αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈξι καθημερινές συνήθειες που θα σε κάνουν πιο έξυπνο, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας

Έξι καθημερινές συνήθειες που θα σε κάνουν πιο έξυπνο, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας

Το να είσαι έξυπνος δεν έχει να κάνει μόνο με την ευφυΐα, αλλά και με την καλλιέργεια συγκεκριμένων συνηθειών που διεγείρουν τον εγκέφαλό σου και διευρύνουν το μυαλό σου.

Η ψυχολογία μας έχει δώσει μερικές ενδιαφέρουσες ιδέες για τις καθημερινές συνήθειες που μπορούν πραγματικά να μας κάνουν πιο έξυπνους.

Το αμερικανικό ideapod.com παραθέτει μερικές τέτοιες συνήθειες που, αν ενσωματωθούν στην καθημερινή σας ρουτίνα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την εγκεφαλική σας δύναμη. Εδώ είναι 6 από αυτές.

1) Περιέργεια

Η ψυχολογία μας λέει ότι η περιέργεια είναι ένας σημαντικός μοχλός για τη μάθηση και την πνευματική ανάπτυξη.

Είναι μια έμφυτη ιδιότητα στα παιδιά, που συνεχώς εξερευνούν και κάνουν ερωτήσεις για να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο τους. Καθώς μεγαλώνουμε, ωστόσο, πολλοί από εμάς χάνουμε αυτή την αίσθηση της έκπληξης και θαυμασμού για διάφορους λόγους.

Αλλά εδώ είναι τα καλά νέα – μπορείτε να αναζωπυρώσετε τη φυσική σας περιέργεια. Ξεκινήστε κάνοντας περισσότερες ερωτήσεις, αναζητώντας νέες εμπειρίες ή ξεκινώντας ένα νέο χόμπι.

Όταν είμαστε περίεργοι για κάτι, το μυαλό μας περιμένει να μάθει κάτι νέο. Αυτό διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μας και ενθαρρύνει τη νευροπλαστικότητα – την ικανότητα του εγκεφάλου μας να αναδιοργανώνεται και να σχηματίζει νέες νευρικές συνδέσεις σε όλη τη ζωή.

Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να καλλιεργήσετε την περιέργειά σας. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά οι πιθανές πνευματικές ανταμοιβές το καθιστούν απόλυτα αξιόλογο.

Και θυμηθείτε τι είπε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Δεν έχω ιδιαίτερα ταλέντα. Είμαι απλά παθιασμένα περίεργος».

2) Κάντε έναν καλό ύπνο

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλός μας εδραιώνει τις αναμνήσεις μας, αποκαθιστά την ενέργεια και απομακρύνει τα ”απόβλητα”. Η παραμέλησή του ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κακή συγκέντρωση, προβλήματα μνήμης και μείωση των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

Όπως είπε κάποτε ο διάσημος ψυχολόγος, B.F. Skinner, «η κοινωνία ορμάει… νωρίς, όταν το άτομο δεν είναι ακόμη ικανό να παράγει ασπίδες».

Σε αυτό το πλαίσιο, η «κοινωνία» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως τα μυριάδες καθήκοντα και ευθύνες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Χωρίς έναν καλό ύπνο ως «ασπίδα» μας, είμαστε λιγότερο εξοπλισμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βαθύς ύπνος βοηθά στη βελτίωση της ανάκλησης της μνήμης και των ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων. Έτσι, αν θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι, η προτεραιότητα του ύπνου δεν είναι καθόλου δύσκολη. Βεβαιωθείτε ότι έχετε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστήσει για αυτό.

3) Μάθηση, μάθηση, μάθηση

Η ψυχολόγος Carol Dweck, γνωστή για την εργασία της σχετικά με τη «νοοτροπία ανάπτυξης», είπε: «Σε μια νοοτροπία ανάπτυξης, οι προκλήσεις είναι συναρπαστικές παρά απειλητικές. Οπότε αντί να σκέφτεσαι ”ω, θα αποκαλύψω τις αδυναμίες μου”,  πες ”ουάου, εδώ είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθώ”».

Οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι του κόσμου, μαθαίνουν νέα πράγματα συνεχώς.

4) Άθληση

Όλοι γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση είναι καλή για τη σωματική μας υγεία, αλλά ξέρατε ότι μπορεί να σας κάνει και εξυπνότερους;

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να έχει σημαντικά γνωστικά οφέλη. Η μελέτη έδειξε βελτίωση στη μνήμη, την εστίαση και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των συμμετεχόντων μετά από τακτικές συνεδρίες άσκησης.

Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, παρέχοντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη γνωστική λειτουργία. Διεγείρει επίσης την παραγωγή του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF), μιας πρωτεΐνης που υποστηρίζει την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων στον εγκέφαλο. Είτε πρόκειται για ένα γρήγορο περπάτημα, μια συνεδρία γιόγκα ή μια προπόνηση υψηλής έντασης, βεβαιωθείτε ότι ενσωματώνετε την τακτική άσκηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ο εγκέφαλός σας σίγουρα θα το εκτιμήσει!

5) Περιορίστε το Multitasking

Στον σημερινό κόσμο με γρήγορο ρυθμό, το multitasking μπορεί να φαίνεται απαραίτητη δεξιότητα. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να μην είναι τόσο ωφέλιμο όσο νομίζουμε.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν πολλές εργασίες ταυτόχρονα, συχνά αποσπώνται πιο εύκολα και έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην εναλλαγή μεταξύ εργασιών από εκείνους που δεν το κάνουν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα και απόδοση, επηρεάζοντας αρνητικά τις γνωστικές μας ικανότητες.

6) Βαθιές συζητήσεις

Η εμπλοκή σε βαθιές, ουσιαστικές συνομιλίες, αντί για συνομιλίες επιφανειακές, μπορεί να τονώσει σημαντικά τον εγκέφαλό μας. Μας ενθαρρύνει να έχουμε κριτική σκέψη, να συμπάσχουμε με τους άλλους και να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες – όλα αυτά είναι βασικά για την πνευματική ανάπτυξη.

Όταν βρίσκεστε σε μια κοινωνική περίσταση, προσπαθήστε να κατευθύνετε τη συζήτηση προς πιο βαθιά θέματα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + seventeen =