αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσο κοστίζει να κάνεις «εξόρυξη» Bitcoin στο δωμάτιο σου στην Ελλάδα

Πόσο κοστίζει να κάνεις «εξόρυξη» Bitcoin στο δωμάτιο σου στην Ελλάδα

Η συζήτηση για τα κρυπτονομίσματα καλά κρατεί. Και αρκετοί είναι αυτοί που σκέφτονται να κάνουν την επενδυτική τους κίνηση. Εδώ υπάρχει ένα πρακτικό ερώτημα: Πόσο κοστίζει να κάνεις «εξόρυξη» Bitcoin στην Ελλάδα; Ακόμα και από το σπίτι σου- αν φυσικά έχεις τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό.

Η διαδικασία εξόρυξης ενός κρυπτονομίσματος αποτελεί κάτι σαν τον πρωτογενή τομέα της συγκεκριμένης αγοράς. Δηλαδή αν δε δαπανάτε χρήματα ως απλοί επενδυτές ή traders προκειμένου να αποκτήσετε ένα κρυπτονόμισμα ή να ποντάρετε σε αυτό, τότε η μοναδική επιλογή αποτελεί το λεγόμενο mining.

Το mining συνδέεται άμεσα με το κόστος ηλεκτροδότησης, καθώς οι πόροι που χρειάζεται ο υπολογιστής (ο οποίος συνήθως πρέπει να μένει ανοιχτός όλη μέρα και να “δουλεύει στο φούλ”) καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Γι’ αυτό και αν δεν έχετε με κάποιο τρόπο πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα ή δε κατοικείτε στη… Βενεζουέλα, την Κίνα ή τη Σιβηρία όπου λόγω αφθονίας ενεργειακών πόρων οι απλοί πολίτες δαπανούν ελάχιστα σε ιδιωτική κατανάλωση, τότε το mining μάλλον δεν είναι για εσάς, διότι απλώς δε συμφέρει.

Η Elite Fixtures έχει κάνει μια έρευνα και έχει καταγράψει ο κόστος ρεύματος για την εξόρυξη ενός bitcoin σε 115 διαφορετικές χώρες, με βάση τις χρεώσεις ρεύματος. Οι περιπτώσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτή της Βενεζουέλας, καθώς αποτελεί τη φθηνότερη επιλογή με 531 δολ. και της Νότιας Κορέας που αποτελεί την ακριβότερη επιλογή με 26.170 δολ..

Στην Ελλάδα, το κόστος εξόρυξης ανέρχεται στα 9.120 δολ. και στην Κύπρο στα 8.723 δολάρια.

Οι αριθμοί μπορεί να διαφοροποιούνται λίγο σε βάθος χρόνου. Ωστόσο η παρακάτω λίστα μπορεί να σας βοηθήσει να έχει μια εικόνα για το τι ισχύει σε κάθε χώρα, ποιες χώρες είναι οι «φθηνές» και ποιες οι «ακριβές» για όποιον αποφασίσει να κάνει μια τέτοια διαδικασία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =