αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑυτές οι 4 φράσεις σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ακόμα κι αν δεν το θες

Αυτές οι 4 φράσεις σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ακόμα κι αν δεν το θες

Το πιθανότερο είναι ότι δεν σκοπεύετε να φανείτε αγενής ή δυσάρεστος όταν μιλάτε με φίλους, συνεργάτες, συναδέλφους ή υπαλλήλους σας. Ωστόσο, ορισμένες λέξεις και προτάσεις που χρησιμοποιούνται συχνά, μπορούν να σας κάνουν να φαίνεστε έτσι, ακόμη και ακούσια, σύμφωνα με τον John Bowe, ειδικό σε δημόσια ομιλία και επικοινωνία.

Ο ίδιος παραθέτει 4 φράσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι αγενής ακόμα κι αν δεν το θες. Πάμε να τις δούμε όπως τις διαβάσαμε στο inc.com.

1. «Θες να [__]

Αυτή η φράση είναι τέλεια, λέει ο Bowe, αν ρωτάς κάποιον τι θέλει, όπως στο «Θέλεις να πάμε σινεμά αύριο;». Αλλά θα φανεί αγενές αν στην πραγματικότητα λέτε σε κάποιον τι… θέλετε εσείς να κάνει, όχι να τον ρωτήσετε τι θέλει.

Για παράδειγμα: «Θέλετε να μου δώσετε αυτήν την αναφορά σήμερα; Την χρειάζομαι για την αυριανή συνάντηση». Σε τέτοιες περιπτώσεις, γράφει ο Bowe, «η έμμεση ψεύτικη ευγένειά εμφανίζεται ως υποτιμητική».

Τι πρέπει να πείτε αντ’ αυτού; Να είστε ειλικρινείς και να καταστήσετε σαφές ότι κάνετε ένα αίτημα ή δίνετε μια οδηγία. Για να είστε ευγενικοί, προλογίστε το αίτημά σας με το «Θα μου κάνεις μια χάρη;» ή χρησιμοποιήστε τη λέξη «παρακαλώ». Θέστε το έτσι, και το άτομο με το οποίο μιλάτε πιθανότατα θα θέλει να συνεργαστεί. «Στους ανθρώπους γενικά αρέσει να συμμετέχουν σε κάτι. Αλλά δεν τους αρέσει να αισθάνονται χειραγωγημένοι».

2. «Βρες έναν τρόπο»

Μπορείτε να πείτε κάτι τέτοιο για να ενθαρρύνετε το άλλο άτομο να γίνει καλύτερος στην επίλυση προβλημάτων. Ή μπορεί πραγματικά να μην ενδιαφέρεστε για τις δυσκολίες του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα φανείτε όχι μόνο αγενής, αλλά κακός, γράφει ο Bowe. «Αν και είναι σημαντικό να αναθέτεις, η ηγεσία απαιτεί ότι εάν ένας υπάλληλος χρειάζεται βοήθεια ή προσπαθεί να μιλήσει για ένα εμπόδιο, η δουλειά σου είναι να τον βοηθήσεις να το ξεπεράσει – όχι να τον προσβάλεις».

Αντίθετα, ζητήστε του να σας πει περισσότερα για τα εμπόδια που έχει συναντήσει. Πιθανότατα μπορείτε να τον βοηθήσετε να βρει μια εφαρμόσιμη προσέγγιση. Αλλά μπορεί επίσης να ανακαλύψετε ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει δεν θα λειτουργήσει. Ποτέ δεν θα μάθετε αν δεν το συζητήσετε μαζί του.

3. «Προφανώς…»

Τι φταίει το «προφανώς»; Αυτή η λέξη ανεπαίσθητα ή όχι και τόσο διακριτικά, μεταδίδει ότι όποιος διαφωνεί με τον ομιλητή κάνει λάθος, γράφει ο Bowe. «Ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιείς, η χρήση του μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι αλαζόνας». Δεν χρειάζεται να αντικαταστήσετε αυτή τη λέξη με τίποτα — καλύτερα να την παραλείψετε, προσθέτει. Και ποιος ξέρει; Εάν δεν ακούγεται ότι η γνώμη σας είναι προφανώς η σωστή, μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

4. «Απλά έκανα πλάκα»

«Δεν αντέχεις ένα αστείο;», «Δεν έχεις το χιούμορ;». Όλα αυτά είναι φράσεις για να αφαιρέσετε για πάντα από το λεξιλόγιό σας.

Γιατί; Γιατί δεν έχει μεγάλη σημασία αν εννοούσατε κάτι χιουμοριστικά. Εάν έχετε πληγώσει ή προσβάλει κάποιον, αυτό που έχει σημασία είναι τα συναισθήματά του, όχι οι προθέσεις σας. Και τελικά το αστείο σου δεν ήταν τόσο αστείο. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν το «πλάκα κάνω» για να αποφύγουν μια πολύ πιο σημαντική φράση που πρέπει να λέμε πιο συχνά: «Συγγνώμη».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × four =