αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτή η 29χρονη απολύθηκε από την δουλειά της σε ξενοδοχείο. Τώρα βγάζει 125.000 δολάρια τον χρόνο χωρίς πτυχίο

Αυτή η 29χρονη απολύθηκε από την δουλειά της σε ξενοδοχείο. Τώρα βγάζει 125.000 δολάρια τον χρόνο χωρίς πτυχίο

Η Ayana Dunlap είχε επιλέξει τη δουλειά των ονείρων της πριν καν αποφοιτήσει από το γυμνάσιο. Θα περνούσε την ενήλικη ζωή της κάπου εξωτικά πίσω από τη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου με κοστούμι, βοηθώντας τους επισκέπτες.

Για λίγο, έζησε την παιδική της φαντασίωση. Βρήκε την πρώτη της δουλειά σε ρεσεψιόν όταν ήταν 18 ετών σε ένα μικρό ξενοδοχείο κοντά στο Cheltenham της Πενσυλβάνια, και συνέχισε να εργάζεται σε ξενοδοχεία μέχρι τα 20 της.

«Νόμιζα ότι βρήκα την παντοτινή καριέρα μου», λέει στο CNBC.

Στο πανεπιστήμιο, επέλεξε να στραφεί στη διοίκηση επιχειρήσεων, πιστεύοντας ότι η εστίαση και το μικρότερο χρονοδιάγραμμα για την αποφοίτηση, θα την έφερναν ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει διευθύντρια ξενοδοχείου. Η Dunlap αποφοίτησε από το Κοινοτικό Κολέγιο του Montgomery County στο Blue Bell της Πενσυλβάνια το 2016.

Τώρα, η 29χρονη… γελάει με τα σχέδια που έκανε πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Η Dunlap ήταν ένας από τους εκατομμύρια υπαλλήλους ξενοδοχείων και εστιατορίων που έχασαν τις δουλειές τους το 2020 στην αρχή της πανδημίας Covid-19 και ωθήθηκαν σε νέες καριέρες καθώς οι απολύσεις και τα lockdown παρατείνονταν.

Παρόλο που δεν έχει τη δουλειά που ήθελε ως παιδί, η Dunlap βρήκε ένα διαφορετικό επάγγελμα που αγαπά: Την τεχνολογία.

Η Dunlap εργάζεται στην τεχνολογία από το 2020. Επί του παρόντος, είναι η vice president of operations and information technology στο Bank Policy Institute, μια ομάδα δημόσιας πολιτικής, έρευνας και υπεράσπισης που εκπροσωπεί τις τράπεζες των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Βγάζει περίπου 125.000 $ τον χρόνο στη θέση της, σύμφωνα με οικονομικά έγγραφα που εξέτασε το CNBC – ένας μισθός που η Dunlap λέει ότι θα ήταν «αδιανόητος» σε αυτό το σημείο της καριέρας της, αν παρέμενε στον κλάδο της φιλοξενίας.

Η Dunlap αστειεύεται ότι… εργαζόταν στην τεχνολογία πολύ πριν γίνει επίσημο. Καθώς οι μεγαλύτεροι συνάδελφοί της έρχονταν κοντά της για βοήθεια στον υπολογιστή σχεδόν σε κάθε δουλειά που είχε.

«Ήμουν το νεότερο άτομο στην ομάδα μου και πάντα με τραβούσαν να ”ξεπαγώνω” τις οθόνες των υπολογιστών, να επεξεργάζομαι έγγραφα και να κάνω τις συνδέσεις WiFi», λέει. «Αλλά δεν με πείραζε, πάντα πίστευα ότι ήταν διασκεδαστικό».

Η Dunlap δεν σκέφτηκε να μετατρέψει την ικανότητά της στους υπολογιστές σε μία καριέρα, μέχρι που απολύθηκε από τη δουλειά της τον Ιούνιο του 2020.

Εβδομάδες αφότου έχασε τη δουλειά της, θυμάται να κάθεται σταυροπόδι στο πάτωμα της κρεβατοκάμαράς της, μιλώντας στους φίλους της στο FaceTime, νιώθοντας «ανήσυχη και αβέβαιη» για το τι να κάνει στη συνέχεια. «Πέρασα χρόνια δουλεύοντας στον ίδιο κλάδο και χτίζοντας την καριέρα μου, και τελικά η πανδημία με πέταξε εκτός για άγνωστο διάστημα», θυμάται.

Μία από τις φίλες της ανέφερε ένα δωρεάν διαδικτυακό μάθημα που είχε δει να διαφημίζεται στο Google: Ενα μάθημα υποστήριξης IT διάρκειας 15 εβδομάδων από το Per Scholas, έναν εθνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό εκπαίδευσης τεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Ως μέρος του μαθήματος, η Dunlap θα λάβει τρεις πιστοποιήσεις: Πιστοποιητικό υποστήριξης IT Google, πιστοποίηση CompTIA Security+ και πιστοποίηση CompTIA Network+. Ένα άλλο πλεονέκτημα: Η Per Scholas συνεργάζεται με εργοδότες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να προσλάβει και να προτείνει υποψηφίους από τα boot camps, για ρόλους ανοιχτής τεχνολογίας.

Η Dunlap ξεκίνησε το πρόγραμμα Per Scholas τον Αύγουστο και αποφοίτησε τον Νοέμβριο με μια προσφορά για υβριδική θέση εργασίας ως μηχανικός τεχνικής υποστήριξης επιπέδου 2 στη designDATA, μια εταιρεία υπηρεσιών πληροφορικής και συμβούλων με έδρα το  Maryland.

Ενώ εργαζόταν εκεί, η Dunlap είχε επιφορτιστεί να βοηθήσει τους Οργανισμούς να προετοιμαστούν για να επιστρέψουν στο γραφείο, ρυθμίζοντας επιτόπου τους επιτραπέζιους υπολογιστές, τους δρομολογητές και τους εκτυπωτές τους. Ένας από αυτούς τους οργανισμούς, το Bank Policy Institute, θα έκανε στην Dunlap μια προσφορά που λέει ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Μετά από εβδομάδες που βοήθησε το Bank Policy Institute να προετοιμαστεί για την επιστροφή τους στο γραφείο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του, Greg Baer, κάλεσε την Dunlap να συνεργαστεί μαζί τους full-time.

Η Dunlap δίσταζε να εγκαταλείψει την designDATA, έχοντας εργαστεί εκεί για λίγο λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά αυτές οι αμφιβολίες διαλύθηκαν μόλις έλαβε την επίσημη πρόταση.

Το Bank Policy Institute ήθελε να της δώσει έναν καλύτερο τίτλο και περισσότερα χρήματα. Ο αρχικός μισθός της Dunlap θα ήταν 80.000 $, που ήταν «ανταγωνιστικά περισσότερο» από αυτό που έβγαζε στο designDATA.

Η Dunlap ξεκίνησε τον νέο της ρόλο τον Αύγουστο του 2021. Έχει λάβει δύο αυξήσεις από τότε που εντάχθηκε στο Bank Policy Institute, βάσει αξιολογήσεων θέσεων εργασίας και ανάληψης περισσότερων ευθυνών. Η πρώτη, το 2022, ανέβασε τον μισθό της σε περίπου 98.000 δολάρια. Μια μεταγενέστερη αύξηση, που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο, αύξησε την ετήσια αποζημίωση της στα 125.000 $.

Οι δεξιότητες υποστήριξης IT και AV που έμαθε η Dunlap στο πρόγραμμα Per Scholas – επίλυση προβλημάτων, κατανόηση διαφορετικών λειτουργικών συστημάτων και διάγνωση σφαλμάτων λογισμικού ή υλικού – έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ικανότητά της να μεταβεί στην τεχνολογία χωρίς πτυχίο. Αλλά το ίδιο έκαναν και τα soft skills που απέκτησε ενώ εργαζόταν σε ξενοδοχεία, δηλαδή η επικοινωνία και η εξυπηρέτηση πελατών.

Η μεγαλύτερη συμβουλή της Dunlap σε άλλους που ελπίζουν να βρουν μια υψηλά αμειβόμενη δουλειά χωρίς πτυχίο; Μην υποτιμάτε την αξία των μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κάτε Χανιώτη δουλεύει remote από το σπίτι της στου Γκύζη για εταιρία στο Ντουμπάι

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =