αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈρευνα: 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δεν βρίσκουν εξειδικευμένους εργαζομένους- Τα περιζήτητα skills

Έρευνα: 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δεν βρίσκουν εξειδικευμένους εργαζομένους- Τα περιζήτητα skills

Η Manpower θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο δημιούργησε τη νέα καμπάνια «huManpower», με στόχο να τονίσει την αξία που έχει ο κάθε εργασιακός ρόλος. Σε έναν κόσμο όπου η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που κάνουν τη διαφορά και «οδηγούν» το μέλλον, τονίζει η εταιρία. Κατευθυνόμενοι λοιπόν από αυτό, ανταποκρινόμαστε στις νέες τάσεις της αγοράς εργασίας που έχουν πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και ενστερνιζόμαστε τις ανάγκες των εργαζομένων και ιδιαίτερα της Γενιάς Ζ.

Ο όμιλος ManpowerGroup έχει καταγράψει τις βασικές Τάσεις που καθορίζουν το Μέλλον της Απασχόλησης:

  • Έλλειψη Ταλέντου: Η δυσκολία για εύρεση ταλέντων είναι αυξημένη, με το ποσοστό να φτάνει στο 77% για την Ελλάδα – ίδιο ποσοστό με τον Παγκόσμιο Μέσο Όρο – σύμφωνα με την Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup. Ειδικότερα, σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα με την έλλειψη ταλέντων να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου για το 2023. Πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 77% των εργοδοτών – ποσοστό ίσο με τον παγκόσμιο Μέσο Όρο – αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων. Συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο το ποσοστό εμφανίζεται πεσμένο κατά 1%.
  • Νέες Δεξαμενές Ταλέντων: Οι Έλληνες εργοδότες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν αυτή την έλλειψη, αξιοποιούν νέες δεξαμενές για εύρεση ταλέντων. Συγκεκριμένα, τον περασμένο χρόνο, αναφέρουν στην τελευταία Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup ότι ήταν πιο πρόθυμοι να προσλάβουν μακροχρόνια άνεργους (32%), υποψηφίους που δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προσωπικές δεξιότητες (24%) και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που αναζητούν εργασία ή αλλαγή καριέρας (16%).
  • Πλεονέκτημα Προσωπικών Δεξιοτήτων: Αν και η εύρεση ταλέντων με την απαραίτητη τεχνική κατάρτιση παραμένει μια πρόκληση, οι προσωπικές δεξιότητες αποτελούν σημαντική προτεραιότητα και βρίσκονται σε ζήτηση. Οι Έλληνες εργοδότες προσδιορίζουν για τη κάθε γενιά ποιες είναι αυτές που αναζητούν περισσότερο. Στην πρώτη θέση για τη Γενιά Ζ και τους Millennials βρίσκονται οι δεξιότητες της Συνεργασίας & Ομαδικότητας (30%) και της Επίλυσης Προβλημάτων (27%) αντίστοιχα. Ενώ, η Ηγεσία (26%) & η Εκπαίδευση (23%) είναι οι πιο σημαντικές προσωπικές δεξιότητες για τη Γενιά X και τους Baby Boomers.
  • Το Μέλλον της Εργασίας Συνδέεται με το Περιβάλλον και τη Βιωσιμότητα: Η παγκόσμια επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής οδηγεί το 70% των εργοδοτών παγκοσμίως – 68% για Ελλάδανα προσλαμβάνουν ήδη ή να σχεδιάζουν ενεργά να προσλάβουν ανθρώπινο δυναμικό σε πράσινες θέσεις.
  • Σημασία των gaming δεξιοτήτων: Η gaming εμπειρία αποκτά σημαντική σημασία καθώς όπως δείχνει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης, οι προσωπικές δεξιότητες, όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και η ανθεκτικότητα αναπτύχθηκαν μέσω του ηλεκτρονικού αθλητισμού και του gaming. Αυτό οδήγησε τους μισούς εργοδότες παγκοσμίως να λαμβάνουν υπόψη την gaming εμπειρία όταν προσλαμβάνουν νέους υποψηφίους και το 65% να τη λάβουν σημαντικά στο μέλλον.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 7 =