αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν θες να βελτιώσεις την εστίαση σου στη ζωή, ξεκίνα να λες αυτά τα 5 «όχι»

Αν θες να βελτιώσεις την εστίαση σου στη ζωή, ξεκίνα να λες αυτά τα 5 «όχι»

Όλοι προσπαθούμε να έχουμε εστίαση, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Το κλειδί είναι να κατανοήσουμε ότι το να λες «ναι» σε όλα δεν είναι απλώς συντριπτικό, είναι αντιπαραγωγικό.

Κάθε «ναι» είναι μια δέσμευση- και πάρα πολλές δεσμεύσεις μπορεί να σκορπίσουν την προσοχή σας και να σαμποτάρουν τις προσπάθειές σας.

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε 5 πράγματα στα οποία πρέπει να σταματήσετε να λέτε «ναι» για να επιτύχετε μεγαλύτερη εστίαση στη ζωή. Γιατί η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές λέγοντας «όχι» μπορεί να ανοίξει η πόρτα σε ένα μεγαλύτερο «ναι».

1) Πολλά αυγά… σε ένα καλάθι

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εστίασης στη ζωή είναι η υπερδέσμευση. Συχνά νιώθουμε υποχρεωμένοι να πούμε «ναι» σε κάθε ευκαιρία, κάθε αίτημα, κάθε χάρη. Αλλά με κάθε «ναι», γινόμαστε όλο και πιο αδύναμοι.

Το πρόβλημα με την υπερδέσμευση είναι ότι λειτουργούμε με την ιδέα ότι ο χρόνος, η ενέργεια και η προσοχή μας είναι απεριόριστες. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι δεν είναι. Αυτοί είναι πεπερασμένοι πόροι.

Όταν διαμοιράζετε αυτούς τους πόρους, η εστίασή σας υποφέρει. Δεν είστε σε θέση να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό σε καμία εργασία επειδή κάνετε… πάρα πολλές.

Έτσι, το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να σταματήσετε να λέτε «ναι» είναι η υπερδέσμευση. Είναι εντάξει να απορρίψετε ορισμένα αιτήματα ή ευκαιρίες, εάν σας επιτρέπει να διατηρήσετε την εστίασή σας και να προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας εκεί που έχει μεγαλύτερη σημασία.

2) Τελειομανία

Η τελειομανία είναι ένας πραγματικός δολοφόνος… της εστίασης. Αν ψάνχεις μόνιμα το τέλειο, είναι πιθανό να περάσεις αμέτρητες ώρες  προσπαθώντας να τα φτιάξεις όλα σωστά.

Το θέμα είναι ότι το κυνήγι της τελειότητας όχι μόνο καταναλώνει τεράστιο χρόνο και ενέργεια, αλλά επίσης αποσπά την προσοχή από άλλες σημαντικές εργασίες.

Θα φτάσεις να είσαι τόσο συγκεντρωμένος στο να κάνεις ένα πράγμα τέλειο, που θα παραμελείς άλλους τομείς της ζωής και της δουλειάς σου.

Έτσι, αφήστε την τελειότητα στην άκρη. Προσπαθήστε για το καλύτερο, όχι την τελειότητα. Είναι ένας πολύ πιο υγιεινός και παραγωγικός τρόπος ζωής και εργασίας.

3) Multitasking

Μια από τις μεγαλύτερες παρερμηνείες είναι ότι το multitasking οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα.

Μπορεί να πιστεύετε ότι το να κάνετε πολλαπλές εργασίες ταυτόχρονα σημαίνει ότι κάνετε περισσότερα. Όμως η έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται πολλές εργασίες ταυτόχρονα.

Όταν πιστεύουμε ότι κάνουμε πολλαπλές εργασίες, αυτό που στην πραγματικότητα κάνουμε είναι η γρήγορη εναλλαγή μεταξύ εργασιών. Αυτή η συνεχής εναλλαγή όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα της εργασίας μας, αλλά επίσης αποστραγγίζει την ψυχική μας ενέργεια πολύ πιο γρήγορα.

Αντίθετα, αγκαλιάστε τη δύναμη του single-tasking. Επικεντρωθείτε σε μία εργασία τη φορά, δώστε της την πλήρη προσοχή σας και παρακολουθήστε την παραγωγικότητά σας να φτάνει στα ύψη.

4) Αχρείαστα meetings

Όλοι έχουμε βρεθεί εκεί, κολλημένοι σε μια συνάντηση που διαρκεί για πάντα… συζητώντας πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν συνοψιστεί σε ένα γρήγορο email.

Οι συναντήσεις μπορεί να είναι ωφέλιμες όταν είναι εστιασμένες και παραγωγικές. Αλλά πολύ συχνά, δεν είναι. Μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε συνεδρίες που σπαταλούν τον χρόνο και σας απομακρύνουν από την πραγματική σας εργασία.

Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσουμε να λέμε «ναι» στις συναντήσεις, επειδή διατρέχουμε τον κίνδυνο να μοιάζουμε σαν παίκτης… εκτός ομάδας. Ή ένας μη συνεργάσιμος υπάλληλος.

Πριν αποδεχτείτε μια πρόσκληση σε συνάντηση, αναρωτηθείτε εάν είναι πραγματικά απαραίτητο. Θα μπορούσε το πρόβλημα να επιλυθεί μέσω email ή μιας γρήγορης τηλεφωνικής κλήσης; Εάν όχι, υπάρχει πλάνο για να διασφαλιστεί ότι η συνάντηση παραμένει σε καλό δρόμο;

Με το να είστε πιο επιλεκτικοί με τη συμμετοχή σας στη σύσκεψη, θα ελευθερώσετε χρόνο για εστιασμένη, αδιάκοπη εργασία.

5) Περισπασμοί

Το επόμενο πράγμα στο οποίο πρέπει να σταματήσετε να λέτε «ναι» είναι οι περισπασμοί. Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι περισπασμοί είναι παντού. Από τις ειδοποιήσεις στα social media έως τα emails. Είναι εύκολο να χάσετε την εστίαση σας.

Εάν λέτε συνεχώς «ναι» σε αυτές τις διακοπές, η παραγωγικότητα και η εστίασή σας θα υποφέρουν. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε όταν η προσοχή σας τραβιέται σε πολλές κατευθύνσεις.

Θέστε όρια για την προσοχή σας. Απενεργοποιήστε τις περιττές ειδοποιήσεις, διαθέστε συγκεκριμένες ώρες για τον έλεγχο των email ή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργήστε ένα περιβάλλον εργασίας που ενθαρρύνει την εστίαση. Θυμηθείτε, η προσοχή σας είναι ανεκτίμητη. Μην αφήνετε τους περισπασμούς να το κλέψουν.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 − three =