αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈρευνα εις βάρος της Microsoft για μονοπωλιακές πρακτικές

Έρευνα εις βάρος της Microsoft για μονοπωλιακές πρακτικές

Επίσημη έρευνα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διαπιστώσει εάν η Microsoft παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνδέοντας ή ομαδοποιώντας την εφαρμογή επικοινωνίας και συνεργασίας Teams, με τις δημοφιλείς σουίτες για τις επιχειρήσεις Office 365 και του Microsoft 365.

Η Microsoft είναι εταιρεία τεχνολογίας που προσφέρει λογισμικό επιχειρηματικό και παραγωγικότητας, cloud computing και personal computing. Το Teams είναι μια εφαρμογή επικοινωνίας και συνεργασίας που βασίζεται στο περιβάλλον υπολογιστικού νέφους. Προσφέρει λειτουργίες όπως ανταλλαγή μηνυμάτων, κλήσεις, βιντεοσυσκέψεις, κοινή χρήση αρχείων και συνδυάζει εργαλεία εργασίας και άλλες εφαρμογές της Microsoft και τρίτων.

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού επιτάχυνε τη στροφή προς την απομακρυσμένη εργασία, καθώς και τη μετάβαση των επιχειρήσεων στο περιβάλλον cloud και την υιοθέτηση λογισμικού που βασίζεται στο cloud για επικοινωνία και συνεργασία. Η μετάβαση στο περιβάλλον αυτό, επέτρεψε την εμφάνιση νέων παραγόντων στην αγορά και επιχειρηματικών μοντέλων που προσφέρουν στους πελάτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πολλαπλούς τύπους λογισμικού από διαφορετικούς παρόχους, χωρίς την ανάγκη διατήρησης ενός εσωτερικού κέντρου δεδομένων. Το λογισμικό που βασίζεται στο νέφος, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που εξετάζονται, συνήθως προσφέρονται με συνδρομή.

Η Microsoft περιλαμβάνει το Teams στις καλά εδραιωμένες σουίτες παραγωγικότητας που βασίζονται στο cloud για τους επιχειρηματικούς πελάτες, το Office 365 και το Microsoft 365. Η Επιτροπή ανησυχεί ότι η Microsoft μπορεί να καταχράται και να υπερασπίζεται τη θέση της στην αγορά των λογισμικών παραγωγικότητας περιορίζοντας τον ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ») για τα προϊόντα επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ανησυχεί ότι η Microsoft μπορεί να δίνει πλεονέκτημα στην εφαρμογή Teams, μη δίνοντας στους πελάτες την επιλογή να συμπεριλάβουν ή όχι αυτό το προϊόν όταν εγγραφούν στις σουίτες παραγωγικότητας και μπορεί να έχει περιορίσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δικών της σουιτών παραγωγικότητας και των ανταγωνιστών.

Αυτές οι πρακτικές μπορεί να συνιστούν αντιανταγωνιστική πρακτική ή ομαδοποίηση και να μην επιτρέπουν στους προμηθευτές άλλων εργαλείων επικοινωνίας και συνεργασίας να ανταγωνίζονται, εις βάρος των πελατών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο («ΕΟΧ»).

Εάν αποδειχθεί, η υπό διερεύνηση συμπεριφορά μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., οι οποίοι απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Η Επιτροπή θα διεξαγάγει την εις βάθος έρευνά της κατά προτεραιότητα. Η έναρξη επίσημης έρευνας δεν προδικάζει την έκβασή της.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + nineteen =