αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- Δες τι θα πληρώσεις φέτος

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ- Δες τι θα πληρώσεις φέτος

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙA στο Taxisnet με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να βλέπουν τα τέλη που καλούνται να πληρώσουν.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστών του ΕΝΦΙΑ επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28/4 σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26/4. Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ.

Επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν σε έως δέκα μηνιαίες δόσεις, συνολικό φόρο ακινήτων 2,25 δισ. ευρώ και εάν δεν έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση, το εκκαθαριστικό θα είναι ακριβώς το ίδιο με το περυσινό.

Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου και η τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024 ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης δεν παρέχεται η παραμικρή έκπτωση. Η έκπτωση 3% ισχύει μόνο για εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης.

Τα εκκαθαριστικά αναρτώνται σταδιακά στο taxisnet και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη στην αποτύπωση της περιουσίας τους, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διορθώσεις. Μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα του Ε9 2023 για τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν έως 30 Ιουνίου.

Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται τρίτεκνοι και πολύτεκνοι αλλά και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, εφόσον καλύπτουν, επίσης σωρευτικά, τα παρακάτω κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

  • Μπαίνετε στην αρχική σελίδα myAADE.
  • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
  • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».
  • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.
  • Επιλέγετε το έτος 2023 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =