αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣτα δικαστήρια σχεδιάζουν να πάνε την Nike, τα Ελληνικά καταστήματα που «έφαγαν πόρτα»

Στα δικαστήρια σχεδιάζουν να πάνε την Nike, τα Ελληνικά καταστήματα που «έφαγαν πόρτα»

Πριν μερικές ημέρες γράφαμε εδώ στο It’s Possible για την απόφαση της Nike να διακόψει την συνεργασία της με περίπου 91 Ελληνικά καταστήματα. Απαγορεύοντας τους έτσι να πωλούν τα προϊόντα της.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες φαίνεται πάντως ότι θα υπάρξει συνέχεια από την μεριά των Ελλήνων επιχειρηματιών που «έφαγαν πόρτα» από τον κολοσσό της ένδυσης και υπόδησης. Οι εν λόγω επιχειρηματίες έχουν ξεκινήσει ήδη επαφές με δικηγορικά γραφεία σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ παράλληλα ενημέρωσαν τόσο την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα. Στόχος είναι να προσφύγουν στα δικαστήρια εναντίον της Nike, αν δεν βρεθεί μια λύση.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η απόφαση της Nike ουσιαστικά «πριμοδοτεί» τους «μεγάλους» του κλάδου. Και δημιουργείται ένα πλαίσιο αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Οι επιχειρηματίες σημειώνουν επίσης ότι η προειδοποίηση των 17 μηνών που έλαβαν από την NIKE, ώστε να προετοιμασθούν για την «επόμενη μέρα», δεν αρκεί για να αναζητήσουν εναλλακτική λύση, ικανή να καλύψει τις τεράστιες απώλειες που θα υποστούν από τη λήξη της μεταξύ τους συνεργασίας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βέβαια και πληροφορίες που παρουσιάζουν ένα διαφορετικό σκηνικό. Σημειώνοντας ότι αρκετά από τα Ελληνικά καταστήματα που «έφαγαν πόρτα» από την Nike δεν ήταν… και τόσο συνεπή απέναντι στην εταιρία. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι υπήρχαν καταστήματα που ανάμεσα στα original προϊόντα της εταιρίας που πούλαγαν, «έχωναν» και κάποια… «μαϊμού». Με τους καταναλωτές φυσικά να μην καταλαβαίνουν τη διαφορά.

Τι αναφέρει η επιστολή της Nike προς τα καταστήματα

Το ευρωπαϊκό τμήμα της εταιρείας αθλητικών ειδών (NIKE EUROPEAN OPERATION NETHERLANDS – NEON), ανακοίνωσε προς τα συγκεκριμένα καταστήματα πως μετά τις 27 Οκτωβρίου του 2021 δεν θα μπορούν να παραγγέλνουν προϊόντα της Nike για να τα πουλήσουν, με τον ισχυρισμό ότι η στρατηγική τους δεν συνάδει με τα στρατηγικά της σχέδια.

η ΝΕΟΝ αναφέρει στην επιστολή της: «Υστερα από αναλυτική εξέταση της στρατηγικής διανομής της ΝΕΟΝ, η ΝΕΟΝ αποφάσισε ότι η στρατηγική της επιχείρησής σας δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της ΝΕΟΝ».

«Στα πλαίσια αυτά θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ΝΕΟΝ έχει αποφασίσει να διακόψει την επιχειρηματική συνεργασία με εσάς / την εταιρεία σας από το τέλος της σεζόν SU22 και ως εκ τούτου η επιχειρηματική σχέση θα λήξει αυτόματα στις 31 Μαΐου 2022 χωρίς να απαιτείται καμία επιπλέον προειδοποίηση» προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίζοντας πως «η τελευταία σεζόν που θα σας παραδοθεί θα είναι η SU22 (καλοκαίρι 2022)».

Αυτό κατά την εταιρεία σημαίνει πως «για την τελευταία σεζόν παραγγελιών SU22 εσείς/η εταιρεία σας δεν θα μπορείτε να υποβάλλετε καμία παραγγελία μετά την 20η Μαΐου 2022». Και προστίθεται ως διευκρίνιση πως «σύμφωνα με το σύστημα Μελλοντικών Παραγγελιών της ΝΕΟΝ, στο οποίο οι παραγγελίες τίθενται αρκετούς μήνες πριν από τις παραδόσεις, εσείς / η εταιρεία σας δεν θα μπορείτε να υποβάλλετε Μελλοντικές Παραγγελίες Προϊόντων Nike μετά τις 27 Οκτωβρίου 2021».

Ο κολοσσός της αθλητικής ένδυσης δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης. Δίνει περιθώριο 17 μηνών στις ελληνικές επιχειρήσεις να βρουν τρόπο να αναπληρώσουν το «χαμένο» εμπόρευμα, μιας εταιρείας, της οποίας οι πωλήσεις των προϊόντων μπορούν να αντιστοιχούν ακόμη και στο 80% του τζίρου κάποιων εξ αυτών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + thirteen =