αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν κάνεις αυτά τα 4 λάθη είναι πιθανό να σε εκμεταλλευτούν οι άλλοι

Αν κάνεις αυτά τα 4 λάθη είναι πιθανό να σε εκμεταλλευτούν οι άλλοι

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να είσαι καλός και να θες να ευχαριστείς τους πάντες.

Το να είσαι καλός περιλαμβάνει το να λαμβάνεις υπόψη τα συναισθήματα των άλλων, αλλά δεν σημαίνει ότι τα βάζεις πάντα πάνω από τα δικά σου.

Αλλά αν προσπαθείς μόνιμα να ευχαριστείς τους άλλους, τότε θα κάνεις συνεχώς υποχωρήσεις για να κάνεις τους άλλους ευτυχισμένους, συχνά με… δικά σου έξοδα.

Εδώ είναι 4 λάθη που ίσως κάνεις, και έχεις καταλήξει να είσαι… χαλί για τους άλλους.

1) Σπάνια λες όχι

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να λέει πάντα ναι, ακόμα και όταν πρέπει να πεις όχι, μπορεί να είσαι σε λάθος δρόμο.

Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Από την αποδοχή κάθε κοινωνικής πρόσκλησης, έως την ανάληψη περισσότερης δουλειάς από αυτή που μπορείτε να αντέξετε, έως τη συμφωνία με απόψεις που δεν συμφωνείτε.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλετε να αποφύγετε τις συγκρούσεις και να διατηρήσετε την ηρεμία. Αλλά αν αυτή η συμπεριφορά είναι μόνιμη, μπορεί να θέσετε σε κίνδυνο τις δικές σας ανάγκες και αξίες για να κρατήσετε τους άλλους χαρούμενους.

Θυμηθείτε, είναι εντάξει να πείτε όχι. Στην πραγματικότητα, μερικές φορές είναι το πιο σεβαστό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και τους άλλους. Θυμήσου και το άρθρο: Harvard Business Review: 4 έξυπνοι τρόποι για να λες «όχι» στη δουλειά σου.

2) Δίνεις προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων έναντι των δικών σου

Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να βάζει συνήθως τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας. Ίσως να εγκαταλείψετε το μεσημεριανό σας διάλειμμα για να βοηθήσετε έναν συνάδελφο ή να παραμελήσετε τα χόμπι σας για να περάσετε χρόνο με άλλους.

Είναι ευγενές χαρακτηριστικό να θες να βοηθάς. Αλλά όταν βάζεις σταθερά τους άλλους πρώτα, συχνά νιώθεις κουρασμένος, αγανακτισμένος ή παραβλέπεις τις ανάγκες σου.

Δεν είναι εγωιστικό να δίνετε προτεραιότητα στις δικές σας ανάγκες. Στην πραγματικότητα, είναι κρίσιμο για την ευημερία σας.

3) Αποφεύγεις τη σύγκρουση με κάθε κόστος

Η σύγκρουση είναι κομμάτι της ζωής. Είναι ένας τρόπος για να εκφράσουμε τις διαφορές μας, να ξεκαθαρίσουμε τις παρεξηγήσεις και να αναπτυχθούμε.

Αλλά αν η σκέψη και μόνο της σύγκρουσης κάνει την καρδιά σας να χτυπά δυνατά, μπορεί να βγείτε χαμένοι. Μπορεί να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφύγετε τις διαφωνίες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να καταπιέζετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.

Αυτό δεν οδηγεί μόνο σε δυσαρέσκεια, αλλά μπορεί επίσης να σας αποτρέψει από το να κάνετε ουσιαστικές συζητήσεις που εμβαθύνουν τις σχέσεις και οδηγούν σε προσωπική ανάπτυξη.

4) Αναζητάς επικύρωση από άλλους

Υπάρχει κάτι βαθιά ανθρώπινο στο να θέλεις να είσαι αρεστός και να σε εκτιμούν. Αλλά για κάποιον αυτή η επιθυμία μπορεί να γίνει μια συντριπτική ανάγκη.

Εάν αναζητάτε διαρκώς επικύρωση από τους άλλους – στη δουλειά σας, στις σχέσεις σας, στα προσωπικά σας επιτεύγματα – μπορεί να καταλήξετε να πάτε σύμφωνα με τα δεδομένα των άλλων.

Αλλά εδώ είναι η αλήθεια: Η αξία σας δεν καθορίζεται από τις απόψεις των άλλων. Προέρχεται από μέσα. Από το να γνωρίζεις ποιος είσαι, τι αντιπροσωπεύεις και να αναγνωρίζεις τις δυνάμεις και τα επιτεύγματά σου. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν άλλον.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 5 =