αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝέα έρευνα: Γιατί το κλασικό 8ωρο είναι ένα κακό μοντέλο εργασίας

Νέα έρευνα: Γιατί το κλασικό 8ωρο είναι ένα κακό μοντέλο εργασίας

Όλο και περισσότεροι ακαδημαϊκοί εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια να υποστηρίζουν ότι η πρακτική της οκτάωρης εργάσιμης ημέρας απλά δεν λειτουργεί, λέει ο Independent. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος εργασίας δεν έχει καμία σχέση με την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα. Το αντίθετο μάλιστα, αφού φαίνεται ότι λιγότερες ώρες εργασίας μας κάνουν πιο παραγωγικούς.

Από πού προέρχεται όμως το οκτάωρο;

Ιστορικά, οι οκτώ ώρες εργασίας την ημέρα αποκτήθηκαν σαν εργασιακό δικαίωμα μετά από μια εκστρατεία του κοινωνικού μεταρρυθμιστή Robert Owen το 1810. Την εποχή εκείνη, τα εργοστάσια ήταν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο και οι εργαζόμενοι συχνά εργάζονταν σε βάρδιες των 10 και 15 ωρών. Ο Robert Owen πρότεινε, αυτό που αργότερα έγινε σύνθημα: «Οκτώ ώρες εργασίας, οκτώ ώρες αναψυχής και οκτώ ώρες ανάπαυσης» και το 1926 – σχεδόν έναν αιώνα αργότερα – η εταιρεία Ford Motor έγινε μία από τις πρώτες στην Αμερική που εφάρμοσε την οκτάωρη εργάσιμη ημέρα για το προσωπικό της και ταυτόχρονα τον διπλασιασμό της αμοιβής των εργαζομένων.

Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, πολλοί ακαδημαϊκοί πιστεύουν ότι το οκτάωρο είναι μια έννοια ξεπερασμένη. Η H.Post αναφέρεται στον ερευνητή ύπνου Nathaniel Kleitman, ο οποίος ανακάλυψε κάτι που ονομάζεται «βασικός κύκλος ανάπαυσης» , δηλαδή τη φάση εκείνη του ύπνου όπου το σώμα μας εναλλάσσεται μεταξύ βαθέως και ελαφρού ύπνου, σε μια περίοδο διάρκειας 90 λεπτών.

Παρατήρησε επίσης ότι και κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβαίνει κάτι παρόμοιο, όπου μεταβαίνουμε από υψηλή επαγρύπνηση σε χαμηλότερη σε μια περίοδο επίσης 90 λεπτών, η οποία ονομάζεται ‘ultradian rythm’. Αποδεικνύοντας έτσι ότι για να διατηρηθεί η παραγωγικότητα κάποιου πρέπει να κάνει πολλά διαλείμματα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο δρ Travis Bradberry κάνει ένα βήμα παραπέρα και προτείνει μια εναλλακτική λύση: «Ο ιδανικός τρόπος εργασίας είναι 52 λεπτά εργασίας», λέει «ακολουθούμενος από 17 λεπτά ανάπαυσης. Οι άνθρωποι που εφήρμοσαν αυτό το πρόγραμμα είχαν σημαντική αύξηση στα επίπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της εργασίας τους».

Πηγή: LIFO

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − seven =