Κοινές δράσεις πολιτισμού θα πραγματοποιήσουν οι δήμοι Πειραιά και Αθήνας, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μάλιστα, θα εφαρμοστεί και μια πρωτότυπη ιδέα, απαγγελίας ποιημάτων την πρώτη ημέρα κάθε μήνα, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου, στην κλασική διαδρομή του “040”. Μέσα στο λεωφορείο και κατά την διάρκεια του δρομολογίου Αθήνα-Πειραιάς ποιητές θα απαγγέλλουν τμήματα από τις συλλογές τους με κοινό τους επιβάτες.
Τη συνεργασία μεταξύ των πόλεων της Αθήνας και του Πειραιά ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πειραιά Γιάννης Μώραλης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως “όταν συνεργάζονται οι πόλεις με σημαντικούς και πρωτοπόρους φορείς πολιτισμού, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μπορούν να ξεπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες, να λειτουργήσουν ενωτικά, να δημιουργήσουν και να αφυπνίσουν”.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις διεθνείς διοργανώσεις, όπως η φιλοξενία της documenta 14 το 2017 και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου της UNESCO με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τονίζοντας πως “η πόλη βάζει τα θεμέλια για την καθιέρωσή της στο διεθνή πολιτιστικό χάρτη”. Τόσο η Αθήνα όσο και ο Πειραιάς, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καμίνη συνδυάζουν τη μοναδική πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία με τη σύγχρονη δημιουργία και την πρωτοπορία, ασφαλείς και ανοικτές, ανεκτικές, ζωντανές και ανέκαθεν πολυσυλλεκτικές. “Η Αθήνα κι ο Πειραιάς είναι πια μια ενιαία πόλη που θα χρειαζόταν μητροπολιτική διακυβέρνηση. Τα διοικητικά όρια δεν υπάρχουν για να διαιρούν, αλλά για να τα υπερβαίνουμε και να συνεργαζόμαστε”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης εξήγησε πως “γίνεται προσπάθεια να γίνει ο Πειραιάς πολιτιστικός προορισμός κι όχι μόνο πύλη εισόδου-εξόδου. Το ζητούμενο της εποχής είναι οι συνεργασίες και η σημερινή κίνηση είναι πρότυπο, δίνει μια διαφορετική υπόσχεση και νοοτροπία και αποτελεί την αρχή μιας σειράς κοινών δράσεων. Οι κοινωνίες μπορούν να στηριχθούν και να αντλήσουν από την πολιτισμική και πολιτιστική τους ταυτότητα και κυρίως πιστεύουμε ότι μέσω των συνεργασιών, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε να προχωράμε μπροστά” ανέφερε συγκεκριμένα.
Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Νίκος Θεοχαράκης, χαρακτήρισε ως τεράστια επιτυχία του δήμου Αθηναίων να αναγνωριστεί η Αθήνα, μια πόλη που αντιπροσωπεύει όλες τις σχολές φιλοσοφίας, ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. “Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είναι βασικό πολιτιστικό κομμάτι της πόλης και θέλουμε να εντείνουμε τις στρατηγικές συνεργασίας μας με τον δήμο της Αθήνας, τόσο με το πολιτιστικό, όσο και με το συνεδριακό τμήμα του Μεγάρου. Να δεθούμε με ενεργές νέες δυνάμεις του τόπου” ανέφερε ο κ. Θεοχαράκης.
Η συντονίστρια του προγράμματος της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων Εριφύλη Μαρωνίτη, στην παρέμβασή της δήλωσε πως “το πρόγραμμα της διοργάνωσης ξεπερνά τις 270 δράσεις και εκδηλώσεις, καθώς κι ένα ευρύ φάσμα φορέων υλοποίησης στους οποίους συγκαταλέγονται μείζονες και καταξιωμένοι φορείς και οργανισμοί πολιτισμού αλλά και μικρότερες δημιουργικές ομάδες, με αποτέλεσμα να “παντρεύονται” διαφορετικές ιδέες διαφορετικής προέλευσης, πάντα με άξονα το βιβλίο ή την αφήγηση”.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του δημοτικού θεάτρου Πειραιά Νίκος Διαμαντής στην ομιλία του χαρακτήρισε το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ως ένα “υπομονετικό και ανήσυχο θέατρο. Δουλεύουμε μέσα κι έξω από το θέατρο και βρίσκουμε τον τρόπο να συνεχίζομε μπροστά”. Αποκάλυψε δε πως ανάμεσα στις υπόλοιπες θα υπάρχει και η δράση με τίτλο “Ένα ποίημα είναι μια πόλη”. Θα λαμβάνει χώρα κάθε πρώτη του μήνα με φυσική απαγγελία ποιημάτων μέσα στο λεωφορείο που εκτελεί την ιστορική γραμμή 040 που εδώ και πολλές δεκαετίες συνδέει Αθήνα και Πειραιά. “Καθ’ οδόν, εν μέσω επιβατών, ποιητές θα διαβάζουν ποιήματα από τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές τους, συνδυάζοντας τη δυνατότητα της δημόσιας φωνής, της ανάγνωσης, της φυσικής παρουσίας και του αναστοχασμού σε μια εποχή ταχύτητας και εικόνας” κατέληξε ο κ. Διαμαντής.
Εκ μέρους του νεοσύστατου Κέντρου Εικαστικών Τεχνών Annex M του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η ‘Αννα Καφέτση, δήλωσε πως “η σύγχρονη τέχνη είναι προνομιακό πεδίο για την “Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου” με τα είδη του λόγου να αποτελούν σταθερό κεντρικό προβληματισμό των καλλιτεχνών. Παράλληλα, το Annex M είναι μια ατμομηχανή για να πάει τα πράγματα αλλού, να γίνει άνοιγμα στο νέο, άνοιγμα στην πόλη. Παράλληλα θα υπάρξει δημόσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις για ευρείες κατηγορίες κοινού, προβολές, αναγνώσεις, συζητήσεις” δήλωσε η κα. Καφέτση.