αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔέχεσαι αυτές τις 4 συμπεριφορές; Μάλλον έχεις χαμηλό αυτοσεβασμό

Δέχεσαι αυτές τις 4 συμπεριφορές; Μάλλον έχεις χαμηλό αυτοσεβασμό

Ο σεβασμός για τους άλλους είναι μια θεμελιώδης πτυχή της διατήρησης υγιών σχέσεων. Εξίσου σημαντικός, ωστόσο, είναι ο αυτοσεβασμός – η ικανότητα να αναγνωρίζεις την αξία σου και να κοιτάς τον εαυτό σου όταν σου φέρονται άσχημα. Ο αυτοσεβασμός λειτουργεί ως προσωπικό όριο, προστατεύοντάς σας από συμπεριφορές που βλάπτουν την αξιοπρέπεια και την αυτοεκτίμησή σας. Εάν επιτρέπετε σταθερά ορισμένες αρνητικές συμπεριφορές από άλλους, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει έλλειψη αυτοσεβασμού.

Εδώ είναι 4 συμπεριφορές που δεν πρέπει να δέχεσαι.

1. Συνεχής κριτική

Η συνεχής κριτική μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική σας υγεία. Είναι φυσικό για τους ανθρώπους να δίνουν και να λαμβάνουν feedback, αλλά όταν η κριτική γίνεται συχνό φαινόμενο και υπονομεύει τα επιτεύγματά σας, ξεπερνά τα όρια.

Όταν κάποιος υποτιμά τα επιτεύγματά σας, αρνείται ουσιαστικά την προσπάθεια και την αφοσίωση που έχετε καταβάλει για να τα πετύχετε. Αυτό είναι μια κατάφωρη περιφρόνηση των ικανοτήτων και της σκληρής δουλειάς σας. Επιπλέον, αν αυτό το άτομο σας κάνει να αισθάνεστε ανεπαρκείς ή κατώτεροι, επιτίθεται άμεσα στην αυτοεκτίμησή σας.

Η ανοχή μιας τέτοιας συμπεριφοράς είναι σημάδι έλλειψης αυτοσεβασμού. Αν δεν αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα, συμφωνείτε σιωπηλά με την αρνητική τους αξιολόγηση και τους επιτρέπετε να συνεχίσουν να σας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

2. Μη σεβασμός των ορίων

Τα όρια παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας και της υγείας κάθε σχέσης. Λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές και δείχνουν ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι, θέτοντας σαφείς προσδοκίες για τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου.

Όταν κάποιος αγνοεί με συνέπεια αυτά τα όρια, ουσιαστικά αγνοεί τα συναισθήματά σας και την προσωπική σας αυτονομία, δείχνοντας έλλειψη σεβασμού προς εσάς. Αυτή η περιφρόνηση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως να μην σέβεστε τον προσωπικό σας χώρο, χρόνο ή συναισθηματικές ανάγκες, μεταξύ άλλων.

Θυμήσου και το άρθρο: Πως να βάλεις τα όρια σου και να μην τα καταπατούν οι άλλοι- Εδώ είναι 5 τρόποι.

3. Συχνές αθετημένες υποσχέσεις

Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης και η τήρηση των υποσχέσεων είναι μια βασική πτυχή της οικοδόμησης αυτής της εμπιστοσύνης. Όταν κάποιος αθετεί τις υποσχέσεις του προς εσάς, δείχνει περιφρόνηση για τα συναισθήματα και τις προσδοκίες σας. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υποτιμημένοι, σαν να είναι δευτερεύουσες οι ανάγκες και οι επιθυμίες σας σε σχέση με τις δικές τους.

Μια υπόσχεση είναι μια δέσμευση και όταν παραβιαστεί, μπορεί να εξαφανίσει την εμπιστοσύνη που έχετε στο άτομο που την έκανε. Οι συχνές περιπτώσεις αθέτησης υποσχέσεων μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στη σχέση σας με αυτό το άτομο.


4. Κάποιος που κοιτά… μόνο τον εαυτό του

Η εξισορρόπηση των προσωπικών αναγκών στις σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αρμονίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Ενώ είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες, μια σχέση απαιτεί έναν ορισμένο βαθμό συμβιβασμού και προσοχής και για τις ανάγκες του άλλου ατόμου.

Εάν διαπιστώσετε ότι κάποιος δίνει σταθερά προτεραιότητα στις ανάγκες του χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις δικές σας, αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού. Απορρίπτουν ουσιαστικά τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας και συναισθηματικής εξάντλησης από την πλευρά σας. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να σας κάνει να νιώσετε υποτιμημένοι και στο περιθώριο, δημιουργώντας μια ανισορροπία στη σχέση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =