αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Βοηθώ ανθρώπους να βρουν δουλειά στη Google και στο Facebook. Εδώ είναι 7 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε σε μια job interview»

«Βοηθώ ανθρώπους να βρουν δουλειά στη Google και στο Facebook. Εδώ είναι 7 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε σε μια job interview»

«Στα επτά χρόνια εμπειρίας μου στις προσλήψεις, έχω τοποθετήσει υποψηφίους σε μεγάλες εταιρείες όπως η Google, το Facebook και η Microsoft. Και μπορώ να σας πω ότι δεν είναι μόνο αυτό που λέτε σε μια συνέντευξη που θα σας βρει δουλειά — αλλά το πώς κάνετε τον HR Manager να αισθάνεται» λέει σε άρθρο του στο CNBC ο Jermaine L. Murray. Ο ίδιος είναι career coach και founder της JupiterHR, που βοηθά μεγάλες εταιρίες στο κομμάτι των προσλήψεων.

Οι διευθυντές προσλήψεων θα μιλήσουν με εσάς και με πολλούς άλλους υποψηφίους μερικές φορές, πριν χρειαστεί να λάβουν γρήγορα μια απόφαση. Έτσι συχνά πρέπει να βασίζονται στη διαίσθηση τους.

Εδώ είναι 7 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στις συνεντεύξεις, σύμφωνα με τον ίδιο. Μπορούν άμεσα να δημιουργήσουν τη λάθος εικόνα για εσάς.

1. «Θα κάνω τα πάντα»

Αν και αυτό μπορεί να κάνει κάποιον να φαίνεται ευέλικτος και πρόθυμος, μπορεί επίσης να σε κάνει να φαίνεσαι… απελπισμένος ή χωρίς εστίαση. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων θέλουν οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τον εαυτό τους αρκετά καλά ώστε να έχουν μια ξεκάθαρη αίσθηση του τι μπορούν να προσφέρουν και πώς αυτό ευθυγραμμίζεται με τις συγκεκριμένες ανάγκες της θέσης – όχι με κάποιον που είναι πρόθυμος να κάνει οτιδήποτε.

Πείτε το εξής: «Είμαι παθιασμένος με [συγκεκριμένο ρόλο/καθήκον] και πιστεύω ότι θα μπορούσα να διαπρέψω εκεί, αλλά είμαι επίσης ανοιχτός σε άλλους ρόλους όπου μπορώ να συνεισφέρω αποτελεσματικά».

2. «Τι κάνει η εταιρεία σας;»

Ακόμα κι αν μια εταιρεία έρθει σε εσάς, είναι βασικό να κάνετε κάποιο είδος έρευνας για την επιχείρηση. Αυτή η απάντηση υποδηλώνει έλλειψη προετοιμασίας και πρωτοβουλίας.

Πείτε το εξής: «Όπως κατάλαβα, η εταιρεία σας εστιάζει σε [αυτό που γνωρίζετε]. Μπορείτε να μοιραστείτε περισσότερα για τις τρέχουσες πρωτοβουλίες σε [συγκεκριμένο τμήμα];»

3. «Δεν έχω αδυναμίες»

Αυτό υποδηλώνει έλλειψη αυτογνωσίας ή απροθυμία να πούμε στοιχεία για τον εαυτό μας. Κανείς δεν θέλει να συνεργαστεί με κάποιον που πιστεύει ότι είναι τέλειος και οι μάνατζερ έχουν ευθύνη απέναντι στην ομάδα τους να μην προσλαμβάνουν υποψηφίους που έχουν αρνητική επίδραση στο ηθικό.

Πείτε το εξής: «Μια πρόκληση που αντιμετώπισα είναι [συγκεκριμένη αδυναμία], αλλά εργάζομαι ενεργά πάνω σε αυτήν με [στρατηγική/μέτρο]».

4. «Μισούσα το τελευταίο μου αφεντικό»

Όλοι μπορεί να έχουμε πέσει πάνω σε ένα κακό αφεντικό. Ωστόσο, το να παραπονιέστε για το τελευταίο αφεντικό ή τον εργοδότη σας είναι μια γιγάντια ”κόκκινη σημαία” για έναν HR Manager, επειδή υποδηλώνει αδυναμία διατήρησης επαγγελματικών σχέσεων ή διαχείρισης συγκρούσεων.

Πείτε το εξής: «Είχα κάποιες διαφορετικές απόψεις με τον προηγούμενο προϊστάμενό μου, αλλά έμαθα πολλά για την επικοινωνία και την ομαδική εργασία».

5. «Δεν ξέρω»

Ενώ η ειλικρίνεια εκτιμάται, η δυνατή συνέντευξη απαιτεί από εσάς να δείξετε προθυμία να μάθετε. Αυτή η απάντηση δείχνει ότι δεν μπορείτε να λύσετε προβλήματα χωρίς επίβλεψη ή καθοδήγηση. Σε έναν απαιτητικό manager, αυτή η απάντηση δείνει επίσης ότι η συμμετοχή σας στην ομάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον δουλειά για όλους τους άλλους.

Πείτε το εξής: «Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να εξερευνήσω. Με βάση αυτά που ξέρω, θα το προσέγγιζα με αυτόν τον τρόπο…».

6. «Μπορείς απλώς να δεις το βιογραφικό μου»

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά γραμμένο είναι το βιογραφικό σας, είναι απλώς ένα κομμάτι χαρτί. Ο κύριος σκοπός της συνέντευξης είναι να κατανοήσει ο άλλος το άτομο πίσω από το έγγραφο. Εάν δεν εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ”επεκτείνετε” το βιογραφικό σας, ένας manager μπορεί να σκεφτεί ότι δεν έχετε βάθος ή γνώση σχετικά με τους προηγούμενους ρόλους και τα επιτεύγματά σας.

Πείτε το εξής: «Φυσικά, αυτή η λεπτομέρεια είναι στο βιογραφικό μου. Αλλά για να το αναλύσουμε… [δώστε έναν πιο λεπτομερή απολογισμό]».

7. «Πότε θα αρχίσω να πληρώνομαι;»

Αν και η πρόθεση αυτής της ερώτησης μπορεί να είναι ειλικρινής, μπορεί επίσης να δώσει την εντύπωση ότι τα χρήματα είναι η μόνη σας ανησυχία. Οι εργοδότες θέλουν να προσλάβουν άτομα που νοιάζονται για τα χρήματα, αλλά και για την αποστολή και το όραμα του Oργανισμού.

Πείτε το εξής: «Θα το εκτιμούσα αν μπορούσαμε να συζητήσουμε ολόκληρο το πακέτο αμοιβής αφού εξερευνήσουμε περαιτέρω τον ρόλο».

 

>> Δείτε εδώ αγγελίες με μισθούς 1.700+ ευρώ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − four =