αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι δύο ιδρυτές της Stripe ξεκίνησαν από ένα χωριό χωρίς ίντερνετ. Τώρα έχουν στα χέρια τους έναν κολοσσό 95 δισ. δολαρίων

Οι δύο ιδρυτές της Stripe ξεκίνησαν από ένα χωριό χωρίς ίντερνετ. Τώρα έχουν στα χέρια τους έναν κολοσσό 95 δισ. δολαρίων

Για τους Patrick και John Collison έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Πρόκειται για τα δύο αδέρφια που ίδρυσαν την Stripe. Τώρα έχουν στα χέρια τους «χρυσάφι»: Με την αξία της εταιρίας τους να αγγίζει τα 95 δισ. δολάρια, ο 32χρονος Patrick και ο 30χρονος John διαθέτουν περιουσία 11,4 δισ. δολαρίων ο καθένας. 

Με το νέο γύρο χρηματοδότησης που άντλησε, η εταιρεία πληρωμών Stripe κατάφερε να ανεβάσει την αποτίμησή της σε επίπεδα που ξεπερνούν εκείνη της SpaceX του Musk και της εφαρμογής delivery Instacart.  Συγκεκριμένα, η Stripe άντλησε ακόμα 600 εκατ. δολάρια, από επενδυτές όπως οι Allianz X, Sequoia Capital και το National Treasury Management Agency (NTMA) της Ιρλανδίας. 

Η εταιρεία έχει σχεδόν τριπλασιάσει την αξία της σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, καθώς προηγουμένως είχε αποτιμηθεί στα 36 δισ. δολάρια. 

Τα δύο αδέρφια που ξεκίνησαν από ένα χωριό

Οι δύο ιδρυτές, Patrick και John Collison, ακολούθησαν τη δική τους ιδιαίτερη διαδρομή προς την κορυφή. Ξεκίνησαν από ένα μικρό χωριό στην Ιρλανδία, με το όνομα Ντομινίρ. Εκεί όπου για να έχουν ίντερνετ, οι γονείς τους αναγκάστηκαν να αγοράσουν ειδική συσκευή, αφού η περιοχή δεν είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Η επιτυχία τους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμμονή τους με την τεχνολογία και την κωδικοποίηση, όπως έχει γράψει το CNBC. Τα δύο αδέρφια έμαθαν να γράφουν κώδικα στην ηλικία των 10 ετών.

«Πήγα στο βιβλιοπωλείο ένα Σάββατο και αγόρασα ένα βιβλίο για τον προγραμματισμό. Έτσι άρχισα τον προγραμματισμό» λέει ο Patrick.

Αργότερα, τα δύο αδέρφια είχαν… κοινή αποτυχία στις σπουδές. Ο Patrick παράτησε το MIT, ενώ ο John άφησε το Harvard. Και ξεκίνησαν την πρώτη τους startup με το όνομα Auctomatic. Μια πλατφόρμα διαχείρισης της αγοράς, για εταιρίες όπως το eBay. Μια πλατφόρμα που τελικά πούλησαν προς 5 εκατ. δολάρια. Ήταν πλέον έτοιμοι για το μεγάλο βήμα.

Το 2009 ξεκίνησαν να γράφουν κώδικα για την πλατφόρμα online πληρωμών, Stripe. Λίγο αργότερα εξασφάλισαν χρηματοδότηση στον incubator Y Combinator, όπου τράβηξαν τα βλέμματα επενδυτών όπως ο Elon Musk και ο Peter Thiel. Το 2011 ίδρυσαν επίσημα το Stripe και η πορεία τους εκτοξεύτηκε. Πλέον δεν μένουν στο μικρό χωριό τους, αλλά σε ένα πολυτελές σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Patrick είναι CEO της εταιρίας και ο John πρόεδρος. Ακόμα και σήμερα πάντως, οι δύο νέοι μοιάζουν ταπεινοί. Θεωρούν, ότι παρά το γεγονός ότι πέτυχαν τους στόχους τους πολύ νωρίς, έχουν ακόμα πολλά να κάνουν. Έχουν ακόμα εκείνον τον ενθουσιασμό, που είχαν όταν ξεκίναγαν πριν μερικά χρόνια. Σε εκείνο το μικρό χωριό στην Ιρλανδία

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + sixteen =