αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΠέντε σημάδια που δείχνουν ότι σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά σου

Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά σου

Είναι πιθανό να είσαι σε μία δουλειά που δεν σου αρέσει. Αλλά υπάρχει και ένα ακόμα χειρότερο σενάριο: Να σε εκμεταλλεύονται στη δουλειά σου. Όποιο κι αν είναι το επάγγελμα στο οποίο δραστηριοποιείσαι.

Κάπως έτσι μπορεί να χαθεί ο έλεγχος, να καταλήξεις να κάνεις tasks που δεν περιλαμβάνονται στο ρόλο σου, να φορτώνεσαι όλο και περισσότερη δουλειά, και φυσικά να μην αμείβεσαι επιπλέον για αυτή. Εδώ είναι 5 σημάδια που πρέπει να σε προβληματίσουν:

1# Σου δίνουν συνεχώς επιπλέον δουλειά χωρίς να σε ρωτήσουν (και χωρίς να σε πληρώσουν έξτρα). Ναι, μπορεί να τύχει κάποιες φορές να μείνεις μισή ώρα παρά πίσω στο γραφείο. Αλλά αν σου δίνουν συνεχώς επιπλέον δουλειές που αυξάνουν αισθητά το φόρτο εργασίας σου και δεν είναι σύμφωνες με τα καθήκοντά σου, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Ειδικά αν αυτή η έξτρα δουλειά δεν συνοδεύεται και από έξτρα… αμοιβή. Και είναι πολύ πιθανό αυτή η κατάσταση να παγιωθεί.

2# Κάνεις τη δουλειά δύο (ή και περισσότερων) ανθρώπων. Ίσως κάποιος συνάδελφος να παραιτήθηκε και τώρα να κάνεις εσύ και τη δουλειά του. Αλλά είναι σίγουρο πως αν τρέχεις πολλές δουλειές ταυτόχρονα δεν θα είσαι παραγωγικός. Και είναι επίσης πιθανό να φθείρεις την υγεία σου. Οκ, το να παραιτηθεί ένα συνάδελφος είναι ένα απρόοπτο σκηνικό. Αλλά υπάρχει και το… πιο οργανωμένο: Σε αρκετές αγγελίες -και στην Ελλάδα- βλέπουμε ότι εταιρίες αναζητούν ένα άτομο για συγκεκριμένη θέση το οποίο στην πραγματικότητα όμως θα κάνει tasks για… 2-3 θέσεις. Αν δεις κάτι τέτοιο, μείνε μακριά. Για να αποφύγεις το σκηνικό που περιγράφουμε παραπάνω.

3# Δεν αμείβεσαι σύμφωνα με όσα κάνεις. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι συνήθως χαμηλοί. Ειδικά αν αμείβεσαι με τον βασικό μισθό ή λίγο πιο πάνω. Είναι λοιπόν πιθανό να αμείβεσαι με λίγα χρήματα, σε σχέση με όση δουλειά βγάζεις. Δες αν υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες στην αγορά. Κάνε τις κινήσεις σου και αν βρεις μια οικονομικά καλύτερη πρόταση, κάνε την μεταγραφή.

4# Δεν σου δίνουν άδεια ή δεν σε αφήνουν να κάνεις διάλειμμα. Αν το αφεντικό σου φωνάζει επειδή έκανες ένα μικρό διάλειμμα ή δεν σε αφήνει να πάρεις άδεια, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ανεξάρτητα από τον κλάδο που δουλεύεις, μια καλή εταιρία αναγνωρίζει την σημαντικότητα του να πάρεις άδεια ή του να έχεις διαλείμματα μέσα στην ημέρα. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι είναι απολύτως αναγκαία για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και την απόδοση της εταιρίας. Πέρα από αυτό, είναι και πράγματα που έτσι κι αλλιώς δικαιούσαι.

5# Σου στέλνουν συνεχώς emails ή σε παίρνουν τηλέφωνα εκτός ωραρίου. Επίσης ένα φαινόμενο που είναι έντονο στην εποχή μας. Το είδαμε ακόμα περισσότερο στην περίοδο της πανδημίας, όπου πολλοί εργαζόμενοι βρέθηκαν να δουλεύουν ξαφνικά remote μπροστά σε ένα laptop. Αν τα επαγγελματικά emails και τα τηλέφωνα εκτός ωραρίου έχουν γίνει… συνήθεια, ίσως έχει έρθει η ώρα να βάλεις τα όρια σου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Harvard Business Review: Πως να παραιτηθείς από την δουλειά σου, χωρίς να «κάψεις» τις γέφυρες

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 5 =