήσουν τη δική τους ευημερία.

5) Δεν ακούς

Υπάρχει μια μαγεία στο να νιώθεις ότι ακούγεσαι αληθινά. Είναι μια σπάνια εμπειρία- και μια εμπειρία που μπορεί να οικοδομήσει εμπιστοσύνη όπως λίγα άλλα πράγματα μπορούν.

Ωστόσο, συχνά, είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι σε αυτό που θέλουμε να πούμε στη συνέχεια, που ξεχνάμε να ακούσουμε αληθινά το άτομο που έχουμε απέναντί μας.

Όταν αποτυγχάνετε να ακούσετε, στέλνετε ένα μήνυμα ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου δεν είναι σημαντικά για εσάς. Και αυτό μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη αρκετά γρήγορα.

Παραβλέποντας τα λόγια τους, απορρίπτετε τις εμπειρίες και τις οπτικές τους, καλλιεργώντας μια αίσθηση αποσύνδεσης. Η γνήσια σύνδεση ευδοκιμεί με την ενεργή ακρόαση και την αναγνώριση της σημασίας των φωνών των άλλων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + 12 =