αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Έτσι γινόταν πάντα»: 11 φράσεις που δεν λένε οι έξυπνοι άνθρωποι στη δουλειά τους

«Έτσι γινόταν πάντα»: 11 φράσεις που δεν λένε οι έξυπνοι άνθρωποι στη δουλειά τους

Οκ, οι πράξεις είναι αυτές που μετρούν περισσότερο. Αλλά έχουν σημασία και τα λόγια που λες. Αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι πετυχημένοι άνθρωποι. Και για αυτό τον λόγο δεν χρησιμοποιούν μερικές συγκεκριμένες φράσεις στη δουλειά τους. Είναι φράσεις που σε κάνουν να φαίνεσαι κακός, μη παραγωγικός και το σημαντικότερο: Από την στιγμή που τις πεις… μετά δύσκολα μαζεύονται.

Ανεξάρτητα από το πόσο ταλαντούχος είσαι ή τις επιτυχίες που έχεις καταγράψει, τέτοιες φράσεις μπορούν να σε σαμποτάρουν και να ρίξουν ένα «αρνητικό φως» πάνω σου. Το αμερικανικό Entrepreneur.com συγκέντρωσε 11 τέτοιες φράσεις. Είναι αυτές που δεν λένε οι έξυπνοι άνθρωποι στη δουλειά τους.

1# «Δεν είναι δίκαιο». Όλοι γνωρίζουν ότι η ζωή δεν είναι δίκαιη. Άρα με το να λες «δεν είναι δίκαιο» δείχνει ότι μάλλον… ξαφνιάστηκες. Άρα είσαι αφελής. Δες τι μπορείς να κάνεις με τα δεδομένα που υπάρχουν.

2# «Έτσι γινόταν πάντα». Ζούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα, όπως λέει και ο Mark Zuckerberg. Κάτι που κάνεις σήμερα στη δουλειά σου, μπορεί να θεωρείται ξεπερασμένο σε 6 μήνες. Άρα μην μένεις κολλημένος σε παλιές πρακτικές. Αναζήτησε την καινοτομία.

3# «Κανένα πρόβλημα». Όταν κάποιος σου ζητάει μια χάρη και λες αυθόρμητα «κανένα πρόβλημα», υπονοείς ότι το αίτημα του άλλου… ίσως θα μπορούσε να είναι πρόβλημα. Επέλεξα κάποια άλλη φράση όπως το «θα ήταν χαρά μου να το φροντίσω αυτό». Είναι λεπτές διαφορές στην γλώσσα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

4# «Θα κάνω μια χαζή ερώτηση». Τέτοιες φράσεις σε κάνουν να δείχνεις αναξιόπιστος. Ακόμα κι αν στη συνέχεια κάνεις μια καλή ερώτηση ή ρίξεις μια καλή ιδέα, έχεις ήδη δείξει ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

5# «Αυτό θα διαρκέσει μόνο ένα λεπτό». Αν δεν μπορείς να ολοκληρώσεις ένα task όντως σε ένα λεπτό, μην το λες.

6# «Θα προσπαθήσω». Ενώ μια τέτοια φράση μοιάζει θετική, στην πραγματικότητα δείχνει ότι… δεν είσαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Άρα πάλι δείχνεις ότι δεν έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου.

7# «Είναι τεμπέλης/ ανίκανος». Ναι, μπορεί να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι σε έναν χώρο εργασίας. Αν όμως είσαι συνεχώς ο τύπος που τους κριτικάρεις δημόσια, αυτό που θα καταφέρεις είναι να γίνεις εσύ αντιπαθής στους άλλους.

8# «Δεν είναι στην περιγραφή της θέσης μου». Με αυτή τη φράση δείχνεις στο αφεντικό σου ότι είσαι διατεθειμένος να κάνεις μόνο τα ελάχιστα, για να παίρνεις στον μισθό σου. Αν σου δοθεί ένα task που δεν εφάπτεται στη θέση σου, ολοκλήρωσε το. Και μετά κάνε μια συζήτηση με το αφεντικό σου για να επαναπροσδιορίσετε τον ρόλο σου.

9# «Δεν είναι λάθος μου». Αν είσαι μέσα σε ένα γραφείο και κάτι πάει στραβά, είναι πιθανό να έχεις και εσύ μια ευθύνη. Οπότε μην βιαστείς να πεις ότι δεν έκανες τίποτα λάθος. Από την άλλη, αν θες να δηλώσεις κάτι τέτοιο, φρόντισε να έχεις μια καλή εξήγηση για να στηρίξεις την άποψη σου.

10# «Δεν μπορώ». Συχνά, όταν λέμε ‘δεν μπορώ’ οι άλλοι το εκλαμβάνουν ως ‘δεν θέλω’. Απέφυγε λοιπόν να το πεις. Αν όντως δεν μπορείς να κάνεις μια δουλειά επειδή π.χ. δεν έχεις τις δεξιότητες, προσπάθησε να παραθέσεις μια εναλλακτική. ‘Η ζήτα από κάποιον να σου δείξει πως να το κάνεις.

11# «Μισώ αυτή τη δουλειά». Είναι το τελευταίο που θέλουν να ακούνε οι άνθρωποι μέσα σε έναν εργασιακό χώρο και δημιουργεί αρνητική ενέργεια. Φυσικά, ο πρώτος που δεν θέλει να ακούσει κάτι τέτοιο από εσένα είναι ο εργοδότης σου. Και αν το πεις, είναι πιθανό να ψάξει για… πιο ενθουσιώδεις εργαζομένους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − three =