αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι σημάδια που δείχνουν ότι έχεις καταλήξει να είσαι… υπερβολικά απασχολημένος (και πως να το σταματήσεις)

Έξι σημάδια που δείχνουν ότι έχεις καταλήξει να είσαι… υπερβολικά απασχολημένος (και πως να το σταματήσεις)

Σίγουρα έχεις ακούσει την συμβουλή που λέει ότι πρέπει να εργαστείς σκληρά για να ευδοκιμήσεις στον σημερινό απαιτητικό και ανταγωνιστικό κόσμο. Αλλά μερικές φορές τα πράγματα… ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Υπάρχουν στιγμές που είμαστε υπερβολικά απασχολημένοι και αυτό μας κάνει να υποφέρουμε σε πολλές πτυχές της ζωής μας.

Δεν χρειάζεται να είσαι έτσι. Το πρώτο βήμα για να καταλάβετε πώς να σταματήσετε να είστε απασχολημένοι όλη την ώρα είναι να το συνειδητοποιήσετε.

Παρακάτω θα δεις 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχεις καταλήξει να είσαι… υπερβολικά απασχολημένος

1. Σπάνια βλέπετε τους φίλους και την οικογένειά σας

Δεν θυμάστε την τελευταία φορά που είχατε δείπνο με την οικογένεια ή που είδατε τους φίλους σας; Πιθανότατα δουλεύετε 12 ή 14 ώρες. Αυτό το είδος προγράμματος μπορεί να είναι αναπόφευκτο βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή  σας μακροπρόθεσμα. Εάν δεν βλέπετε σχεδόν καθόλου την οικογένειά σας ή τους φίλους σας, αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι είστε πολύ απασχολημένοι.

2. Έχετε χάσει την αίσθηση του σκοπού

Αγαπάτε τη δουλειά σας ή απλώς κάνετε τις κινήσεις για να εισπράξετε ένα μισθό; Αρχίζετε να συμβιβάζεστε και να παραβλέπετε τις αξίες σας; Μπορεί να έχετε χάσει την αίσθηση του σκοπού σας επειδή είστε απασχολημένοι όλη την ώρα. Αν διαπιστώσετε ότι χάνετε το σκοπό σε αυτό που κάνετε, αναλάβετε δράση.

3. Είσαι εξαντλημένος

Νιώθεις σαν να είσαι τελείως «καμένος» και ξεφουσκωμένος από ενέργεια. Νιώθετε ότι πλέον χρειάζεται υπερβολική ποσότητα ενέργειας για να κάνετε απλές εργασίες. Μικρές αναποδιές ή εκνευρισμοί αρχίζουν να προκαλούν ακραία συναισθήματα απογοήτευσης και αγωνίας. Επιπλέον, ξυπνάτε συνεχώς κουρασμένοι ακόμα και όταν κοιμάστε οκτώ ώρες. Μπορεί να καίτε μεγάλες ποσότητες σωματικής και συναισθηματικής ενέργειας με το να είστε πάντα «On». Αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στην υπερβολική ανησυχία για τιςς δουλειές που έχετε στην πλάτη σας.

4. Δεν κάνεις ποτέ διακοπές

Έχετε μικρύνει τον διαθέσιμο χρόνο των διακοπών σας και φοβάστε τη σκέψη να αφήσετε ελεύθερο χρόνο γιατί… θα μείνετε πίσω, θα χάσετε πολύτιμο χρόνο ή θα βαρεθείτε.

Οι περίοδοι ανάπαυσης δεν είναι αντιπαραγωγικές, είναι απαραίτητες για την παραγωγικότητα. Οι εκτεταμένες περίοδοι συνεχούς δραστηριότητας οδηγούν σε κόπωση. Και η κόπωση οδηγεί σε χαμηλότερη ποιότητα απόδοσης. Η επιστήμη λέει ότι ακόμη και ο η σκέψη… των διακοπών 8 εβδομάδες πριν από το ταξίδι ενισχύει την ευτυχία.

5. Δεν μπορείτε να εστιάσετε για περισσότερο από 10 λεπτά

Για το μόνιμα πολυάσχολο άτομο, το multitasking μπορεί να γίνει ο κανόνας.Συνεχώς κινείστε ανάμεσα σε εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσετε. Πιθανότατα έχετε ενεργές τουλάχιστον 3-5 καρτέλες στον browser σας. Α, και το multitasking δεν σε κάνει πιο παραγωγικό.

6. Δεν ζητάς βοήθεια

Μπορεί να είστε το πολυάσχολο άτομο που οι άλλοι αντιλαμβάνονται ως ικανό και πρόθυμο να τους βοηθήσει με τα προβλήματά τους. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο δυσκολεύεστε να ζητήσετε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Η αποδοχή αυτού του ρόλου μπορεί να οδηγήσει στο να αναλάβετε περισσότερα από όσα θα θέλατε. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Αυτό μπορεί να απαιτήσει μια δραστική αλλαγή στη νοοτροπία σας – η απροθυμία να αναζητήσετε βοήθεια είναι συνηθισμένη.Δώστε σε κάποιον την δυνατότητα να μπορεί να σας βοηθήσει.

Συμπέρασμα

Εάν έχετε ταυτιστεί με ένα ή περισσότερα points σε αυτήν τη λίστα, κάντε μία παύση και αφιερώστε λίγο χρόνο για να επιβραδύνετε και να ανακτήσετε την ισορροπία σας. Ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και δεν πρέπει να τον ξοδέψετε όλο παραμένοντας απασχολημένοι ενώ χάνετε την ομορφιά της κάθε στιγμής που βρίσκεστε. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε γύρω σας και να νιώσετε ευγνώμονες για το πού βρίσκεστε και για τα ωραία πράγματα που έχετε στη ζωή σας. Ίσως πρέπει να αρχίσετε να λέτε και κάποια «όχι». Θυμήσου και το άρθρο: Πέντε έξυπνοι τρόποι για να πεις «όχι» σε κάποιον και να μην σε ενοχλήσει ξανά για το ίδιο θέμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 3 =