αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑν βλέπεις αυτά τα 3 σημάδια σε ένα άτομο στον κύκλο σου, πρέπει να ξεκόψεις

Αν βλέπεις αυτά τα 3 σημάδια σε ένα άτομο στον κύκλο σου, πρέπει να ξεκόψεις

Συχνά κρατάμε τοξικούς ανθρώπους γύρω μας, παρόλο που με βάση την λογική, γνωρίζουμε ότι δεν είναι η καλύτερη απόφαση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να συμπάσχουν με το συναίσθημα της επιθυμίας να κρατήσουν κάποιον κοντά, παρόλο που ξέρουν ότι δεν είναι καλό για τους ίδιους. Αυτό συμβαίνει συχνά σε ρομαντικές σχέσεις. Και οι νέοι είναι επιρρεπείς στο να κάνουν το λάθος να ερωτευτούν το λάθος άτομο. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί βέβαια και στο επαγγελματικό κομμάτι.

Πως θα καταλάβεις όμως ότι ένα άτομο είναι τοξικό και πρέπει να απομακρυνθείς; Εδώ είναι 3 σημάδια.

1. Δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε καλά με ένα τοξικό άτομο

Η επικοινωνία δεν είναι τόσο απλή, όσο η ανταλλαγή λέξεων και η ελπίδα ότι το άλλο άτομο καταλαβαίνει. Αφορά το πώς οι άνθρωποι πλαισιώνουν μια πληροφορία δίπλα σε άλλη για να στείλουν το σωστό μήνυμα. Έχει να κάνει με το πόσο πρόθυμοι είναι οι άνθρωποι να ακούσουν ο ένας τον άλλον. Με πιο απλά λόγια, η επικοινωνία είναι αμφίδρομη. Σε μια σχέση πρέπει να το εφαρμόετε, αλλά πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να είναι ευγενικοί, προνοητικοί και να ακούν τους άλλους όταν επικοινωνούν.

Αυτό οδηγεί σε τοξικά πρότυπα επικοινωνίας. Υπάρχουν τέσσερα βασικά μοτίβα: Κριτική, αμυντικότητα, ‘λιθοβολισμός’ και περιφρόνηση. Η κριτική είναι ίσως η πιο συχνή συμπεριφορά εδώ, αλλά μπορεί να γίνει πολύ τοξική γρήγορα. Το να ασκείς κριτική σε κάποιον φαίνεται πολύ φυσιολογικό. Και αυτό γιατί έχετε ακούσει επικρίσεις σε όλη σας τη ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εκφράσετε το πρόβλημα σε μια σχέση. Αλλά υπάρχει διαφορά μεταξύ κοινοποίησης του προβλήματος και κριτικής.

2. Δεν είναι υποστηρικτικοί

Σε μια σχέση, αναμένεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο υποστήριξης. Για παράδειγμα, μια υγιής σχέση με έναν φίλο σημαίνει ότι μπορείτε να βασιστείτε σε αυτόν για να κάνετε παρέα όταν νιώθετε απογοητευμένοι. Σε μια υγιή ρομαντική σχέση, είναι φυσιολογικό να περιμένεις από τον/την σύντροφό σου να σε βοηθήσει να πετύχεις τα όνειρά σου. Φυσικά, το να υποστηρίζεις κάποιον άλλον… έχει τα όριά του. Ο/η σύντροφός σας δεν μπορεί να θυσιαστεί για να πετύχετε τους στόχους σας. Αλλά το να περιμένεις να ετοιμάσει το δείπνο αν εργάζεσαι περισσότερες ώρες μία ημέρα, δεν είναι παράλογο.

Δυστυχώς, όταν έχετε να κάνετε με ένα τοξικό άτομο, δεν θα έχετε μεγάλη υποστήριξη. Εάν ένας φίλος, μέλος της οικογένειας ή σύντροφος δεν κάνει ποτέ τίποτα για να σας βοηθήσει, αυτό είναι ένα σημάδι ότι πιθανότατα δεν τους ενδιαφέρει αν πετύχετε. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι συνδεδεμένοι μαζί σου για αυτό που είσαι μέσα σου.

3. Χειριστική συμπεριφορά

Είναι σημαντικό να μοιράζεστε πληροφορίες με τα άτομα με τα οποία έχετε σχέσεις. Όσο ισχυρότερος είναι ο δεσμός, τόσο πιο προσωπικές θα είναι οι πληροφορίες. Το να πείτε στον/στην σύντροφό σας πού πηγαίνετε είναι ένα πράγμα. Αλλά αυτοί που απαιτούν να τους στείλετε φωτογραφίες με εσάς κρατώντας… ένα πιρούνι για να είναι σίγουροι ότι δεν λέτε ψέματα, δεν είναι αποδεκτοί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι συμπεριφορές ελέγχου δεν θα είναι καν τόσο προφανείς.

Μπορεί να κάνουν πάρα πολλές ερωτήσεις για να μάθουν με ποιους κάνετε παρέα. Μπορεί να αναφέρουν απροσδόκητα ότι δεν τους αρέσει ένας από τους φίλους σας. Σιγά-σιγά, μπορεί να αρχίσουν να θυμώνουν αν δεν τους στείλετε αρκετά μηνύματα ή δεν βγαίνετε πολύ έξω. Ίσως σχολιάσουν τις αγορές σας ή προσπαθούν να σας κάνουν να εξαρτηθείτε οικονομικά από αυτούς. Και αυτές οι συμπεριφορές γίνονται όλο και χειρότερες όσο περνάει ο καιρός. Μερικές φορές, μπορεί ακόμη και να γίνει ψυχολογική, συναισθηματική ή σωματική κακοποίηση.

Ο ευκολότερος τρόπος να εντοπίσεις ένα άτομο που ελέγχει είναι να δεις αν επιμένει πάντα να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο. Θα ενεργήσουν έτσι ακόμα κι αν ξέρουν ότι ο τρόπος τους είναι αντικειμενικά χειρότερος από τον δικό σας. Και το κάνουν μόνο και μόνο επειδή έχουν μια έμφυτη ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα. Είναι επίσης οι άνθρωποι που δεν δέχονται ποτέ ότι φταίνε και είναι πολύ απρόβλεπτοι. Συχνά λένε ψέματα, ακόμα κι αν κινδυνεύουν να πιαστούν στα πράσα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × four =