αρχικηVIRALΤο «Disaster Girl» πούλησε το διάσημο meme προς 473.000 δολάρια. Με τη χρήση NFT

Το «Disaster Girl» πούλησε το διάσημο meme προς 473.000 δολάρια. Με τη χρήση NFT

Σίγουρα έχεις δει την παραπάνω εικόνα. Είναι το διάσημο meme με το κοριτσάκι και το χαρακτηριστικό του ύφος, έξω από ένα σπίτι που καίγεται. Η εικόνα είναι γνωστή και ως «Disaster Girl».

Η Zoë Roth που είναι το κορίτσι της φωτογραφίας, έχει πλέον μεγαλώσει. Και πούλησε την original εικόνα προς 473.000 δολάρια, με την χρήση NFT. Είναι άλλωστε η νέα τάση που σαρώνει στις αγοραπωλησίες έργων τέχνης.

Όπως σημειώνει ο Guardian, στην εν λόγω εικόνα βλέπουμε την Zoë Roth μπροστά από ένα σπίτι στην Βόρεια Καρολίνα το 2005, την ώρα που φλέγεται. Την φωτογραφία έχει τραβήξει ο πατέρας του κοριτσιού. Σήμερα η Zoë Roth είναι 21 ετών. Και είναι φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο.

Πούλησε λοιπόν την original εικόνα σε έναν επιχειρηματία ο οποίος είναι συλλέκτης τέτοιων ψηφιακών έργων.

Η Roth, η οποία λέει ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να εξοφλήσει τα φοιτητικά της δάνεια και να δωρίσει επιπλέον χρήματα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δήλωσε στους New York Times: «Το Διαδίκτυο είναι μεγάλο. Είτε έχετε μια καλή εμπειρία είτε μια κακή εμπειρία, απλά πρέπει να το αξιοποιήσετε στο έπακρο».

Αν τα 473 χιλ. δολάρια  του «Disaster Girl» σας φαίνονται αρκετά, σκεφτείτε ότι πρόσφατα ο CEO του Twitter, Jack Dorsey, πούλησε το πρώτο του tweet ως NFT έναντι του αστρονομικού ποσού των 3 εκατομμυρίων δολαρίων! 

Τι σημαίνει NFT

Το NFT είναι μια συντομογραφία για κάτι που ονομάζεται Non-Fungible Token. Eίναι όρος κρυπτονομισμάτων.Τα NFT, τα «Μη Ανταλλάξιμα Νομίσματα» στα ελληνικά, είναι ένας τύπος ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, ένα εμπορεύσιμο ψηφιακό πιστοποιητικό ιδιοκτησίας, επαληθευμένο για τη γνησιότητά του μέσω blockchain. Tο blockchain λειτουργεί σαν… ψηφιακό λογιστικό βιβλίο. Xάρη σε αυτό, ένα ψηφιακό έργο τέχνης ή κάποιο άλλο αγαθό μπορεί να πιστοποιηθεί ως μοναδικό ή περιορισμένων αντιτύπων. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα να γίνει συλλεκτικό παρά το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να το «κατεβάσει» και να το αναπαράγει εύκολα. Κάθε NFT δηλαδή αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό περιουσιακό στοιχείο.

Εν ολίγοις, τα NFT αναπαριστούν και διασφαλίζουν την ιδιοκτησία σπάνιων ψηφιακών αγαθών, όπως έργων τέχνης ή ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων.

Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα, που κι αυτά υπάρχουν μέσω blockchain και είναι «ανταλλάξιμα» (δηλαδή το ένα bitcoin έχει την ίδια αξία με ένα άλλο bitcoin), η τιμή των NFT καθορίζεται από εκείνον που θα κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά. Ο λόγος που όλοι πλέον μιλάνε για τα NFT είναι ότι, ενώ η αγορά τους υπάρχει από το 2017, ήταν φέτος, από τον Φλεβάρη μέχρι τον Μάρτη, που «συλλέκτες και κερδοσκόποι ξόδεψαν πάνω από 200 εκατ. δολάρια σε μια σειρά από έργα τέχνης, memes και GIF μέσω των NFT», σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Time. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της «έκρηξης», σημειώνεται πως ολόκληρο το 2020 είχαν ξοδευτεί «μόλις» 250 εκατ. δολάρια για NFT

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 12 =