αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Αντιδράς υπερβολικά»: 9 φράσεις που λέει κάποιος όταν θέλει… να σε βγάλει τρελό

«Αντιδράς υπερβολικά»: 9 φράσεις που λέει κάποιος όταν θέλει… να σε βγάλει τρελό

Έχουμε ξανά μιλήσει για το Gaslighting εδώ στο It’s Possible. Το Gaslighting είναι ουσιαστικά όταν κάποιος αρνείται ένα γεγονός ή μια συνομιλία που έχει συμβεί. «Πότε έγινε αυτό;» μπορεί να είναι η πρώτη αντίδραση του. Το gaslighting δυνητικά μπορεί να υπάρξει σε κάθε είδους σχέση.

Άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τη χειραγώγηση, αρνούνται όσα θυμάται ο άλλος από μια συνομιλία ή ένα περιστατικό, δεν πιστοποιούν την εγκυρότητα των συναισθημάτων του, τον αγνοούν όταν εκφράζει παράπονα ή τον αντιμετωπίζουν με ασέβεια. Του λένε ότι είναι υπερβολικός, ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται αυτήν την άποψη και ότι του αξίζει όσα ακούει, επειδή ο ίδιος τα προκαλεί.

Ουσιαστικά του αρνούνται όλη του την πραγματικότητα, μέχρι να υποκύψει και να υιοθετήσει αυτήν που του προβάλλουν.

Η Dr. Cortney Warren, ψυχολόγος που έχει εκπαιδευτεί στο Harvard, παραθέτει στο CNBC 9 φράσεις που λέει κάποιος, όταν θέλει… να σε βγάλει τρελό. ‘Η αλλιώς: Όταν υπάρχει η μέθοδος του Gaslighting.

1. «Είσαι τρελός/η»

Θα προσπαθήσουν να σας κάνουν να αμφισβητήσετε τη λογική σας. Κάνοντας απευθείας σχόλια που υπονομεύουν την οπτική ή τον ορθολογισμό σας, είναι μια κοινή τακτική.

2. «Αντιδράς υπερβολικά»

Κατηγορώντας σας ότι είστε δραματικοί, ο gaslighter προσπαθεί να απορρίψει τις ανησυχίες σας ως παράλογες και αβάσιμες.

3. «Απλά έκανα πλάκα!»

Συχνά θα τους δεις να υποβαθμίζουν τα κακοπροαίρετα σχόλια ή την κριτική τους. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε αν είστε υπερβολικά ευαίσθητοι, ακόμα και όταν δεν είστε.

4. «Εσύ με ώθησες να το κάνω»

Όταν κάτι δεν πηγαίνει όπως είχαν σχεδιάσει, συχνά προσπαθούν να αποφύγουν να αναλάβουν την ευθύνη μεταθέτοντας οποιαδήποτε ευθύνη και ενοχή σε εσάς.

5. «Αν με αγαπούσες, θα με άφηνες να κάνω αυτό που θέλω»

Όταν προσπαθείτε να θέσετε όρια με τέτοιους ανθρώπους, μπορεί να αισθανθούν αδικημένοι και να προσπαθήσουν να σας κάνουν να νιώσετε ένοχοι λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεστε για αυτούς.

6. «Σου το λέω μόνο γιατί σε αγαπώ»

Οι gaslighters δικαιολογούν τα αγενή – μερικές φορές υβριστικά – σχόλια λέγοντας ότι προέρχονται από… την αγάπη τους. Αυτό μπορεί να σας κάνει πιο δύσκολο να εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας και να θέσετε υγιή όρια.

7. «Αυτό είναι όλο δικό σου λάθος»

Ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να προσπαθήσει να σας κατηγορήσει για επιβλαβείς ενέργειες, ακόμη κι αν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι έχουν οι ίδιοι παρόμοιες συμπεριφορές σε ένα ζήτημα.

8. «Όλοι συμφωνούν μαζί μου — απλά είσαι δύσκολος/η»

Ευθυγραμμίζοντας ψευδώς τους εαυτούς τους με τους άλλους, μπορεί να προσπαθήσουν να σας χειραγωγήσουν ώστε να πιστέψετε ότι τους χρειάζεστε. Στόχος τους είναι να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε μόνοι και ότι κανείς άλλος δεν θα είναι με το μέρος σας.

9. «Το πραγματικό πρόβλημα είναι…»

Όταν τους επικρίνουν, οι gaslighters μπορεί να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή από τον εαυτό τους. Θα σου μιλήσουν για κάποιο άλλο πρόβλημα ή κάποια κίνηση που έκανε κάποιος άλλος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + eight =