Οι εξελίξεις στην ηλεκτροκίνηση τρέχουν όλο και πιο γρήγορα. Το μέλλον φαίνεται ότι θα είναι ηλεκτρικό, και πολλές εταιρίες θέλουν να έχουν σημαντικό ρόλο μέσα σε αυτό το νέο τοπίο. Ανάμεσα τους και η ελληνική startup Carge. Η οποία μετρά μόλις ένα χρόνο λειτουργίας, αλλά ήδη έχει καταφέρει να κλείσει συνεργασίες σε αρκετές χώρες. Μέσα από την συγκεκριμένη εφαρμογή, ο οδηγός ενός ηλεκτρικού οχήματος μπορεί να βρει όλα τα σημεία φόρτισης όλων των δικτύων (ανεξαρτήτως παρόχου) σε ένα χάρτη.
Οι δύο ιδρυτές, Λευτέρης Καραμπατσάκης & Πέτρος Μπένος, μιλούν στο It’s Possible για το πως προέκυψε η ιδέα, σχολιάζουν τις «ηλεκτρικές επενδύσεις» που βλέπουμε στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ενώ παραθέτουν και τις επόμενες κινήσεις της Carge.
Με τι ασχολούσασταν επαγγελματικά πριν, και πως προέκυψε η ιδέα για το project σας;
Τα τελευταία 3,5 χρόνια εργαζόμασταν στην ίδια startup εταιρεία (Syncbnb) κι εκεί γνωριστήκαμε. Ο Πέτρος ήταν Lead Developer κι εγώ Head of Operations. Πιο πριν είχαμε περάσει από μεγαλύτερες εταιρείες διαφορετικών κλάδων.
Στις αρχές του 2020, βρέθηκα συνοδηγός στο πρώτο μου ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ενώ η εμπειρία για εμένα ήταν φανταστική, ο οδηγός δεν φάνηκε να το διασκεδάζει αρκετά. Παρατηρώντας τις κινήσεις και το άγχος του να βρει συμβατούς σταθμούς φόρτισης στις διάφορες εφαρμογές που είχε κατεβάσει, δημιουργήθηκε στο μυαλό μου ο πρώτος προβληματισμός. Λίγες ημέρες αργότερα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, ο προβληματισμός είχε μετατραπεί σε “side hustle” μετά την πρωινή εργασία. Έπρεπε να αποτυπώσω ένα πρώτο επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε να αποδείξω ότι έχει νόημα να συμβεί κάτι περισσότερο. Κάπου εκεί παρουσίασα την ιδέα στον Πέτρο, ο οποίος ενθουσιάστηκε διότι είχε αντιμετωπίσει το ίδιο θέμα στην Αγγλία και τελικά θέλησε να με βοηθήσει στο τεχνικό κομμάτι. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το λεγόμενο “momentum” της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας έφεραν μια εφαρμογή παροχής υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης (e-Mobility Service Provider) που ονομάζεται Carge (car+[ch]arge).
Με απλά λόγια πως μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας χρήστης την πλατφόρμα σας;
Ένας οδηγός ηλεκτρικού οχήματος -αφού κατεβάσει την εφαρμογή στο smartphone του- μπορεί να βρει όλα τα σημεία φόρτισης όλων των δικτύων (ανεξαρτήτως παρόχου) σε ένα χάρτη. Μόλις φθάσει εκεί, ενεργοποιεί τον φορτιστή με το πάτημα ενός κουμπιού και τέλος πληρώνει αυτόματα & ανέπαφα όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα κράτησης ενός σταθμού, για όσους οδηγούς προγραμματίζουν το ταξίδι τους και γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποιο σημείο της διαδρομής πρέπει να φορτίσει η μπαταρία τους. Όλα αυτά μέσα από 1 εφαρμογή.
Πρόσφατα είδαμε να ανακοινώνεται η επένδυση της Next.e.GO στην Ελλάδα, με το εργοστάσιο ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ενώ βλέπουμε και εταιρίες όπως η Tesla να κάνουν πιο έντονη την παρουσία τους στη χώρα μας. Πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί το τοπίο στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση;
Πιστεύουμε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία τα πράγματα θα εξελιχθούν ραγδαία τόσο σε υποδομές όσο και σε συνήθειες.
Αφενός, γίνονται μεταρρυθμίσεις για σύγχρονη & οικολογική μετακίνηση από τους ιθύνοντες φορείς. Οι επενδύσεις που ανακοινώθηκαν αποτελούν απόδειξη του παραπάνω. Παράλληλα, εισάγονται κίνητρα για ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Αφετέρου, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνεται, επηρεάζοντας έτσι και τις καταναλωτικές συνήθειες των οδηγών που επιλέγουν να μετακινούνται με ηλεκτρικά οχήματα έναντι των συμβατικών. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην Ελλάδα, ο αριθμός των αμιγώς ηλεκτρικών (BEV) και plug-in υβριδικών (PHEV) υπερδιπλασιάστηκε το έτος 2020 (εν μέσω της πανδημίας).
Ειδικότερα για εμάς, είναι αρκετά ευνοϊκές οι συνθήκες. Στην Ελλάδα, η φόρτιση σε δημόσια σημεία αντιπροσωπεύει υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τη φόρτιση σε οικιακό ή εργασιακό χώρο.
Εσείς ξεκινήσατε το project σας με δικά σας κεφάλαια ή λάβατε κάποια εξωτερική χρηματοδότηση; Και ποια είναι τα γενικότερα πλάνα σας σε αυτό το κομμάτι;
Σε αυτό το θέμα σταθήκαμε πολύ τυχεροί! Προφανώς είχαμε σκοπό να ξεκινήσουμε το project με δικά μας περιορισμένα κεφάλαια και στη διάρκεια του ταξιδιού θα αναζητούσαμε χρηματοδότηση. Όμως, εδώ έρχεται μια ωραία ιστορία: Την ημέρα που ανακοινώσαμε ότι θα αποχωρήσουμε από την προηγούμενη εταιρεία, πριν τελειώσει η συνάντηση, δεχθήκαμε την πρώτη μας προσφορά για επένδυση από τους δυο συνιδρυτές της. Αυτή η κίνηση μάς έδωσε μεγάλη ικανοποίηση & προβάδισμα, διότι μπορέσαμε να κάνουμε τα πρώτα στρατηγικά βήματα συνεργασίας με μεγάλους παίκτες στο χώρο της ηλεκτροκίνησης. Λίγες εβδομάδες αργότερα, επενδύθηκαν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια από τέσσερις επιπλέον angel investors. Κεφάλαια τα οποία δίνουν ζωή στο project για τους πρώτους μήνες ανάπτυξης και προώθησης του βασικού προϊόντος.
Το πλάνο μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα seed round μετά το 2ο τρίμηνο του 2021. Έτσι θα διεισδύσουμε σε 3 ακόμη χώρες, εξυπηρετώντας περισσότερους από 1400 χρήστες.
Μέσα σε περίπου 1 χρόνο λειτουργίας, έχετε κλείσει συνεργασίες σε διάφορες χώρες. Σε ποιες τοποθεσίες έχετε φτάσει ως τώρα;
Πράγματι, αν και το διάστημα λειτουργίας είναι μικρό, έχουμε καταφέρει να κλείσουμε στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες ενέργειας και υποδομών φόρτισης σε Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία, Πολωνία, Ρουμανία & Ελλάδα. Το γεγονός αυτό πρακτικά μας δίνει τη δυνατότητα να εμφανίσουμε στο χάρτη του Carge app περισσότερους από 180.000 φορτιστές σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, επειδή έχουμε πελατοκεντρική φιλοσοφία, προς το παρόν εξυπηρετούμε μόνο δύο χώρες στη γλώσσα τους (Ελλάδα & Ρουμανία) και το πρώτο τρίμηνο του 2021 η εφαρμογή θα είναι επίσης διαθέσιμη στους οδηγούς της Πολωνίας.
Δίνουμε το πλεονέκτημα της διασυνοριακής φόρτισης, προσφέροντας εξυπηρέτηση στη γλώσσα της εκάστοτε χώρας. Βάσει αυτού του πλάνου πορευόμαστε σαν ομάδα.
Σε τι στάδιο είστε αυτή τη στιγμή, και ποιος είναι ο Νο1 στόχος που θέλει να πετύχει η Carge στο κοντινό ή μακρινό μέλλον;
Στην παρούσα φάση, έχουμε παραχωρήσει την πρώτη έκδοση Beta σε περιορισμένο πλήθος οδηγών (Ελλάδα & Ρουμανία). Είναι η πιο σημαντική περίοδος, καθώς συλλέγουμε πολύτιμο feedback από πραγματικούς χρήστες που βοηθούν στην ολοκλήρωση του προϊόντος. Παράλληλα, χτίζεται μια βάση δεδομένων που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της προηγμένης τεχνολογίας μας αναφορικά με την έξυπνη φόρτιση για την υποστήριξη δικτύων διανομής ρεύματος.
Ο στόχος μας είναι να ενοποιήσουμε όλα τα δίκτυα φορτιστών της Ευρώπης, εξυπηρετώντας 14 χώρες στη γλώσσα τους, μέχρι το 2025.