αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΜια ελληνική startup θέλει να βάλει τις νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα και να αλλάξει τα δεδομένα

Μια ελληνική startup θέλει να βάλει τις νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα και να αλλάξει τα δεδομένα

Τρεις φίλοι από τον Βόλο έκαναν την «επανάσταση» στον αγροδιατροφικό τομέα και διασφάλισαν την ασφάλεια των τροφίμων. H καινοτόμα εταιρεία Centaur Analytics, η οποία ξεκίνησε από τον Βόλο εδρεύει, πλέον, στη Silicon Valley.

Η ελληνική startup επιχείρηση στον αγροτικό τομέα του Internet Of Thing (IoT), και συγκεκριμένα της Αγροτικής Τεχνολογίας (AgTech), η οποία χρηματοδοτείται από το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο OurCrowd First, άλλαξε τα δεδομένα στην παρακολούθηση και στην προστασία της παραγωγής μετά τη συγκομιδή. Η σκάρτη παραγωγή υπολογίζεται σε 1 τρισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Centaur Analytics, περιορίζοντας τις ζημιές από τη σκάρτη παραγωγή, πέτυχε την αύξηση της απόδοσης κάθε σοδειάς. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος μέχρι να πάρει το δρόμο της πώλησης προς όφελος του παραγωγού και των βιομηχανιών, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος καταστροφής της σοδειάς, όπως σημειώνει το Ypaithros.gr.

Η ελληνική εταιρεία επιλέχτηκε μεταξύ 500 διεθνώς καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων επιχειρήσεων για να παρουσιάσει τη δράση της σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια, το South by Southwest (SXSW), που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Τέξας.

Τι ακριβώς πέτυχε η ελληνική start up; Αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας τοποθετούνται μέσα στα σιλό, τα κοντέινερς, τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι αισθητήρες, που είναι αποθηκευμένοι σε ζωτικά προϊόντα, στην ουσία είναι μετρητές της υγρασίας, της θερμοκρασίας και των αερίων. Παρακολουθούν τη σοδειά από τη στιγμή της αποθήκευσης μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο ράφι. Πετυχαίνουν δυο πράγματα:

Πρόληψη και πρόβλεψη αλλοιώσεων

Η υψηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίας αλλοιώνουν το προϊόν. Με τον εντοπισμό επικίνδυνων συνθηκών, ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας αποτρέπει την αλλοίωση, καθώς επαναφέρει τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης του προϊόντος.

Αποτροπή προσβολής από έντομα

Στα σιλό και στα φορτηγά οι απεντομώσεις γίνονται με συγκεκριμένα αέρια. Οι αισθητήρες ήρθαν για να μετρήσουν την ποσότητα των αερίων απεντόμωσης. Ο παραγωγός/επιχειρηματίας γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα αέρια, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα (σ.σ.: διάρκειας το πολύ μιας εβδομάδας) θα απελευθερώσει μέσα στον χώρο αποθήκευσης. Ειδικά για την αέρια φωσφίνη, το πλέον δεδομένο εντομοκτόνο για αποθηκευμένα προϊόντα και βιομηχανικούς χώρους, οι αισθητήρες παρακολουθούν τη συγκέντρωσή της αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο και με ασφάλεια για τον άνθρωπο. Ενέργειες που μέχρι σήμερα γίνονταν κατά προσέγγιση και οδηγούσαν στην αλλοίωση και την καταστροφή του προϊόντος.

Ο παραγωγός/επιχειρηματίας, χρήστης της σύγχρονης τεχνολογίας της Centaur Analytics, μέσω της πλατφόρμας της, έχει διαθέσιμα όλα τα δεδομένα όπου κι αν βρίσκεται και ανά πάσα στιγμή στην οθόνη του υπολογιστή ή του tablet ή του κινητού του. Λαμβάνει τα επείγοντα μηνύματα με τις πληροφορίες για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα προϊόντα και την ανάγκη τροποποίησης των συνθηκών αποθήκευσης.

«Οι χρήστες του συστήματος δεν μπορούν πλέον να ζήσουν χωρίς αυτό. Πριν, οι μέθοδοι ελέγχου ήταν απαρχαιωμένες. Οι παραγωγοί κινούνταν στο σκοτάδι. Με το σύστημα είναι σαν να τους ανοίξαμε το φως και βλέπουν», λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της centaur Analytics, κ. Σωτήρης Μπαντάς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + two =