αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΈντεκα γρήγοροι τρόποι για να πεις «όχι» σε κάτι ευγενικά. Και να εστιάσεις μόνο σε αυτά που θες

Έντεκα γρήγοροι τρόποι για να πεις «όχι» σε κάτι ευγενικά. Και να εστιάσεις μόνο σε αυτά που θες

Είμαστε στην αρχή του έτους, αλλά για πολλούς επαγγελματίες το πρόγραμμα μοιάζει ήδη… γεμάτο. Και αυτό το χάος δεν είναι συνήθως καλό. Το να διατηρείτε το ημερολόγιό σας υπό έλεγχο, ώστε να μπορείτε πραγματικά να εστιάσετε σε ό,τι έχει σημασία, μπορεί να είναι δύσκολο αλλά πρέπει να το κάνετε.

Η λύση δεν είναι περίπλοκη. Πρέπει να πείτε «όχι» σε περισσότερα πράγματα. Είναι γνωστή και η οπτική του Steve Jobs. Ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Όλα αυτά βέβαια είναι εύκολο να τα λες, αλλά πιο δύσκολο να τα κάνεις. Συνήθως διστάζουμε να πούμε «όχι» σε κάποιον που μας κάνει μία πρόταση ή μας ζητά να κάνουμε μία δουλειά, επειδή φοβόμαστε ότι θα φανούμε αγενείς ή θα χαλάσουμε την σχέση μας μαζί του.

Τα καλά νέα: Υπάρχουν τρόποι για να πεις «όχι», χωρίς να έρθει… η καταστροφή. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν μεγάλοι business leader, managers ή πετυχημένοι επαγγελματίες. Και το εφαρμόζουν.Εδώ είναι λοιπόν 10+1 γρήγορες φράσεις για να πεις «όχι» σε κάτι ευγενικά. Και να ρίξεις την εστίαση σου εκεί που πραγματικά θες.

Όταν θες να απορρίψεις δουλειά/projects

Λυπάμαι που δεν μπορώ να δώσω προτεραιότητα σε αυτό αυτή τη στιγμή, αλλά καλή τύχη σε αυτό που σχεδιάζεις.

Ξέρω ότι δεν ζητάς πολύ από χρόνο μου, αλλά πρέπει να συγκεντρωθώ στο να ολοκληρώσω κάποια projects και δεν μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου να αποσπαστεί αυτή τη στιγμή. Καλή τύχη.

Ευχαριστώ που με σκέφτηκες για το X πράγμα. Ωστόσο, θα πρέπει να το απορρίψω σε αυτή τη φάση. Θέλω να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ με τον υπάρχοντα φόρτο εργασίας μου.

Θα ήθελα πολύ να σας βοηθήσω, αλλά δεδομένου του προγράμματός μου, δεν θα μπορούσα να δουλέψω πάνω σε αυτό για μερικές εβδομάδες. Αν θέλετε να το ολοκληρώσετε νωρίτερα, σας συνιστώ να απευθυνθείτε στο Χ άτομο. Πως σας φαίνεται;

Απαντήσεις για αιτήματα της τελευταίας στιγμής

Θα ήθελα πολύ να σας βοηθήσω, αλλά έχω ήδη δεσμευτεί με άλλους [συναδέλφους, πελάτες, κ.λπ.] για να ολοκληρώσουν τα projects τους σήμερα. Δεν θα ήταν δίκαιο να μην ακολουθήσω αυτό που είπα ότι θα κάνω. Ευχαριστώ για την κατανόησή σας.

Ξέρω ότι αυτό το έργο είναι μια υψηλή προτεραιότητα για εσάς και αν είναι απολύτως απαραίτητο να παραδώσω κάτι μέχρι εκείνη την ημερομηνία, μπορώ να το πραγματοποιήσω. Αλλά θα μπορούσα να έχω μερικές ακόμη [ημέρες, εβδομάδες, κ.λπ.]; Θα μπορούσα πραγματικά να παραδώσω κάτι υψηλότερης ποιότητας. Θα μπορούσα να έχω λίγο περισσότερο χρόνο;

Όταν εισαι το λάθος άτομο που ρωτούν για βοήθεια

Δεν είναι αυτός ο τομέας της εξειδίκευσής μου, αλλά θα χαρώ να σας συνδέσω με κάποιον που θα μπορούσε να σας βοηθήσει καλύτερα να λύσετε αυτό το πρόβλημα.

Είμαι κολακευμένος που ενδιαφέρεστε για τη γνώμη μου. Δεν πιστεύω ότι έχω τις απαιτούμενες γνώσεις σε αυτό το θέμα. Έκανα μια μικρή έρευνα και φαίνεται ότι το X άτομο θα είχε το απαραίτητο background.

Για να αποφύγεις ανούσια meetings

Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε έτοιμοι για μια παραγωγική συζήτηση ακόμα. Θα ήταν δυνατό να αναβάλουμε αυτή τη συνάντηση και να αφήσουμε την ομάδα να προχωρήσει λίγο περισσότερο πριν συναντηθούμε;

Ανυπομονώ να λάβω κάποιες αποφάσεις για αυτό το θέμα. Από την πρόσκληση στο meeting όμως, δεν φαίνεται ότι εμπλέκεται το Χ άτομο. Θα ήθελα να περιμένω μέχρι να συμμετάσχει ο Χ. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να λάβουμε κομβικές αποφάσεις.

Αυτή θα είναι μια σημαντική συζήτηση. Δεν μπορώ να παρευρεθώ, αλλά θα βρω λίγο χρόνο να μοιραστώ τις σκέψεις μου, ώστε να τις συμπεριλάβετε στη συζήτηση. Θα σας τις στείλω μέσω email.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 3 =