αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι «τυχεροί» άνθρωποι κάνουν αυτά τα 3 πράγματα διαφορετικά

Οι «τυχεροί» άνθρωποι κάνουν αυτά τα 3 πράγματα διαφορετικά

Ίσως πιστεύεις ότι η τύχη μερικές φορές σε πάει. ‘Η ίσως πιστεύεις ότι δεν είσαι ποτέ τυχερός.

Βεβαίως, η τύχη είναι συχνά θέμα… τοποθέτησης. Ας πούμε ότι μια τυχαία συνάντηση αποκαλύπτει μια ευκαιρία για να αγοράσετε μια επιχείρηση. Είστε πραγματικά τυχεροί μόνο αν έχετε πραγματικά τα χρήματα ή τις διασυνδέσεις με βαθιά τσέπη για να βοηθήσουν στην αγορά. Διαφορετικά, δεν είστε σε καλύτερη θέση από ό,τι θα ήσασταν αν δεν γινόταν ποτέ η προσφορά.

Το ίδιο ισχύει με τις περισσότερες ευκαιρίες. Το να είσαι αρκετά τυχερός για να εντοπίσεις μια ευκαιρία είναι ένα πράγμα. Είστε πραγματικά τυχεροί όμως μόνο εάν διαθέτετε επίσης τις δεξιότητες, την εμπειρία, τους πόρους κ.λπ. που απαιτούνται για να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία.

Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με ένα πείραμα που περιγράφεται από τον Richard Wiseman στο βιβλίο του The Luck Factor, οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς τείνουν να εντοπίζουν και να αρπάζουν περισσότερες ευκαιρίες από τους ανθρώπους που θεωρούν τους εαυτούς τους άτυχους.

Στο πείραμα, όπως εξηγεί το inc.com, οι άνθρωποι που έβλεπαν τους εαυτούς τους ως τυχερούς εντόπισαν μια ευκαιρία πολύ πιο γρήγορα — σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που έβλεπαν τους εαυτούς τους ως άτυχους δεν την εντόπισαν ποτέ — και επίσης πίστευαν πιο γρήγορα ότι ήταν πραγματικά μια ευκαιρία και ενήργησαν σύμφωνα με αυτό πολύ πιο γρήγορα.

Η διαφορά ήταν η αντίληψη, όχι η πρόσβαση σε ευκαιρίες. Όπως είπε ο Henry Ford, «Είτε νομίζεις ότι μπορείς είτε νομίζεις ότι δεν μπορείς, μάλλον έχεις δίκιο». Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με την τύχη: Πιστέψτε ότι είστε τυχεροί και είναι πιο πιθανό να είστε πραγματικά τυχεροί — όχι επειδή η τύχη θα σας ευνοήσει, αλλά επειδή θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση και θα εκμεταλλευτείτε πιο γρήγορα τις περιστάσεις που σου πέφτουν.

Το να πιστεύεις ότι είσαι τυχερός είναι εύκολο να το πεις, πιο δύσκολο να το εφαρμόσεις στην πράξη. Εκεί μπαίνουν οι συμπεριφορές. Σύμφωνα με τον Wiseman, οι άνθρωποι που βλέπουν τους εαυτούς τους ως τυχερούς τείνουν επίσης να κάνουν μερικά πράγματα διαφορετικά.

Στην πραγματικότητα, κάνουν πράγματα που τους έκαναν «πιο τυχερούς». Μπορείτε και εσείς.

Ξεκινήστε να συναντάτε περισσότερους ανθρώπους

Ο Μικ Τζάγκερ κουβαλούσε ένα σωρό δίσκους όταν έπεσε πάνω στον Κιθ Ρίτσαρντς που κρατούσε μια κιθάρα. Ένας φίλος σύστησε τον Wozniak στον Steve Jobs γιατί ήξερε ότι και στους δύο άρεσαν τα ηλεκτρονικά.

Η γνωριμία με το σωστό άτομο τη σωστή στιγμή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Αλλά, όπως πολλά πράγματα, είναι ένα παιχνίδι αριθμών: Δεν μπορείς να έχεις την τύχη να γνωρίσεις το σωστό άτομο, εκτός και αν γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους — και αν υποθέσεις ότι κάθε άτομο που συναντάς αξίζει να το γνωρίσεις.

Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει μια τυχαία συνάντηση.

Αρχίστε να δοκιμάζετε περισσότερα πράγματα

Οι περισσότεροι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει και έχουν αποτύχει σε πολλά πράγματα. Γι’ αυτό είναι επιτυχημένοι: Ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, κάτι δύσκολο, κάτι έξω από την πεπατημένη, και να μάθουν από ό,τι έκαναν και δεν λειτούργησε, ώστε την επόμενη φορά να είναι ακόμα πιο προετοιμασμένοι, πιο ικανοί, πιο ταλαντούχοι, και άρα πιο «τυχεροί».

Δοκιμάστε πράγματα. Στη συνέχεια, δοκιμάστε περισσότερα πράγματα. Ξεκινήστε ένα παράλληλο project. Μάθετε μια νέα δεξιότητα. Κάντε μερικά πράγματα που υποθέτετε — αλλά στην πραγματικότητα δεν ξέρετε — ότι δεν θα σας αρέσουν.

Γιατί ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να οδηγήσει ένα από αυτά τα πράγματα.

Άρχισε να ρωτάς

Η τύχη μερικές φορές προκύπτει όταν το σωστό άτομο λέει «ναι»: Στην ιδέα σας, στην startup σας, στην πρότασή σας, στο αίτημά σας για μια χάρη. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει «ναι» αν δεν ρωτήσεις εσύ.

Όπως είπε κάποτε ο Steve Jobs:

«Δεν βρήκα ποτέ κανέναν που να μην ήθελε να με βοηθήσει αν του ζητούσα βοήθεια… Κάλεσα τον Μπιλ Χιούλετ όταν ήμουν 12 ετών. “Γεια, είμαι ο Steve Jobs. Είμαι 12 ετών. Είμαι μαθητής στο γυμνάσιο. Θέλω να φτιάξω έναν μετρητή συχνοτήτων και αναρωτιόμουν αν έχετε ανταλλακτικά που θα μπορούσατε να μου δώσετε”. Γέλασε και μου έδωσε τα ανταλλακτικά και μου έδωσε επίσης δουλειά εκείνο το καλοκαίρι στη Hewlett-Packard… και ήμουν στον παράδεισο.

Δεν βρήκα ποτέ κανέναν που να είπε όχι ή να έκλεισε το τηλέφωνο όταν τηλεφώνησα. Απλα ρωτούσα. Και όταν οι άνθρωποι με ρωτούν, προσπαθώ να ανταποκριθώ, να ξεπληρώσω αυτό το χρέος ευγνωμοσύνης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σηκώνουν ποτέ το τηλέφωνο και δεν τηλεφωνούν. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ρωτούν ποτέ, και αυτό είναι που ξεχωρίζει, μερικές φορές, τους ανθρώπους που κάνουν πράγματα από τους ανθρώπους που απλώς τα ονειρεύονται».

Οι άτυχοι περιμένουν να τους… ανακαλύψουν. Οι τυχεροί άνθρωποι βγάζουν την επιφάνεια τον εαυτό τους — και ζητούν αυτό που θέλουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =