αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΠόσο ενέργεια χρειάζεται για την εξόρυξη Bitcoin

Πόσο ενέργεια χρειάζεται για την εξόρυξη Bitcoin

Έχεις σκεφτεί να κάνεις εξόρυξη Bitcoin; Φυσικά κάτι τέτοιο γίνεται με τεχνολογικό τρόπο. Δεν χρειάζεται… να σκάψεις.

Τι κοστίζει; Χρόνο, ενέργεια και μηχανήματα. Όπως σημειώνει το Euro2day.gr, όσο πιο δυνατός είναι ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών, τόσο πιο πολλές διεκπεραιώσεις κάνει, άρα τόσο πιο πολλά κρυπτονομίσματα κερδίζει. Βέβαια εκτός από εξαιρέσεις κρυπτονομισμάτων, αυτή η δουλειά δεν γίνεται σοβαρά από ένα συνηθισμένο οικιακό υπολογιστή. Πλέον είναι κανονική βιομηχανική παραγωγή. Απαιτούνται ειδικά μηχανήματα, που δουλεύουν ασταμάτητα. 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Οι επικριτές ισχυρίζονται πως από τις συναλλαγές στα κρυπτονομίσματα δαπανάται ήδη σημαντική ενέργεια. Αν δεκαπλασιαστεί ή εκατονταπλασιαστεί, η ενέργεια που θα χρειάζεται να παραχθεί θα είναι τεράστια, ίσως δυσβάστακτη για τον πλανήτη. Φυσικά δεν ισχύει αυτή η αναλογία. Είναι σαν να λες ότι ο γιος μου είναι 1,70 στα 15 του, άρα όταν φτάσει τα 30 θα είναι 3,5 μέτρα!

Στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε πόση ενέργεια πραγματικά καταναλώνει. Δεν γνωρίζουμε την αποδοτικότητα των μηχανημάτων, κάτι που μας εμποδίζει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Από το πανεπιστήμιο του Cambridge έχει γίνει μια σοβαρή προσπάθεια υπολογισμού, αλλά η απόκλιση μεταξύ της πιθανής μικρότερης κατανάλωσης και της πιθανής μεγαλύτερης είναι πολύ μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, αν λάβουμε υπόψη μας την εκτίμησή τους, είναι 83 TWh τον χρόνο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η Ελλάδα καταναλώνει 50,8 TWh.

Από μια πρώτη ματιά φαίνεται πολύ, αλλά από περιβαλλοντική πλευρά, η κατανάλωση της ενέργειας δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η κατανάλωση από μεθόδους που μολύνουν. Εξαρτάται από τον τύπο και από τον τρόπο παραγωγής. Οι σημερινοί μεγάλοι παραγωγοί του Bitcoin είναι καταναλωτές καθαρών μορφών ενέργειας. Όχι πως το κάνουν αναγκαστικά υποκινούμενοι από περιβαλλοντολογική συνείδηση, αλλά επειδή είναι ο μόνος τρόπος να είναι ανταγωνιστικοί. Το Bitcoin τείνει να παράγεται εκεί που υπάρχει χαμηλό κόστος ενέργειας.

Συνήθως η χαμηλή τιμή βρίσκεται στα σημεία που αν δεν χρησιμοποιηθεί, θα χαθεί, γιατί δεν υπάρχει δίκτυο διανομής. Για αυτό όχι μόνο δεν αυξάνει την τιμή, αυξάνοντας τη ζήτηση, αλλά έχει βοηθήσει να συντηρηθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που μέχρι πρόσφατα ήταν αντιοικονομικές. Για παράδειγμα βλέπουμε στην πιο κάτω φωτογραφία ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Σιβηρία. Εκεί δίπλα βρίσκεται η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής της χώρας. Έχουν κάνει συμφωνία με το εργοστάσιο και παίρνουν όσο ρεύμα τούς περισσεύει. Έτσι και δεν χάνεται και εκείνοι αγοράζουν φτηνότερα την κιλοβατώρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 2 =