αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΓιατί αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του καφέ μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα

Γιατί αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του καφέ μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα

Οι λάτρεις του καφέ αναμένεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να απολαύσουν το αγαπημένο τους ρόφημα καθώς αναμένονται σημαντικές ανατιμήσεις στην αγορά που θα συμπαρασύρουν και το κόστος του καφέ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ανατιμήσεις που θα αγγίξουν το 15% έως και το 20%, θα επηρεάσουν την τιμή του καφέ, τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όσο και στα καταστήματα εστίασης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αυτές οι αυξήσεις στην χονδρική τιμή του καφέ θα αντικατοπτριστούν και στις τιμές λιανικής, καθώς εταιρείες που επεξεργάζονται και διακινούν καφέ δηλώνουν αδυναμία να τις απορροφήσουν. Προβλέπεται ότι οι τιμές στα καφεκοπτεία θα αυξηθούν από 19 ευρώ με 20 ευρώ το κιλό σε 21 ευρώ με 23 ευρώ μετά το Πάσχα, έναντι των τιμών του Απριλίου του 2024.

Καφές: Πόσο θα αυξηθεί η τιμή του μετά το Πάσχα και γιατί

Εκτιμήσεις αγοράς υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις αυτές δεν θα επηρεάσουν μόνο τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά και τα καταστήματα εστίασης. Συγκεκριμένα, η τιμή του εσπρέσο στα καταστήματα εστίασης μπορεί να αυξηθεί από τα 2 ευρώ που είναι σήμερα σε 2,2 ευρώ έως 2,4 ευρώ τον Ιούνιο, ενώ οι κάψουλες στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να ξεπεράσουν τα 5 ευρώ, από τα 4,58 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι εταιρείες εμπορίας καφέ ζητούν απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, καθώς θεωρούν ότι αυτός επιβαρύνει την τιμή του καφέ κατά 50%.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου, επισήμανε ότι οι αυξήσεις οφείλονται στην μειωμένη παραγωγή καφέ στο Βιετνάμ, το οποίο είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ στον κόσμο. Αυτή η ελλιπής παραγωγή έχει οδηγήσει σε αύξηση της τάξεως του 50% στην ποικιλία Robusta, επηρεάζοντας επίσης την τιμή της ποικιλίας Arabica.

Οι χρηματιστηριακές τιμές της ποικιλίας Robusta έχουν αυξηθεί από 2.689 δολάρια τον τόνο τον Ιανουάριο του 2024 σε 4.500 δολάρια τον τόνο τον Μάιο του 2024, ενώ η ποικιλία Arabica έχει αυξηθεί από 162,92 σεντς/λίβρα τον Φεβρουάριο σε 220 σεντς/λίβρα τον Μάιο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + eighteen =