αρχικηVIRALΟι Ιάπωνες τοποθετούν διαφανείς δημόσιες τουαλέτες, με «έξυπνο γυαλί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι Ιάπωνες τοποθετούν διαφανείς δημόσιες τουαλέτες, με «έξυπνο γυαλί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μία πρώτη, γρήγορη ματιά είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς ένας χώρος ανάπαυσης δημόσιος, με διαφανείς τοίχους, θα μπορούσε να μας βοηθήσει στη μείωση του άγχους που βιώνουν ορισμένοι άνθρωποι κατά τη χρήση μίας δημόσιας τουαλέτας. Ένας καινοτόμος σχεδιασμός από έναν από τους πιο πρωτοποριακούς αρχιτέκτονες στην Ιαπωνία έχει αυτό ακριβώς ως στόχο.

Πρόσφατα σε πολλά πάρκα στο Τόκιο τοποθετήθηκαν τουαλέτες, διαφανείς στην πρώτη όψη. Πρόκειται για δημιουργία του βραβευμένου με το βραβείο Pritzker αρχιτέκτονα Σιγκέρου Μπαν και περίπου δέκα ακόμη κορυφαίων σχεδιαστών.  

Οι συγκεκριμένες τουαλέτες είναι κατασκευασμένες από χρωματιστό “έξυπνο γυαλί”, το οποίο γίνεται αδιαφανές όταν είναι κατειλημμένες.  

Οι καινοτόμες τουαλέτες τοποθετήθηκαν σε πέντε σημεία της πολυσύχναστης συνοικίας Σιμπούγια του Τόκιο, στο πλαίσιο του προγράμματος Tokyo Toilet Project, που έχει αναλάβει το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Nippon Foundation.  

“Όσον αφορά τις δημόσιες τουαλέτες, υπάρχουν δύο ανησυχίες, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πάρκα. Η πρώτη έχει να κάνει με το αν και κατά πόσο είναι καθαρό το εσωτερικό τους και η δεύτερη αν κρύβεται κάποιος μέσα σε αυτές”, αναφέρει το ίδρυμα.  

Με αυτή την κατασκευή, μπορεί κάποιος να ελέγξει και τα δύο, χωρίς να χρειαστεί να μπει. Ταυτόχρονα το γυαλί γίνεται αδιαφανές μόλις κλειδωθεί η πόρτα. Επιπλέον, όπως επισημαίνει το Nippon, το βράδυ οι τουαλέτες φωτίζουν τα πάρκα σαν όμορφα φανάρια. 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι την άνοιξη του 2021 οι “διαφανείς τουαλέτες” θα τοποθετηθούν σε 17 διαφορετικά σημεία στη Σιμπούγια, καθώς στόχος είναι να αλλάξει η επικρατούσα αντίληψη για τις δημόσιες τουαλέτες, οι οποίες κατά κανόνα θεωρούνται από τους πολίτες “σκοτεινές, βρώμικες, δύσοσμες και τρομακτικές”.  

Πηγή: news247.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + four =