αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΓιατί ο Jeff Bezos σχεδιάζει να πουλήσει έως και 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon

Γιατί ο Jeff Bezos σχεδιάζει να πουλήσει έως και 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon

Ο Τζεφ Μπέζος σχεδιάζει να πουλήσει έως και 50 εκατομμύρια μετοχές της Amazon.com Inc. μέσα στους επόμενους 12 μήνες, κερδίζοντας ενδεχομένως από την άνοδο της μετοχής που τον έχει φέρει σε απόσταση αναπνοής από το να γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την ανακοίνωση της Amazon σχετικά με την αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεών της που ήταν η υψηλότερη από τις αρχές της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι μετοχές της να εκτιναχθούν κατά σχεδόν 8% στα 172 δολάρια. Η περιουσία του Μπέζος σημείωσε ανάλογο άλμα, κερδίζοντας 12,1 δισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να βρίσκεται 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια πίσω από τον πρώτο Έλον Μασκ, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Ο Μπέζος έχει να βρεθεί στην πρώτη θέση του δείκτη από το 2021.

Το χάσμα μεταξύ Μπέζος και Μασκ έχει μικρύνει, καθώς οι μετοχές της Amazon και της Tesla Inc. κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Ο 60χρονος Μπέζος αποφάσισε να υιοθετήσει ένα σχέδιο διαπραγμάτευσης για την πώληση 50 εκατομμυρίων μετοχών οποτεδήποτε πριν από τις 31 Ιανουαρίου 2025, σύμφωνα με δήλωση της Παρασκευής. Αυτό θα άξιζε περίπου 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Η Amazon γνωστοποίησε τις προγραμματισμένες πωλήσεις μετοχών του Μπέζος, καθώς και άλλων μελών του διοικητικού συμβουλίου και ανώτερων στελεχών στην ετήσια έκθεσή της, τηρώντας τους νέους κανόνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που απαιτούν μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τους διαχειριστές εταιρικών μετοχών που πωλούν μετοχές βάσει προσυμφωνημένων σχεδίων διαπραγμάτευσης.

Εάν ο Μπέζος ακολουθήσει το εν λόγω σχέδιο, θα είναι η πρώτη φορά που θα πουλήσει μετοχές της Amazon από το 2021. Αγόρασε μία μόνο μετοχή της εταιρείας τον Μάιο, την πρώτη του καταγεγραμμένη αγορά στα αρχεία που ξεκινούν από το 2002, χωρίς όμως να δώσει εξηγήσεις.

Ο συνιδρυτής της Amazon ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μετακομίζει στο Μαϊάμι από την περιοχή του Σιάτλ, πράγμα που σημαίνει ότι η πολιτεία της Ουάσινγκτον ενδέχεται να χάσει φορολογικά οφέλη από τυχόν πώληση μετοχών. Η Ουάσινγκτον εισήγαγε πρόσφατα φόρο κεφαλαιακών κερδών, ενώ η Φλόριντα δεν έχει τέτοιο φόρο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας με έδρα το Σιάτλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις προγραμματισμένες πωλήσεις μετοχών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 + 9 =