αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤι μπορείς να κάνεις βάσει νόμου, αν ο εργοδότης δεν σου καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων

Τι μπορείς να κάνεις βάσει νόμου, αν ο εργοδότης δεν σου καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων

Δεν είναι και τόσο ασυνήθιστες στην Ελλάδα της κρίσης, οι περιπτώσεις μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων από μια επιχείρηση προς τους εργαζομένους της. Και κάπου εκεί υπάρχει ένα πρακτικό ερώτημα: Τι μπορεί να κάνει ένας εργαζόμενος αν συμβεί κάτι τέτοιο;

Ας δούμε τι προβλέπει ο νόμος: Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ή του νομίμου εκπροσώπου αυτού (για την περίπτωση εταιρείας κ.λπ.), ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σημειώνεται ότι το δώρο πρέπει να καταβάλλεται από τον εργοδότη, μέχρι την 21η Δεκεμβρίου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − sixteen =