αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈνας expert επικοινωνίας του Stanford εξηγεί: 2 απλές κινήσεις για να φαίνεστε πιο έξυπνοι

Ένας expert επικοινωνίας του Stanford εξηγεί: 2 απλές κινήσεις για να φαίνεστε πιο έξυπνοι

Ίσως θέλετε να φαίνεστε έξυπνοι μπροστά στο αφεντικό σας. Ίσως έχετε μια επερχόμενη παρουσίαση και θέλετε να ακούγεστε πιο επαγγελματίες ή θέλετε απλώς να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες συνολικά.

Δύο απλές συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, λέει ο Matt Abrahams, λέκτορας στρατηγικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Stanford και συγγραφέας του «Think Faster, Talk Smarter: How to Speak Successfully When You’re Put on the Spot».

Εάν θέλετε να φαίνεστε πολύ έξυπνοι και πιο σίγουροι σε επαγγελματικά περιβάλλοντα, ο Abrahams λέει στο CNBC ότι θα πρέπει:

  • Να μην το κάνετε πολύπλοκο
  • Να μιλάτε πιο αργά

Η πολυπλοκότητα δεν ισοδυναμεί με αυτοπεποίθηση

Μεγάλες, σύνθετες λέξεις μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε πιο έξυπνοι εσωτερικά – είτε μιλάτε είτε γράφετε – αλλά δεν συνδέεστε έτσι με τους άλλους ανθρώπους, λέει ο Abrahams.

«Η προέλευση της λέξης επικοινωνία προέρχεται από το «κάνω κοινό». Και αν προσπαθείς να κάνεις τα πράγματα κοινά, πρέπει πραγματικά να τα παραθέσεις με τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν», λέει ο Abrahams. Μην προσπαθείς υπερβολικά… να φαίνεσαι πιο έξυπνος.

Σε μια μελέτη του 2006, ο ερευνητής Daniel Oppenheimer ζήτησε από προπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Stanford να δουν διαφορετικά δείγματα γραφής σε πέντε διαφορετικά πειράματα. Βρήκε ότι οι συγγραφείς που χρησιμοποιούσαν άσκοπα φανταχτερές γραμματοσειρές και δύσκολες λέξεις θεωρούνταν λιγότερο έξυπνοι από εκείνους που χρησιμοποιούσαν απλές λέξεις με απλό κείμενο.

«Είναι καλύτερο να είσαι συνομιλητής», λέει ο Abrahams. «Υπάρχουν σίγουρα στιγμές όπου το ‘επίσημο’ έχει σημασία, όπως αν είσαι σε μια αίθουσα δικαστηρίου. Αλλά ως επί το πλείστον, το να είσαι συνομιλητής, να χρησιμοποιείς προσβάσιμη γλώσσα, γλώσσα που δεν είναι γεμάτη ορολογίες ή αρκτικόλεξα, σε κάνει να φαίνεσαι πιο έξυπνος».

Αργά και σταθερά

Ο καθένας έχει έναν φυσικό ρυθμό ομιλίας και είναι δύσκολο να αλλάξει — ειδικά όταν έχετε πολλές πληροφορίες να μεταφέρετε ή είστε παθιασμένοι με το θέμα. Αλλά προσέξτε: Το να μιλάτε πολύ γρήγορα μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε νευρικοί ή απότομοι. Το να μιλάς πιο αργά τροφοδοτεί τις αντιλήψεις περί στοχασμού, εστίασης, και δείχνει ότι νοιάζεσαι πραγματικά, λέει ο Abrahams.

Μην το παρακάνετε, προσθέτει. Όταν προπονεί επαγγελματίες ή μαθητές να μιλούν πιο αργά, τους συμβουλεύει να κάνουν τα εξής τρία πράγματα:

-Αναπνεύστε χαμηλότερα και πιο αργά. «Όσο πιο γρήγορα αναπνέεις, τόσο πιο γρήγορα μιλάς», λέει ο Abrahams. «Η φωνή σου είναι ένα πνευστό όργανο».

-Συγχρονίστε τη φωνή σας με τις χειρονομίες σας. Προσπαθήστε να κάνετε μεγαλύτερες κινήσεις με τα χέρια ή να περπατάτε πιο αργά ενώ μιλάτε. «Όποιος μιλάει γρήγορα κάνει γρήγορα χειρονομίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων τα συγχρονίζει», λέει ο Abrahams. «Εάν μιλάτε γρήγορα, προσπαθήστε να κάνετε χειρονομίες πιο ευρεία».

-Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας. Συγκεκριμένα, φανταστείτε ότι μιλάτε με άτομα που μιλούν άπταιστα τη γλώσσα σας, αλλά δεν είναι η μητρική γλώσσα τους. «Έχουμε την τάση να επιβραδύνουμε όταν μιλάμε σε μη μητρικούς ομιλητές, σχεδόν ενστικτωδώς», λέει ο Abrahams.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − five =