αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν βλέπεις αυτά τα 5 σημάδια στον εαυτό σου, δεν είσαι… τόσο έξυπνος όσο νομίζεις

Αν βλέπεις αυτά τα 5 σημάδια στον εαυτό σου, δεν είσαι… τόσο έξυπνος όσο νομίζεις

Σε όλους μας αρέσει να θεωρούμε τους εαυτούς μας έξυπνους. Αλλά όταν θέλετε κάτι να είναι αληθινό, είναι εύκολο να μπερδέψετε τις επιθυμίες σας με την πραγματικότητα.

Υπάρχει ακόμη και ένας όρος για αυτό. Το φαινόμενο Dunning-Kruger, που πήρε το όνομά του από τους ψυχολόγους David Dunner και Justin Kruger, περιγράφει την τάση των ανθρώπων να υπερεκτιμούν το βάθος της γνώσης τους όταν αρχίζουν να μαθαίνουν για πρώτη φορά για ένα νέο θέμα. Αυτό χρησιμοποιείται συχνά για να εξηγήσει την εμπιστοσύνη που έχουν οι μη έξυπνοι άνθρωποι στις δικές τους γνωστικές ικανότητες.

Επειδή το πρόβλημα είναι ότι οι πραγματικά χαζοί δεν ξέρουν πάντα πόσο χαζοί είναι.

Με άλλα λόγια, μπορεί να μην είσαι τόσο έξυπνος όσο νομίζεις ότι είσαι. Εδώ είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε… υπερεκτιμήσει τη νοημοσύνη σας.

1) Δεν αναπτύσσεστε

Ένα από σημάδια ενός έξυπνου ανθρώπου είναι ότι δεν χάνει ποτέ ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι ισχύει και το αντίθετο. Τα άτομα με λιγότερη ευφυΐα είτε ενδιαφέρονται λιγότερο, είτε είναι λιγότερο ικανά να διευρύνουν το φάσμα των γνώσεων και των ικανοτήτων τους.

Με άλλα λόγια, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτυχθούν.

Νιώθετε ότι έχετε κολλήσει; Κάνετε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα; Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε κατά καιρούς. Γενικά όμως, τα άτομα με υψηλή νοημοσύνη βρίσκουν τρόπους να βγουν από όποια κατάσταση βρίσκονται και πάντα αναζητούν τρόπους βελτίωσης και ανάπτυξης.

Φυσικά μπορεί να είστε ευχαριστημένοι εκεί που βρίσκεστε. Αν ναι, δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτό.

Αλλά αν χάσετε πραγματικές ευκαιρίες για ανάπτυξη και μάθηση, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν είστε τόσο έξυπνοι όσο νομίζετε ότι είστε.

2) Είστε συχνά σε σύγκρουση με τους άλλους

Δεν λέμε ότι με τους έξυπνους ανθρώπους είναι πάντα εύκολο να συνεννοηθείς. Αλλά γενικά οι έξυπνοι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις.

Οι έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η σύγκρουση είναι συχνά χάσιμο χρόνου. Αν και δεν μπορείς να αποφύγεις όλες τις διαμάχες, είναι σημαντικό να διαλέγεις τις μάχες σου.

3) Οι άνθρωποι δεν σέβονται τις απόψεις σας

Η νοημοσύνη δεν είναι πάντα αμέσως προφανής, αλλά αργά ή γρήγορα, οι άνθρωποι μαθαίνουν ποιος γύρω τους είναι έξυπνος και ποιος όχι. Και είναι οι έξυπνοι άνθρωποι στους οποίους πηγαίνουν για συμβουλές.

Σας ζητάει ο κόσμος τη γνώμη σας; Ή, όταν δίνετε συμβουλές, τις λαμβάνουν;

Αν όχι, μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν δίνετε καλές συμβουλές ή τουλάχιστον οι άνθρωποι γύρω σας δεν πιστεύουν ότι είστε ο καλύτερος σύμβουλος.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένα σημάδι ότι οι άνθρωποι που σας γνωρίζουν καλύτερα δεν σέβονται τη νοημοσύνη σας.

4) Πας πάντα… στο εύκολο

Δεν έχει να κάνει με την τεμπελιά. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ψυχολόγους David Hambrick και Elizabeth Meinz, η τεμπελιά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σημάδι ευφυΐας. Άλλωστε, αν έχετε υψηλό IQ, μπορεί να μην χρειάζεται να εργαστείτε τόσο σκληρά όσο άλλοι άνθρωποι για να αποκτήσετε δεξιότητες και γνώσεις.

Αντίθετα, μιλάμε για το πώς αντιδράς στις προκλήσεις. Μπορεί να είναι στη δουλειά. Ή μπορεί να είναι πώς επιλέγετε να περάσετε τον ελεύθερο χρόνο σας.

Απολαμβάνετε την ψυχαγωγία μπροστά στην τηλεόραση; Ξοδεύετε ώρες κάνοντας scrolling άχρηστου περιεχομένου στα social media; Δεν είστε διατεθειμένοι να τεντώσετε τον εαυτό σας δοκιμάζοντας κάτι νέο που μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλό σας;

Οι έξυπνοι άνθρωποι ξέρουν ότι ένας ισχυρός εγκέφαλος πρέπει να γυμνάζετε με τρόπους που η ψυχαγωγία τέτοιουτύπου απλά δεν μπορεί να κάνει.

5) Είσαι πάντα απασχολημένος

Φυσικά, οι έξυπνοι άνθρωποι απασχολούνται. Όπως και οι υπόλοιποι από εμάς, έχουν οικογένειες και συχνά έχουν σημαντικές δουλειές που τους κρατούν πολύ απασχολημένους.

Αλλά η καλή διαχείριση του χρόνου είναι μια σημαντική δεξιότητα που οι έξυπνοι άνθρωποι κάνουν τον κόπο να μάθουν.

Όλοι έχουμε απαιτήσεις από τον χρόνο μας. Αλλά συνεχώς… βιάζεστε, χάνετε προθεσμίες και να δεν μπορείτε ποτέ να ανταποκριθείτε σε όλες τις άλλες απαιτήσεις από εσάς, αυτό δείχνει ότι είτε αναλαμβάνετε πάρα πολλά είτε δεν διαχειρίζεστε καλά τον χρόνο σας.

Και αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να μην είστε τόσο έξυπνοι όσο νομίζετε ότι είστε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 18 =