αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤέσσερα προβλήματα όταν δουλεύεις από το σπίτι (και πως να τα λύσεις)

Τέσσερα προβλήματα όταν δουλεύεις από το σπίτι (και πως να τα λύσεις)

Στην εποχή της πανδημίας πολλοί άνθρωποι έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν remote από το σπίτι τους. Φυσικά αυτό το μοντέλο εργασίας υπήρχε και πριν, αφού τα τεχνολογικά μέσα δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Τώρα όμως -αναγκαστικά- έχει γίνει πιο έντονο.

Μπορεί το να εργάζεσαι από το σπίτι με τις πιτζάμες σου, να ακούγεται ως ένα… ωραίο σκηνικό. Και όντως έχει αρκετά θετικά. Τώρα όμως δε θα μιλήσουμε για αυτά. Θα δούμε τα αρνητικά. Όπως έχουμε ξανά πει, το It’s Possible λειτουργεί ακολουθώντας αυτόν τον τρόπο εργασίας εδώ και 4+ χρόνια. Και να τι έχει διαπιστώσει:

1# Όταν είναι και άλλοι στο σπίτι… αρχίζουν τα δύσκολα. Το ότι είσαι σε ένα σπίτι, δεν σημαίνει ότι είσαι μόνος στο σπίτι. Μπορεί να είναι και άλλα άτομα (ειδικά αν μένεις με τους γονείς σου). Μπορεί να υπάρχουν ακόμα και κατοικίδια. Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν είναι πάντα κατάλληλο για εργασία. Άλλοι βλέπουν τηλεόραση, άλλοι μιλούν στο τηλέφωνο, άλλοι μαγειρεύουν ή κάνουν άλλες δραστηριότητες. Είναι σημαντικό να έχεις ένα δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο μπορείς να είσαι μόνος και να δουλεύεις. Α ναι, και να έχει μια πόρτα που κλείνει.

2# Μη αποδοτικό mood. Το ότι ξυπνάς και αρχίζεις να δουλεύεις με τις πιτζάμες δεν είναι πάντα καλό. Έχει να κάνει και με την ψυχολογία. Αρκετές φορές, συμπεριφέρεσαι διαφορετικά. Και μιλάς π.χ. διαφορετικά σε ένα επαγγελματικό τηλέφωνο όταν είσαι… ξαπλωμένος στον καναπές σου, σε σύγκριση με το όταν είσαι σε ένα γραφείο φορώντας επαγγελματικά ρούχα. Και όλο αυτό το «χαλαρό» κλίμα δεν σε αφήνει φυσικά να φτάσεις στο τοπ της απόδοσης σου. Ένα καλό tip εδώ, είναι τουλάχιστον να έχεις ένα κανονικό γραφείο μέσα στο σπίτι, όπου θα δουλεύεις. Όχι στον καναπέ, στο κρεββάτι ή στην κουζίνα. Χρησιμεύει και ως λύση στο πρόβλημα Νο1 που παραθέσαμε πριν.

3# Μοναξιά. Είναι επίσης μια παγίδα στην οποία δεν πρέπει να πέσεις. Όταν πας σε έναν χώρο εργασίας, θέλοντας και μη, έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Και δημιουργείς ανθρώπινες σχέσεις. Όταν όμως δουλεύεις από το σπίτι υπάρχει το ενδεχόμενο να αποξενωθείς. Η λύση είναι να διαλέξεις ημέρες την εβδομάδα για να δουλεύεις από έναν κοινώχρηστο χώρο ή σε ένα κατάλληλο cafe, με το laptop σου. Φυσικά τώρα με το lockdown δεν μπορεί να γίνει αυτό. Υπομονή.

4# Μπορεί να καταλήξεις να δουλεύεις όλη την ημέρα (και την νύχτα). Όταν κάνεις βάρδια σε ένα γραφείο, κάποια στιγμή θα τελειώσεις και θα πας σπίτι. Όταν όμως δουλεύεις από το σπίτι σου -ειδικά αν έχεις δικό σου project- μπορεί να καταλήξεις να δουλεύεις όλη την ημέρα. Αφού η δουλειά θα είναι αρκετή, και δεν θα υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, για να σταματήσεις μόλις αυτό παρέλθει. Είναι καλό να ορίζεις εξ αρχής το πόσες ώρες θα δουλεύεις. Ακόμα κι αν δεν βγει όλη η δουλειά μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα κλείσε το laptop. Κανείς δεν καταστράφηκε επαγγελματικά επειδή δεν ολοκλήρωσε ένα task μέσα σε μια ημέρα ή επειδή δεν ξύπνησε νωρίς ένα πρωί Σαββάτου για να εργαστεί

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 5 =