αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣH graphic designer από τα Τρίκαλα που έχει πελάτες έως την Ολλανδία και την Σουηδία

H graphic designer από τα Τρίκαλα που έχει πελάτες έως την Ολλανδία και την Σουηδία

Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος… ξεκινώντας από μία Ελληνική πόλη; Μιλώντας για το επαγγελματικό κομμάτι, αρκετά μακριά. Τι εννοούμε: Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από οποιαδήποτε πόλη, νησί ή χωριό της Ελλάδας, να χτίσει την επαγγελματική του παρουσία αξιοποιώντας τα online εργαλεία, και να έχει πελατολόγιο ακόμα και εκτός συνόρων.

Κάτι τέτοιο έχει καταφέρει η Ιωάννα Τζέλη. Είναι graphic designer και πλέον έχει ανοίξει το δικό της studio στα Τρίκαλα. Όπως εξηγεί, έχει πελάτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Αλλά και από το εξωτερικό: Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο, είναι μερικές από τις χώρες όπου έχει κλείσει συνεργασίες. Η ίδια μιλά σήμερα στο It’s Possible και παραθέτει όλο το story της, ενώ δίνει και μερικές γρήγορες συμβουλές για όποιον/α θέλει να ξεκινήσει μια ανάλογη προσπάθεια.

Γιατί επιλέξατε να ξεκινήσετε να δουλεύετε ως freelancer, αντί να εργαστείτε ως υπάλληλος σε μια εταιρία;

Στο παρελθόν έχω υπάρξει υπάλληλος και τα τελευταία 6 χρόνια αποφάσισα να ανοίξω τη δική μου επιχείρηση – ένα studio οπτικής επικοινωνίας. Τα άγχη και οι ευθύνες είναι αρκετά περισσότερα, όμως όντας αφεντικό του εαυτού μου, έχω τη δυνατότητα να ορίζω εγώ τον τρόπο δουλειάς μου καθώς και το ωράριό μου. Επιπλέον, η επιλογή μου αυτή, μου επιτρέπει να συνδυάζω δουλειά και ταξίδια – τα οποία προσπαθώ να κάνω όσο πιο συχνά μπορώ, μιας και είναι κάτι που ανοίγει τους ορίζοντές μου και τα ερεθίσματα που λαμβάνω από αυτά, με βοηθάνε και στη δουλειά μου!

Αυτή την στιγμή τι υπηρεσίες παρέχετε; Και τι είναι αυτό που βλέπετε να έχει μεγαλύτερη ζήτηση;

Παρέχω υπηρεσίες graphic design με την ευρύτερη έννοια του όρου: branding, σχεδιασμός λογοτύπου / εταιρικής ταυτότητας, σχεδιασμός εντύπου / σελιδοποίηση, social media, illustration, lettering, web design κλπ. Τα περισσότερα project που αναλαμβάνω έχουν να κάνουν κυρίως με το branding, το σχεδιασμό λογοτύπου κι εταιρικής ταυτότητας.

Η έδρα σας είναι στα Τρίκαλα. Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας ή του εξωτερικού έχετε καταφέρει να βρείτε πελάτες έως σήμερα;

Ευτυχώς ζούμε πλέον σε μια εποχή που έχουν εκμηδενιστεί οι αποστάσεις, οπότε οι πελάτες με τους οποίους έχω συνεργαστεί – ιδιώτες και εταιρείες – είναι από πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ενδεικτικά: Αθήνα, Θεσ/κη, Κρήτη, Πιερία, Λάρισα, Καρδίτσα, Μύκονο, Σκιάθο κλπ. Και από εξωτερικό: Ολλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο.

Με ποιους τρόπους βρίσκετε πελάτες στο σημερινό online τοπίο; Και γενικότερα πως κάνετε γνωστή την επαγγελματική παρουσία σας

Η online παρουσία στις μέρες μας είναι πολύ σημαντική! Προσωπικά, η αλήθεια είναι πως νιώθω ότι δεν προβάλλω τη δουλειά μου με τη συχνότητα που θα έπρεπε. Ασχολούμαι πολύ περισσότερο με την online παρουσία των πελατών μου παρά με τη δική μου. Έχω άπειρα project unpublished που σκοπεύω να ανεβάσω κάποια από αυτά στο portfolio μου. Σαν online portfolio χρησιμοποιώ το behance, στο οποίο έχω παλαιότερα project και έχω αρκετά χρόνια να ανανεώσω, το site μου, το οποίο έχει λίγες πρότυπες δουλειές, info και στοιχεία επικοινωνίας και πλέον, τα πιο καινούργια project τα ανεβάζω στη σελίδα μου στο instagram.

Ποια είναι τα αρνητικά του να είναι κάποιος freelancer στην Ελλάδα;

Να μην πω το προφανές που είναι η οικονομική κατάσταση; Από τη μία ναι, από την άλλη όμως όπως αναφέραμε και πιο πάνω, με τα σωστά “εργαλεία” μπορεί κανείς να ξεφύγει από την αγορά της Ελλάδος. Βέβαια και φορολογικά, η Ελλάδα δεν είναι και παράδεισος όπως ξέρουμε όλοι όσοι έχουμε επιχειρήσεις στη χώρα μας…

Ποιες είναι οι πρώτες γρήγορες συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον/α που σκέφτεται να μπει σήμερα σε ένα ανάλογο επαγγελματικό μονοπάτι;

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, δουλειά, δουλειά, δουλειά, διαφήμιση και γερό στομάχι – θα το χρειαστεί!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =