αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Δεν έχω χρόνο»: 4 κλισέ δικαιολογίες που πρέπει να σταματήσεις να λες αν θες να πετύχεις τους στόχους σου

«Δεν έχω χρόνο»: 4 κλισέ δικαιολογίες που πρέπει να σταματήσεις να λες αν θες να πετύχεις τους στόχους σου

Παρατηρήσατε ποτέ πόσο συχνά κρατάμε πίσω τον εαυτό μας με ένα σωρό δικαιολογίες του στιλ «δεν μπορώ» ή «θα προσπαθήσω αργότερα»;

Ναι, αυτές είναι κλισέ δικαιολογίες.

Μπορεί να φαίνονται σαν ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά στην πραγματικότητα είναι εμπόδια που μας κρατούν μακριά από τους στόχους μας.

Σε αυτό το άρθρο του It’s Possible, θα δούμε 4 κλισέ δικαιολογίες που χρησιμοποιούμε όλοι κατά καιρούς. Αναγνωρίζοντάς τες, μπορούμε να αρχίσουμε να τις προσπερνάμε.

Δικαιολογία #1: «Δεν έχω αρκετό χρόνο»

Η κλασική διαχρονική δικαιολογία. Είναι ίσως το πιο συνηθισμένο που λέμε όλοι.

Με τη φασαρία της καθημερινής ζωής, είναι εύκολο να πούμε, «Είμαι πολύ απασχολημένος» ή «Απλώς δεν υπάρχουν αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα».

Αλλά εδώ είναι το σημαντικό: Ολοι έχουμε 24 ώρες μέσα στην ημέρα. Αυτό που μετράει είναι ο τρόπος που τις χρησιμοποιούμε.

Δεν είναι πάντα να έχεις χρόνο, αλλά να βρίσκεις χρόνο. Δώστε προτεραιότητα σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία.

Συμβουλή: Ξεκινήστε με έναν απλό έλεγχο χρόνου. Για λίγες μέρες, παρακολουθήστε πού πηγαίνει ο χρόνος σας. Ίσως εκπλαγείτε αν βρείτε μπουκέτα… χαμένων λεπτών ή ωρών που θα μπορούσαν να ανακατευθυνθούν προς κάτι πιο ουσιαστικό.

Δικαιολογία #2: «Δεν είμαι αρκετά ταλαντούχος»

Η στοιχειωμένη σκέψη: «Κι αν δεν είμαι τόσο καλός όσο οι άλλοι;»

Spoiler alert: Το ταλέντο είναι ένας συνδυασμός έμφυτης ικανότητας και, το πιο σημαντικό, εξάσκησης και επιμονής.

Συχνά κοιτάμε τους ανθρώπους στην κορυφή των επαγγελμάτων τους -καλλιτέχνες, αθλητές, συγγραφείς- και σκεφτόμαστε, “Ουάου, είναι απλά ταλαντούχοι από τη φύση τους”.

Αλλά πίσω από κάθε εντυπωσιακή παράσταση κρύβεται ένα βουνό σκληρής δουλειάς, αποτυχιών και αδυσώπητης εξάσκησης.

Το να πιστεύεις ότι σου λείπει το ταλέντο δείχνει ότι υποτιμάς τον εαυτό σου. Κάθε ειδικός ήταν κάποτε αρχάριος.

Και αν υπάρχει κάτι με το οποίο είστε παθιασμένοι, το να βουτήξετε και να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας είναι η μισή μάχη.

Συμβουλή: Αντί να πείτε «Δεν είμαι αρκετά ταλαντούχος», δοκιμάστε να πείτε στον εαυτό σας «ακόμα μαθαίνω». Μετατοπίζει την εστίαση από μια σταθερή νοοτροπία σε μια αναπτυξιακή νοοτροπία.

Δικαιολογία #3: «Έχω αποτύχει στο παρελθόν, γιατί να προσπαθήσω ξανά;»

Η αποτυχία έχει αυτόν τον σκληρό τρόπο να αφήνει σημάδια στην αυτοπεποίθησή μας, έτσι δεν είναι; Μας ψιθυρίζει στο αυτί: «Θυμάσαι όταν προσπάθησες και έπεσες με τα μούτρα; Ας μην το ξανακάνουμε».

Αλλά η ουσία είναι η εξής: Η αποτυχία είναι ένα αναπόφευκτο pitstop στο δρόμο προς την επιτυχία. Κάθε άτομο που έχει πετύχει κάτι αξιοσημείωτο έχει πίσω του έναν… κατάλογο αποτυχιών.

Τι τους ξεχωρίζει; Δεν άφησαν αυτές τις αποτυχίες να καθορίσουν την ιστορία τους. Τις χρησιμοποιούσαν ως σκαλοπάτι, μαθήματα, ακόμη και ως κίνητρο για να πιέσουν περισσότερο.

Συμβουλή: Όταν αντιμετωπίζετε μία αποτυχία, αφιερώστε λίγο χρόνο. Αναπνεύσετε. Λυπηθείτε, αν χρειαστεί. Στη συνέχεια, όμως, ανατρέψε το. Τι πήγε στραβά; Τι μπορείς να μάθεις; Τι μπορείτε να κάνετε διαφορετικά την επόμενη φορά;

Έχετε τη δύναμη να λάμψετε την επόμενη φορά.

Δικαιολογία #4: «Φοβάμαι τι θα σκεφτούν οι άλλοι»

Το να ζεις στη σκιά των απόψεων των άλλων είναι ασφυκτικό. Κι όμως, είναι ένα κλουβί στο οποίο πολλοί από εμάς μπαίνουν πρόθυμα, έτσι δεν είναι;

Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε το πιο όμορφο έργο τέχνης ή να γράψετε ένα πρωτοποριακό μυθιστόρημα, και να υπάρχει ακόμα κάποιος, κάπου, που δεν το καταλαβαίνει ή δεν του αρέσει. Και αυτό είναι ΟΚ.

Αυτό που δεν είναι εντάξει είναι να αφήνεις τον φόβο αυτής της κρίσης να σε εμποδίσει από το να εκφραστείς, να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, να είσαι ο εαυτό σου.

Είναι η ζωή σου, όχι μια παράσταση για την κριτική κάποιου άλλου.

Συμβουλή: Κάθε φορά που αισθάνεστε συγκρατημένοι από τον φόβο των απόψεων των άλλων, αναρωτηθείτε: «Σε 10 χρόνια, ποιανού η γνώμη θα έχει μεγαλύτερη σημασία; Η δική μου ή η δική τους;»

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × five =