αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑHarvard Business Review: Πως να παραιτηθείς από την δουλειά σου, χωρίς να «κάψεις» τις γέφυρες

Harvard Business Review: Πως να παραιτηθείς από την δουλειά σου, χωρίς να «κάψεις» τις γέφυρες

Οι περισσότεροι από εμάς έχει τύχει να παραιτηθούμε από μία δουλειά, κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας. Και αυτή η κίνηση δεν γίνεται πάντα… με τον πιο ομαλό τρόπο.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι παραιτήσεις δείχνουν να είναι πιο συχνές. Πρόσφατη έρευνα της Microsoft αποκάλυψε ότι το 54% της Generation Z και το 41% ​​όλων των εργαζομένων παγκοσμίως, σκέφτονται να παραιτηθούν. Με τις εσωτερικές εντάσεις να αυξάνονται καθώς οι άνθρωποι επιστρέφουν στα γραφεία, είναι φυσικό να φοβόμαστε τις αντιδράσεις που μπορεί να επιφέρει μια πιθανή παραίτηση.

Υποθέτοντας ότι έχετε σκεφτεί τις επιλογές σας και δεν βλέπετε… φως στον ορίζοντα εντός της παρούσας εργασιακής στέγης, αυτό που απομένει είναι να κάνετε το μεγάλο άλμα. Η μεγάλη έξοδος. Αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο αν έχετε την επόμενη δουλειά σας έτοιμη, αλλά ακόμα κι αν δεν την έχετε, η ψυχική σας υγεία και ευεξία μπορεί να διατηρηθούν καλύτερα με την επιλογή σας να παραιτηθείτε από μια δουλειά ή ένα αφεντικό που δεν σας αρέσει.

Ενώ δεν μπορείτε να ελέγξετε τον τρόπο με τον οποίο το αφεντικό ή οι συνάδελφοί σας θα αντιδράσουν στην απόφασή σας, από την άλλη μπορείτε να ελέγξετε τις κινήσεις που θα κάνετε από τη μεριά σας έτσι ώστε να περιορίσετε τις πιθανότητες για εσωτερικές αρνητικές αντιδράσεις. Το Harvard Business Review παραθέτει σε άρθρο του 6 συγκεκριμένες κινήσεις για να παραιτηθείς από μία δουλειά χωρίς να «κάψεις» τις γέφυρες. Χωρίς να καταστρέψεις τις σχέσεις που έχεις χτίσει τόσο καιρό.

Μην καθυστερείς να το πεις στο αφεντικό σου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να… καθυστερούμε τις ανακοινώσεις. Αυτό δεν είναι καλό για καμία πλευρά. Εάν αποφασίσατε ότι το καλύτερο για εσάς είναι να παραιτηθείτε, τότε η καθυστέρηση της ανακοίνωσης σας θέτει σε κίνδυνο την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία. Ο κίνδυνος εδώ είναι να αρχίσετε να αισθάνεστε ενοχές και να εκλογικεύετε λόγους για να μείνετε, επινοώντας σενάρια στα οποία “επιμένοντας λίγο περισσότερο” μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της κατάστασής σας. Αλλά αυτό που είναι πιο πιθανό να συμβεί είναι μια συσσώρευση δυσαρέσκειας απέναντι στην εταιρεία, το αφεντικό και τους συναδέλφους σας – κάτι που τελικά οι άλλοι θα νιώσουν. Εάν το κίνητρό σας έχει μειωθεί και το μυαλό σας απομακρύνεται από εκεί που είστε, το αφεντικό και η ομάδα σας μπορεί να μπερδευτούν από την αίσθηση της απόσπασης της προσοχής ή της χαμηλότερης αποδοτικότητας. Οι περισσότεροι εργοδότες/ managers προτιμούν να ξέρουν όσο πιο νωρίς γίνεται ότι θα παραιτηθείς.

Να είσαι ευγενικός, όχι θυμωμένος. Αυτοί οι τελευταίοι απρόβλεπτοι μήνες έχουν αποκαλύψει σίγουρα τους καλύτερους και χειρότερους ηγέτες/ οργανισμούς, και ίσως έχει τύχει να είστε το χειρότερο άκρο. Αισθάνεστε εξωθημένοι, οτι σας εκμεταλλεύονται και δεν σας εκτιμούν. Σκέφτεστε ότι έχετε κάνει ό, τι καλύτερο μπορείτε για να εκφράσετε τις ανάγκες σας αλλά δεν είδατε κάποια αλλαγή. Τώρα πρέπει να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι καθώς ενημερώνετε το αφεντικό σας. Ιδανικά, κάντε αυτήν τη συζήτηση αυτοπροσώπως, αλλά αν αυτό δεν γίνεται τότε κάντε το τουλάχιστον με video-call, ώστε να βλέπει ο ένας το πρόσωπο του άλλου. Ξεκινήστε με κάτι σαν: «Μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσω στο επόμενο κεφάλαιο της καριέρας μου. Ο στόχος μου σε αυτήν τη συνομιλία είναι να συζητήσουμε πώς να κάνουμε τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή και για τους δύο». Αντισταθείτε στην παρόρμηση να εκφράσετε θυμό ή απογοήτευση. Να είσαι ήρεμος και να παρουσιάσεις την απόφαση σου ως οριστική, χωρίς να αφήνεις περιθώρια για παρερμηνείες.

Προετοιμάσου για ένα… προδομένο αφεντικό. Ορισμένα αφεντικά αντιμετωπίζουν την παραίτηση ως πράξη απιστίας. Εάν αισθανθείτε ότι το αφεντικό σας μπορεί να βλέπει την αποχώρησή σας ως προδοσία ή θεωρεί ότι είστε αχάριστοι για την «ευκαιρία που σας έδωσαν», τότε είναι χρήσιμο να εξηγήσεις λίγο πιο αναλυτικά τα δεδομένα από τη μεριά σου. Να είσαι ξεκάθαρος ότι πρόκειται για τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και τους στόχους της καριέρας σου. Απέφυγε την αποστολή μηνυμάτων που σηματοδοτούν ότι το αφεντικό σου είναι ο λόγος που φεύγεις (ακόμα κι αν είναι). Όταν κατηγορείς το άτομο με το οποίο προσπαθείς να διαπραγματευτείς ένα ειρηνικό τέλος, κινδυνεύεις να «κάψεις» τη γέφυρα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να εκφράσετε την εκτίμησή σας για την ευκαιρία που σας δόθηκε και όσα μάθατε. Και μετά να αποχωρήσετε για τον επόμενο σταθμό της καριέρας σας.

Μην αφήνεις τους συναδέλφους σου σε δύσκολη θέση. Ενδέχεται να υπάρχουν μερικές εργασίες που δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε πριν από την αναχώρησή σας. Προσφερθείτε να κάνετε ό, τι μπορείτε για να περάσετε τη σκυτάλη στον επόμενο/ ους. Είναι καλό να υπάρχει μια περίοδος τουλάχιστον 2 εβδομάδων για να γίνει η μετάβαση. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε περισσότερο χρόνο για να κάνετε μια σταδιακή μετάβαση και να ολοκληρώσετε τυχόν εκκρεμή έργα στον τρέχοντα εργοδότη σας.

Δεν χρειάζεται να ελέγξεις όλες τις αντιδράσεις. Αποφύγετε να προσπαθήσετε να ελέγξετε όλες τις αντιδράσεις κατά την αποχώρηση σας. Το αφεντικό σας μπορεί να είναι θυμωμένο ή πληγωμένο. Οι συνάδελφοι σας μπορεί να αισθάνονται ότι τους εγκαταλείπετε. Μπορεί να κάνουν ενοχλητικά σχόλια που σας κάνουν να αισθάνεστε ένοχοι. Παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας και να είστε πάντα ευγενικοί. Αν κάποιος αντιδρά αρνητικά στην απόφαση σας, πείτε κάτι σαν: «Καταλαβαίνω ότι είσαι αναστατωμένος και λυπάμαι που νιώθεις έτσι. Ελπίζω όμως ότι θα αποδεχτείς ότι πρέπει να κάνω αυτό που μου ταιριάζει καλύτερα».

Θυμήσου, η φήμη σου δεν βασίζεται σε μία απόφαση. Όταν παραιτούμαστε από μια δουλειά, πολλές φορές έχουμε το άγχος ότι αυτή η κίνηση μας θα πλήξει την φήμη μας. Ότι οι πρώην συνάδελφοι και ο πρώην εργοδότης μας ίσως μιλήσουν αρνητικά για εμάς στην αγορά. Ωστόσο, οι μελλοντικοί εργοδότες μάλλον δεν θα στηριχθούν σε… κουτσομπολιά για να σχηματίσουν γνώμη για εσένα. Η φήμη σου ως επαγγελματίας – όσο νωρίς και αν είσαι στην καριέρα σου- γεννιέται από την ποιότητα δουλειάς και τις γενικότερες επιλογές που έχεις κάνει. Οι άνθρωποι επιλέγουν να εγκαταλείπουν τις δουλειές τους συνεχώς για πολλούς λόγους- και αυτή την περίοδο είναι ακόμα πιο έντονο το φαινόμενο. Αν θεωρείς ότι η παραίτηση και η μετάβαση σε άλλη επαγγελματική στέγη είναι το καλύτερο για εσένα τώρα, κάνε το!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 2 =