αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠόσα παραπάνω χρήματα θα πληρώνει ένας εργοδότης, με τον νέο κατώτατο μισθό

Πόσα παραπάνω χρήματα θα πληρώνει ένας εργοδότης, με τον νέο κατώτατο μισθό

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 10,92% ή από τα 586 στα 650 ευρώ, ο εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης θα εισπράττει 54 ευρώ επιπλέον σε μηνιαία βάση, μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο εργοδότης του θα πρέπει να πληρώσει 80 ευρώ επιπλέον καθώς, εκτός από το καταβλητέο ποσό στον εργαζόμενο, ανεβαίνει και το ύψος των εργοδοτικών εισφορών. Μάλιστα, στις περιπτώσεις εργαζομένων ηλικίας κάτω των 25 ετών –όπου η αύξηση του μεικτού μισθού διαμορφώνεται στα 139 ευρώ με την καθαρή μεταβολή να ανέρχεται στα 117 ευρώ–, το εργοδοτικό κόστος ανεβαίνει κατά 174 ευρώ τον μήνα.

Αυτά τα ποσά αποτυπώνουν τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας από την 1η Φεβρουαρίου. Και πλέον το ενδιαφέρον, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, μετατοπίζεται στο πώς θα αντιμετωπίσουν οι εργοδότες αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Συγκριτικά με τα όσα είχε προϋπολογίσει μια επιχείρηση για το 2019, προκύπτει πρόσθετο κόστος το οποίο ξεκινάει από τα 1.118 ευρώ τον χρόνο (για έναν εργαζόμενο άνω των 25 ετών χωρίς καμία προϋπηρεσία ή με λιγότερα από τρία χρόνια στη δουλειά) και φτάνει έως και τις 2.436 ευρώ για έναν νέο υπάλληλο κάτω των 25 ετών.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 13 =