Ίσως το έχεις δει και εσύ στον εαυτό σου: Ξεχνάς γρήγορα οτιδήποτε νέο διαβάζεις. Συμβαίνει και σε άλλους. Η σχετική ερώτηση έπεσε στο διάσημο site- forum, Quora. «Γιατί ξεχνάω γρήγορα ότι διαβάζω;». Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο Instructor και Flight Controller στη NASA, Robert Frost.
«Οι περισσότεροι από εμάς ξεχνούν γρήγορα τις περισσότερες από τις πληροφορίες που λαμβάνουμε. Τα μυαλά μας έχουν αναπτυχθεί για να το κάνουν αυτό. Είναι καλό, διότι οι περισσότερες από τις πληροφορίες που μας εκθέτουμε είναι ασήμαντες», λέει ο ίδιος.
Όπως εξηγεί, οι πληροφορίες που έρχονται σε εμάς «φιλτράρονται» και περνούν πρώτα από την «Working memory» που έχουμε. Η οποία διαρκεί για περίπου 80 λεπτά. Αν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, δεν δώσουμε στον εγκέφαλο μας έναν καλό λόγο για να κρατήσεις τις νέες γνώσεις, τότε αυτές χάνονται.
Και τι μπορείς να κάνεις πρακτικά, για να θυμάσαι όλες τις πληροφορίες που μαθαίνεις; Δύο πράγματα:
1# Χρησιμοποίησε επανειλημμένα τις νέες γνώσεις
2# «Κούμπωσε» τις νέες γνώσεις, με κάποιες παλαιότερες
Έτσι, αν θέλεις να θυμάσαι αυτό που διαβάζεις, πρέπει να σταματάς κάθε τόσο και να σκέφτεσαι. Ξανά διάβασε το. Κάνε μια περίληψη με τα σημαντικότερα σημεία. Σύνδεσε τις νέες γνώσεις με κάποιες παλαιότερες. Κάπως έτσι, θα μπορέσεις να θυμάσαι οτιδήποτε διαβάζεις.