αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτη Νέα Υόρκη σου χαρίζουν ενοίκια 3 μηνών, για να γεμίσουν τα άδεια διαμερίσματα

Στη Νέα Υόρκη σου χαρίζουν ενοίκια 3 μηνών, για να γεμίσουν τα άδεια διαμερίσματα

«Μην πληρώνετε ενοίκιο έως το 2021 », είναι το μήνυμα σε ιστοσελίδες με λίστες διαμερισμάτων της Νέας Υόρκης.

Το μεσιτικό γραφείο Stonehenge στο Μανχάταν διαφημίζει ότι μπορείτε να «Ζήσετε δωρεάν» σε ορισμένες περιοχές της μητρόπολης, ολοκληρώνοντας το πακέτο προσφοράς μαζί με μία δωρεάν συνδρομή Citi Bike και κάρτες δώρων American Express, σε μαθητές και πρόσφατους αποφοίτους που υπογράφουν μισθώσεις διαμερισμάτων.

Οι ιδιοκτήτες έχουν απελπιστεί από την επιβράδυνση της αγοράς  μίσθωσης ακινήτων και δεν διστάζουν πλέον να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους: Προσφέρουν γενναιόδωρα δώρα, που πριν από λίγο καιρό γινόντουσαν μόνο παρασκηνιακά, αλλά πλέον τολμούν να τα διαφημίζουν διαδικτυακά.

«Δεν μπορείς να το κρύψεις πια», δήλωσε ο Γκάρι Μαλίν, διευθύνων σύμβουλος του μεσιτικού γραφείου Corcoran Group, που εκπροσωπεί κάποιους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι, τα εστιατόρια κλείνουν και τα σχολεία κάνουν τα μαθήματα μέσω του διαδικτύου, αρκετοί Νεοϋορκέζοι αναρωτιώνται αν αξίζει τον κόπο να παραμείνουν σε έναν από τους πιο ακριβούς δήμους του πλανήτη.

Οι λίστες με τα ενοικιαζόμενα στο Μανχάταν έχουν υπερδιπλασιαστεί τον περασμένο μήνα σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τον εκτιμητή Μίλερ Σάμιουελ και τον μεσίτη Ντάγκλας Έλιμαν. Το ποσοστό των κενών διαμερισμάτων σημείωσε αύξηση ρεκόρ κατά 5,1% από 2% τον περασμένο Αύγουστο.

Αυτό δίνει στους ενοικιαστές κίνητρο ώστε να διαλέξουν ένα διαμέρισμα με την «καλύτερη δυνατή συμφωνία» είπε ο Μάλιν.

«Οι ενοικιαστές συμπληρώνουν τέσσερις έως πέντε αιτήσεις ταυτόχρονα και διαπραγματεύονται τη μια προσφορά κόντρα στην άλλη», είπε. «Οι ιδιοκτήτες θέλουν να κινηθούν γρήγορα. Αν προσπαθήσουν να διεκδικήσουν και το τελευταίο δολάριο, οι ενοικιαστές απλά θα πάνε κάπου αλλού.»

Δεσμεύσεις όπως, δωρεάν ενοίκιο για ένα μήνα, δωρεάν συνδρομή στο γυμναστήριο ή μη καταβολή αμοιβής μεσίτη, είναι εδώ και καιρό μια καθιερωμένη πρακτική στη Νέα Υόρκη, όταν οι ιδιοκτήτες θέλουν να γεμίσουν διαμερίσματα σε μία περιοχή όπου η αγορά δεν κινείται. Αυτές τις μέρες, δεν είναι ασυνήθιστο να δεις προσφορές για τρεις μήνες δωρεάν, ειδικά σε κτίρια που διαθέτουν πολυτελείς παροχές που δεν τις προσέγγιζαν εύκολα πριν την πανδημία.

Το Brookfield Properties προσφέρει τρεις μήνες δωρεάν στο συγκρότημα κατοικιών Gehry στη Νέα Υόρκη. Η Equity Residential, προσφέρει την ίδια συμφωνία σε ορισμένες περιοχές με τα πιο ακριβά κτίρια, όπως το Prism στο Park Avenue South, όπου οι παροχές περιλαμβάνουν προσομοιωτή γκολφ, περιστρεφόμενο δωμάτιο και εσωτερική πισίνα.

Στα κτίρια του Stonehenge – όλα εκτός από ένα στο Μανχάταν – η πληρότητα άγγιζε σχεδόν 99% πριν την καραντίνα, δήλωσε ο΄Ογερ Γιαρντένι. Ο αριθμός αυτός έπεσε κατά 85% καθώς οι ενοικιαστές μετακόμισαν πίσω στους γονείς τους, στα προάστια ή στις παράλιες περιοχές, ωστέ να μπορούν να βγαίνουν έξω το καλοκαίρι ενώ εργαζόταν εξ αποστάσεως.

Τώρα, ενόψει της χειμερινής περιόδου, με το άνοιγμα των περισσότερων επιχειρήσεων, οι πολίτες αρχίζουν να σκέφτονται να επιστρέψουν και ο Γιαρντένι χρησιμοποιεί διάφορα μέσα ώστε να τους τραβήξει την προσοχή: Η Stonehenge προσφέρει τρεις μήνες δωρεάν, όπως αρκετοί από τους ανταγωνιστές της.

«Είμαι στην αγορά για πάνω από 30 χρόνια και δεν έχω αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση», είπε ο  Γιαρντένι.

Οι μισθωτές ακινήτων, προσφέρουν έως και τρεις μήνες δωρεάν για νέες μισθώσεις σε κτίρια όπως το One Union Square South και το Tribeca Tower. Για ένα διάστημα, οι αμοιβές των μεσιτών ισοδυναμούσαν με ενοικίαση δύο μηνών – πολύ περισσότερη από την καθιερωμένη πληρωμή.

Τα κίνητρα ισχύουν μόνο για νέους ενοικιαστές, δημιουργώντας προβλήματα για τους ιδιοκτήτες που πρέπει να παραμείνουν στους υπάρχοντες ενοικιαστές, σύμφωνα με τον Γιαρντένι. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η εταιρεία του προσφέρει προσαρμογές στις ανανεώσεις κατά περίπτωση.

Με την αγορά ενοικίασης να κινείται με αργούς ρυθμούς αυτή τη σεζόν, οι ιδιοκτήτες ακινήτων γνωρίζουν πως αν δεν γεμίσουν τα διαμερίσματα τους τώρα, η δουλειά θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη τους επόμενους μήνες.

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες, ειδικά οι μικρότεροι, δεν μπορούν να αφήσουν τις περιουσίες τους κενές», δήλωσε ο Μάικλ Φέλντμαν, διευθύνων σύμβουλος της Choice New York Cos., ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές διαμερισμάτων της Νέας Υόρκης. «Θα αρχίσετε να βλέπετε σταθερά τέσσερις έως πέντε μήνες δωρεάν ενοικίαση καθ ‘όλη τη διάρκεια του χειμώνα.»

Παρόλο που οι τόσο δελεαστικές προσφορές μοιάζουν σαν «λευκή σημαία», στην πραγματικότητα είναι μια έξυπνη κίνηση, σύμφωνα με τον Μάλιν.

«Ό,τι κι αν προσφέρεις, προσεγγίζεις περισσότερους ενοικιαστές, νοικιάζεις πιο γρήγορα», είπε. «Αρχίστε να μετριάζετε τις απώλειές σας και θα βγείτε κερδισμένοι.”

Πηγή: Bloomberg με μετάφραση από Newmoney.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =