αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑHarvard Business Review: 4 έξυπνοι τρόποι για να λες «όχι» στη δουλειά σου

Harvard Business Review: 4 έξυπνοι τρόποι για να λες «όχι» στη δουλειά σου

Σκεφτείτε μια μέση εργάσιμη ημέρα. Πόσες από τις εργασίες σας ταιριάζουν απόλυτα στην περιγραφή της θέσης σας; Είναι πολύ πιθανό να σας δίνουν tasks που είναι πέρα από τον ρόλο σας. Συμβαίνει σχεδόν παντού. Σε αυτό το φαινόμενο εστιάζει το Harvard Business Review.

«Συχνά δεν με πειράζει να κάνω πρόσθετη δουλειά, ειδικά αν συμβάλλει στην επίτευξη των οργανωτικών στόχων με ουσιαστικό τρόπο. Αλλά, μερικές φορές, ακόμα και όταν η δουλειά είναι ενδιαφέρουσα ή ανοίγει την πόρτα σε νέες ευκαιρίες, απλώς δεν έχω αρκετό χρόνο ή διανοητικό χώρο για να την αναλάβω», λέει ανάμεσα σε άλλα ο αρθρογράφος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει… σωστός και λάθος τρόπος για να απορρίψετε tasks — είτε το άτομο που σας δίνει την επιπλέον δουλειά είναι το αφεντικό σας, είτε ο συνάδελφός σας. Αντί να απωθήσετε τον άλλο ή να προχωρήσετε στην άμυνα, μπορείτε να είστε προσεκτικοί, να εξηγήσετε το σκεπτικό σας και να αποφύγετε να δημιουργήσετε… εχθρούς. Αυτή είναι μια κρίσιμη δεξιότητα, ειδικά για τους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την εμπειρία, την αυτοπεποίθηση ή το λεξιλόγιο για να πουν «όχι» και συχνά καταλήγουν να καούν και να καταπονούνται υπερβολικά.

Αν δυσκολεύεστε να πείτε «όχι» στη δουλειά, εδώ είναι 4 έξυπνοι τρόποι όπως τους παρουσιάζει το HBR.

Αιτιολογήστε το

Νέος στη δουλειά; Προσέξτε πώς απορρίπτετε τους άλλους. Οι άνθρωποι δεν είχαν ακόμη την ευκαιρία να σας γνωρίσουν και μπορεί να κάνουν αρνητικές υποθέσεις για την προσωπικότητά σας ή την εργασιακή σας ηθική, εάν απαντήσετε στο αίτημά τους με ένα ξερό «όχι». Προστατέψτε τη φήμη σας δίνοντάς τους έναν σαφή λόγο για τον οποίο πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να αναλάβετε το έργο.

Αντί να πεις: «Μου ζήτησες να αναλάβω ένα νέο έργο, αλλά έχω ήδη πάρα πολλή δουλειά. Δεν μπορώ να το κάνω. Συγνώμη για αυτό».

Δοκίμασε: «Με τον τρέχοντα φόρτο εργασίας μου, δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες που έχεις για αυτό το έργο. Εάν πάντως πιστεύετε ότι είμαι το καλύτερο άτομο για τη δουλειά, θα ήθελα πολύ να καθίσω μαζί σας και να επανεκτιμήσω το τρέχον πρόγραμμα και τις προτεραιότητές μου. Θα ήταν εντάξει αυτό;».

Να είστε διπλωμάτες αλλά ειλικρινείς

Μερικές φορές βάζουμε πολλά στην πλάτη μας, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να υπάρξει σύγκρουση στο μέλλον. Ίσως είπατε ναι σε μια συναρπαστική ευκαιρία πριν από λίγους μήνες, αλλά δεν λάβατε υπόψη σας άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις για τις οποίες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο. Ή ίσως δεν περιμένατε ότι ένα άλλο έργο θα επεκταθεί. Η αποδέσμευση είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να γίνεται με χάρη.

Δοκιμάστε: «Όταν είπα ότι μπορούσα να προσφέρω στο Χ τον περασμένο μήνα, πίστευα πλήρως ότι είχα αρκετό περιθώριο για να κάνω εξαιρετική δουλειά. Αφού κοίταξα πιο προσεκτικά το ημερολόγιό μου, συνειδητοποίησα ότι έχω υπερφορτώσει τον εαυτό μου και υπάρχουν πολλές επαγγελματικές δεσμεύσεις που δεν μπορώ να κάνω. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορώ να συμμετέχω. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία και θα ήθελα πολύ να συμμετάσχω στο μέλλον».

Αναπλαισίωση της ευκαιρίας

Υπάρχουν φορές που είμαστε άρρωστοι ή να πάρουμε άδεια για προσωπικά επείγοντα περιστατικά. Το ίδιο συμβαίνει και με τους συναδέλφους μας. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να σας ζητηθεί να βοηθήσετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αναλαμβάνοντας μερικές επιπλέον εργασίες. Εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου σας ζητείται να καλύψετε έναν άλλο και δεν έχετε την εμπειρία ή τις δεξιότητες να χειριστείτε το αίτημα γρήγορα και με σιγουριά, μην πείτε αμέσως όχι. Το «όχι» πρέπει να επιφυλάσσεται για πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν σε καμία περίπτωση.

Δοκιμάστε να το επαναπροσδιορίσετε ως ευκαιρία ανάπτυξης.

Αντί να πεις: «Συγγνώμη, αυτό είναι εκτός των ικανοτήτων μου. Δεν θα μπορέσω να φέρω τα αποτελέσματα που θέλετε».

Δοκίμασε: «Αυτό το είδος της δουλειάς είναι ακόμα καινούργιο για μένα, αλλά αν αποδεχτείτε ότι θα χρειαζόμουν λίγο επιπλέον χρόνο για να μάθω, τότε θα ήθελα πολύ να το κάνω».

Εξηγήστε γιατί είναι προς το συμφέρον όλων

Μερικές φορές μπορεί να σας παρουσιαστούν ευκαιρίες να εργαστείτε με άλλες ομάδες – που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα άλλα μέρη της επιχείρησης. Εάν θέλετε να γίνετε π.χ. διευθυντής, αυτές οι ευκαιρίες μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε δεξιότητες και σχέσεις που μπορεί να σας βοηθήσουν να προχωρήσετε στην καριέρα σας. Αλλά πρέπει να σκεφτείτε πώς το να πείτε «ναι» μπορεί να επηρεάσει εσάς και την ομάδα σας. Εάν μια εργασία θα μείωνε την απόδοση σας τώρα, είναι πιθανώς καλύτερο να αρνηθείτε.

Αντί να πεις: «Συγγνώμη, αυτό δεν είναι στην περιγραφή της δουλειάς μου και έχω πάρα πολλά στην πλάτη μου αυτή τη στιγμή».

Δοκίμασε: «Ακούγεται σαν μια μεγάλη ευκαιρία. Αλλά είμαστε μια μικρή ομάδα. Αν αφιέρωνα πέντε ώρες την εβδομάδα σε δραστηριότητες μάρκετινγκ, τότε μπορεί να χάσουμε τις βασικές ημερομηνίες κυκλοφορίας του προϊόντος μας και η ομάδα μου να υποφέρει. Σας ευχαριστώ που με σκέφτεστε. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το μάρκετινγκ. Και ελπίζω να με λάβετε υπόψη σας όταν παρουσιαστεί μια άλλη ευκαιρία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =