αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΜείωση 3,8% σημείωσε ο τζίρος της βιομηχανίας τον Ιούνιο

Μείωση 3,8% σημείωσε ο τζίρος της βιομηχανίας τον Ιούνιο

Μείωση 3,8% σημείωσε ο τζίρος της βιομηχανίας τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών σε επιμέρους τομείς του κλάδου, όπως είναι η μεταποίηση αλλά και τα ορυχεία – λατομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του Ιουνίου 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2019 παρουσίασε μείωση 3,8%, έναντι μείωσης 7,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2019 με το 2018. Βελτιωμένα ωστόσο είναι τα μεγέθη του κλάδου κατά τον φετινό Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο του 2020, οπότε ξεκίνησε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους παρουσίασε αύξηση 27,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη, έναν μήνα πριν, δηλαδή τον Μάιο του 2020.

To δωδεκάμηνο Ιουλίου 2019 – Ιουνίου 2020 ο μέσος γενικός δείκτης μειώθηκε 7,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του 12μήνου Ιουλίου 2018 – Ιουνίου 2019, έναντι αύξησης 5,7% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση του τζίρου της βιομηχανίας τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι προήλθε αρχικά από τις μεταβολές του κύκλου εργασιών σε επιμέρους τομείς της βιομηχανίας. Ενδεικτικά, διψήφια μείωση (28,8%) σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών των ορυχείων – λατομείων, ενώ συρρίκνωση κατά 3,4% παρουσίασε ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά τον τομέα της μεταποίησης. Ισχυρότερο πλήγμα δέχθηκε ο τζίρος των κλάδων ποτοποιίας, κατασκευής ειδών ένδυσης, παραγωγής βασικών μετάλλων κ.λπ. Επιπλέον, κατά 2,2% μειώθηκε ο δείκτης κύκλου εργασιών της εγχώριας αγοράς και κατά 6,7% ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά την εξωτερική αγορά. 

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + eleven =